Berichten geschreven door André Manning

Weblog

 1. Mooi om te zien hoe het communicatieonderwijs blijft veranderen

  18 februari 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  De laatste tijd ben ik in de gelukkige omstandigheid dat ik regelmatig op de communicatieopleiding van een hogeschool of universiteit rondloop. Indien mogelijk, raad ik iedereen in ons vak aan om af en toe tijd door te brengen op een onderwijsinstelling. Om te zien waar ze mee bezig zijn en de energie en het enthousiasme van studenten – onze toekomstige collega’s - te ervaren. 

  Lees meer over "Mooi om te zien hoe het communicatieonderwijs blijft veranderen"

 2. Prikkels – Waar was de communicatieadviseur?

  4 februari 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Afgelopen week zaten we thuis het journaal van half acht te kijken toen er in het item over de lerarenstaking een commercieel directeur van een vakantiepark voorbijkwam. Trots vertelde hij dat hij handig was ingesprongen op het feit dat veel ouders van de nood een deugd moesten maken.

  Lees meer over "Prikkels – Waar was de communicatieadviseur?"

 3. De kenmerken van een excellente communicatieafdeling

  23 januari 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Excellente communicatieafdeling 705x220.jpg

  Het begint inmiddels een mooie traditie te worden aan het einde van het jaar: een CommunicatieCollege van prof. dr. Cees van Riel, inmiddels met emeritaat, die zowel in Nederland als daarbuiten een belangrijke rol heeft gespeeld (en nog steeds speelt) in het denken over reputatiemanagement. Op de laatste woensdag voor de kerstvakantie waren we opnieuw te gast aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

  Lees meer over "De kenmerken van een excellente communicatieafdeling"

 4. Prikkels 66 – Tour d’Amour

  22 januari 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  “Wat doet nou eigenlijk een directeur van Logeion?”, vroeg één van mijn kinderen een tijdje geleden. Niet zo’n rare vraag eigenlijk. Het dwong mij tot een moment van reflectie. Wanneer je naar Logeion kijkt, zie je een vereniging waar inmiddels ruim 4.000 vakgenoten lid van zijn. Dat zijn ze niet zomaar, daar willen ze natuurlijk wel iets voor terug.

  Lees meer over "Prikkels 66 – Tour d’Amour"

 5. Prikkels 65 – #roaring20s

  8 januari 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  We zitten al weer bijna twee weken in de #roaring20s van de 21e eeuw. Een decennium dat inmiddels politiek gezien onstuimig begonnen is. Maar op deze plek geen politieke beschouwingen. Ik beperk mij tot een aantal bespiegelingen over het communicatievak, zonder volledig te zijn en wellicht bijdragend aan waar het trendteam van Logeion de komende maanden mee zal komen. Onderstaande gedachten over het communicatievak zijn vaak al (deels) in gang gezet en gaan naar mijn mening de komende jaren van invloed zijn op ons professionele denken en doen.

  Lees meer over "Prikkels 65 – #roaring20s"

 6. Prikkels – Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

  11 december 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Het jaar is bijna afgelopen en dat is een goed moment om in de spiegel te kijken en mijzelf af te vragen of we het goed hebben gedaan dit jaar. Omdat je niet beter kunt worden zonder fouten te maken, wil ik natuurlijk ook laten zien of en waar ik steken heb laten vallen.

  Lees meer over "Prikkels – Spiegeltje, spiegeltje aan de wand"

 7. Prikkels 63 – Medialogica en Peter Pomerantsev

  27 november 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Toeval of niet? Op de dag dat de nieuwe omroep Ongehoord Nederland wordt gelanceerd, heb ik inmiddels twee keer achter elkaar de aflevering ‘Handboek voor Haatzaaiers’ van Medialogica gezien. En ik denk dat het niet de laatste keer is geweest dat ik deze aflevering bekijk. Omdat die zo beklemmend laat zien hoe gemakkelijk we blootgesteld worden aan haatzaaiende berichtgeving, vaak op basis van de lessen uit het ‘Handboek voor alt-right’ van de Amerikaan Steve Bannon.

  Lees meer over "Prikkels 63 – Medialogica en Peter Pomerantsev"

 8. Prikkels - Het bankje van meneer Meijer

  13 november 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Tot mijn achttiende heb ik in Stadskanaal gewoond. De problematiek waar deze veenkolonie mee worstelt, was er al toen ik opgroeide en na de middelbare school ging studeren 'in stad', zoals ze dat in de provincie Groningen noemen. Mijn kennis en potentie nam ik mee, net als veel andere jongeren. Stadskanaal is in sneltreinvaart verouderd en wordt door jeugdige achterblijvers inmiddels ook wel 'rollator city' genoemd. Tot voor kort kwam ik nog regelmatig in Stadskanaal. 

  Lees meer over "Prikkels - Het bankje van meneer Meijer"

 9. Prikkels – Polarisatie

  29 oktober 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Het kantoor van Logeion is mooi centraal in Den Haag gelegen. Op de Koninginnegracht, waar één keer per jaar de Gouden Koets langsrijdt en daarnaast ook regelmatig een groep demonstranten langstrekt. We zitten op gehoorafstand van het Malieveld, waar veel van diezelfde demonstranten uiteindelijk na hun tocht door de stad eindigen. En dan bedoel ik letterlijk op gehoorafstand. Dat bleek twee weken geleden toen we een dag lang de indrukwekkende motoren van tractoren konden horen, afgewisseld door klassieke boerenrock en verschillende, bekende en minder bekende, sprekers.

  Lees meer over "Prikkels – Polarisatie"

 10. Prikkels - Back to school

  15 oktober 2019 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Een paar weken geleden was ik terug op de plek waar ik mijn middelbare schooljaren heb doorgebracht: het Ubbo Emmius Lyceum in Stadskanaal. De school bestaat dit jaar honderd jaar en dat is natuurlijk een goeie reden voor een reünie. Het was een gezellige, drukke boel op een school waar in de hoogtijdagen ongeveer 1.500 leerlingen op zaten, in mijn jaar alleen al acht brugklassen. 

  Lees meer over "Prikkels - Back to school"