Berichten geschreven door André Manning

Weblog

 1. Technologie als bondgenoot of vijand?

  23 februari 2021 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Een van de communicatietrends van Logeion die we het afgelopen jaar signaleerden was 'Technologie als bondgenoot'. Technologie ontwikkelt zich razendsnel en wordt steeds slimmer en intuïtiever, maar ook steeds minder zichtbaar. Technologie sluit steeds beter aan bij individuele behoeften van mensen, maar de toepassing van technologie kent ook schaduwkanten. Denk aan misbruik van persoonsgegevens, privacyissues, afhankelijkheid van dominante partijen, nepnieuws en daarmee onzekerheid over de beschikbaarheid en betrouwbaarheid van nieuwsvoorziening.

  Lees meer over "Technologie als bondgenoot of vijand?"

 2. Het spel en de knikkers

  10 februari 2021 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Zwijgen is communiceren. Daar moet ik aan denken als ik de recente discussie – in de media en ook in mijn vrienden -en kennissenkring – over Marble Mania volg. Maar daarover later meer. Het Latijnse woord ‘communicare’ slaat terug op "iets gemeenschappelijk maken" en in essentie is communicatie is een activiteit waarbij levende wezens betekenissen uitwisselen door op elkaars signalen te reageren. En zwijgen is ook een vorm van reageren en dus communiceren. In de Nederlandse taal zijn meerdere spreekwoorden waarin het zwijgen als communicatieactiviteit voorkomt.

  Lees meer over "Het spel en de knikkers"

 3. Een lesje crisiscommunicatie

  25 januari 2021 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Nee, ik ga het niet hebben over de speech van Joe Biden tijdens zijn inauguratie. Ik ga het niet hebben over de optredens van Lady Gaga en Jennifer Lopez. En nee, ik ga het ook niet hebben over de verpletterende indruk die Amanda Gorham achterliet met haar gedicht tijdens de inauguratie van de 46e president van de Verenigde Staten. Dat hebben al genoeg mensen gedaan en veel beter dan dat zou ik niet kunnen. Op de dagen na de inaugaratie hield Jennifer Psaki, de nieuwe perschef van het Witte Huis, haar eerste ‘press briefings’ en die waren gelukkig heel anders dan we de afgelopen vier jaren gewend waren. Tijdens haar eerste optredens liet Psaki zien wat de elementen zijn van goede communicatie in tijden van crisis, de staat waarin de Verenigde Staten al maandenlang verkeren.

  Lees meer over "Een lesje crisiscommunicatie"

 4. Plan-Do-Check-Act

  12 januari 2021 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Michael Jordan, één van de beste basketballers aller tijden, vertelde ooit in een interview dat hij meer heeft geleerd van alle schoten die hij gedurende zijn lange carrière heeft gemist dan van alle schoten die raak waren. Ik moest hier aan denken toen ik de afgelopen week de berichtgeving las en zag over ons vaccinatiebeleid. Kranten, nieuwsprogramma’s en zelfbenoemde experts buitelden over elkaar heen. De term zwabberbeleid viel. Een oppositieleider haastte zich om een motie van wantrouwen in te dienen. En Hugo de Jonge werd een wel heel gemakkelijk Kop van Jut van bijvoorbeeld Eva Jinek.

  Lees meer over "Plan-Do-Check-Act"

 5. Ni Hao

  8 december 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Hebben jullie het meegekregen? Afgelopen week heeft China als tweede land een vlag op de maan geplaatst. Ruim vijftig jaar nadat daar door Buzz Aldrin en zijn Amerikaanse collega-astronauten hun Stars and Stripes werd neergezet, waarvan er nog steeds aantal staan. Het plaatsen van de Chinese vlag op de maan is symbolisch voor de (groei)ambities van het land, dat in 2049 de honderdste verjaardag viert als volksrepubliek. Een verjaardag waarop China de mondiale hegemonie naar zich toe moet hebben getrokken. 

  Lees meer over "Ni Hao"

 6. Wegens succes verlengd - de Verzuiling

  25 november 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Omroep Zwart heeft inmiddels meer dan vijftig duizend leden. Arnold Karskens is druk bezig om datzelfde aantal te bereiken, maar lijkt minder succesvol te zijn om die ondergrens te halen. Ik zie hem vooral met een megafoon op een leeg mediapark en dat is wellicht geen zelfgekozen metafoor. Ik ben een kind van de verzuiling. Ik zat op een katholieke lagere school, thuis werd eerst de goedkope, zwartwitte Mikrogids gelezen en daarna de wat duurdere Studio. 

  Lees meer over "Wegens succes verlengd - de Verzuiling"

 7. King John – John King

  10 november 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Het is al weer bijna dertig jaar geleden dat ik samen met een aantal studievrienden op weg van de Grote Markt in Groningen naar ons huis, op de A-weg ’s, nachts in een shoarmatent belandde en daar ruim drie uur bleef hangen om TV te kijken. Onder leiding van Amerika was de NAVO operatie Desert Storm begonnen en het was CNN die er als enige, via een telefoonlijn, 24/7 verslag van deed.

  Lees meer over "King John – John King"

 8. Never waste a good crisis

  27 oktober 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Na een eerder onderzoek kort na het uitbreken van de coronacrisis hebben we deze maand opnieuw gekeken naar wat de impact is van het coronavirus op de communicatieteams bij gemeentes en veiligheidsregio’s, samen met collega Renata Verloop en Esther Bunnik, hoofd communicatie bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Midden in de tweede opleving van de crisis wilden we weten hoe onze collega’s bij gemeenten en veiligheidsregio’s de communicatie over corona aanpakken? Wat zijn de belangrijkste knelpunten, welke kansen liggen er en wat zijn de verwachtingen voor 2021? 

  Lees meer over "Never waste a good crisis"

 9. Gouden Bergen

  29 september 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Nog niet zo lang geleden stond er een interview met Mascha Feoktistova en Max de Vries over influencer marketing in ons vakblad. Ik hoorde de naam Mascha jaren geleden voor het eerst toen ons overbuurmeisje vertelde dat ze naar een vlog ging kijken waarin Mascha een half uur lang met komkommerschijfjes op haar ogen een schoonheidsslaapje deed. En mijn jongste zoon is de laatste tijds steeds meer geïnteresseerd in hoe gemakkelijk de zoons Roelvink als influencer hun geld lijken te verdienen via sociale media. Voldoende reden om mij wat meer te verdiepen in de wereld van social influencers.

  Lees meer over "Gouden Bergen"

 10. Back to School

  15 september 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Ik heb het met ze te doen; de jongeren die afgelopen voorjaar tijdens de coronacrisis zich hebben moeten voorbereiden op hun middelbare schoolexamen. Ik kan me nog de spanning herinneren van het verzamelen op het schoolplein tot de lijsten met geslaagden in de aula kwamen te hangen. Mobiele telefoons waren er nog niet en alleen bij het niet halen werd je thuis op een grijze telefoon met draaischijf gebeld. Maar liever was ik op school om mijn naam met eigen ogen te zien. En diegene die voor de herkansing gingen een arm om de schouder te slaan. 

  Lees meer over "Back to School"

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.