Weblog

Weblog

 1. Prikkels - Een rondje langs de velden

  16 mei 2018 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Als fervent sportliefhebber ben ik opgegroeid met Langs de Lijn, het radioprogramma dat vorig jaar vijftig jaar bestond. In mijn jeugd gepresenteerd door Willem Ruis en Koos Postema en tegenwoordig door onder anderen Henry Schut en Hugo Borst. Maar wat heeft dat nou te maken met een Logeion-blog, hoor ik mensen al denken. Nou, een van mijn favoriete onderdelen van Langs de Lijn is het ‘rondje langs de velden’: een snelle update van de belangrijkste sportactiviteiten van die dag. En daar is het mij ook even om te doen.

  Lees meer over "Prikkels - Een rondje langs de velden"

 2. Prikkels - Veertig jaar in het vak

  1 mei 2018 - door André Manning - 3 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Soms komt er een berichtje voorbij waar je even stil van wordt. Je leest het nog een keer en gaat even nadenken. Vanochtend had ik zo’n moment toen ik op ons Twitterkanaal een berichtje voorbij zag komen van een collega die al veertig jaar actief is als communicatieadviseur, in dit geval bij de overheid. Veertig jaar geleden begonnen en nog steeds als communicatieadviseur actief bij een gemeente.

  Lees meer over "Prikkels - Veertig jaar in het vak"

 3. Prikkels - De langste dag van het jaar

  13 april 2018 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Nog twee maanden en dan is het 21 juni. De langste dag van het jaar. En dag waarin je heel lang met een boek of cocktail op het strand kunt liggen. Een dag waarop je tot laat in de avond kunt barbecueën met vrienden en bekenden. Een dag waarop je tot laat in de avond op kantoor kunt zitten zonder het licht aan te doen. Maar 21 juni is ook de dag dat je naar C-DAY18 kunt gaan. Vorig jaar telden we zeshonderd bezoekers en ik hoop dat er dit jaar in ieder geval evenveel, maar liefst nog meer mensen komen. Aan de dag zal het niet liggen, de langste dag van het jaar. En ook aan het programma niet; een ochtendprogramma met een keynote van Gerry McGovern waarin de ‘customer journey’ ook wel weer voorbij zal komen. Fasten your seatbelts dus. En dan een paneldiscussie met communicatietoppers die hun sporen nationaal en internationaal hebben verdiend, onder leiding van Frénk van der Linden die met veel plezier met ons werkt.

  Lees meer over "Prikkels - De langste dag van het jaar"

 4. Prikkels - 1 jaar - 12 maanden - 52 weken - 365 dagen

  4 april 2018 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Ik ben nog een beetje aan het nagenieten van een mooie Logeion-bijeenkomst over de impact van sociale media op woordvoering op 3 april. Samen met ruim 150 leden en niet-leden in Nieuwspoort; vooral woordvoerders en, helaas, maar een enkele journalist. Met een heerlijke discussie over een actueel onderwerp, die nog tot laat in de avond op Twitter doorging. En wat mij betreft samen met de NVJ nog een keer mag worden uitgediept.  Die uitdaging gaan we aan. Vandaag is het precies een jaar geleden dat ik bij Logeion begon. Iedere week met de trein uit Den Dolder naar de Koninginnegracht in Den Haag. Maar ook vaak onderweg, naar Logeion-bijeenkomsten in het land bijvoorbeeld. En daar organiseren we er ieder jaar tussen de vijftig en zestig van, waar dan weer ongeveer vijfduizend mensen op afkomen. Inclusief C-DAY natuurlijk, het jaarlijkse evenement voor de Nederlandse communicatieprofessional, dit jaar op donderdag 21 juni.

  Lees meer over "Prikkels - 1 jaar - 12 maanden - 52 weken - 365 dagen"

 5. Prikkels - Bruggen bouwen

  21 maart 2018 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Nog een week en dan geeft Noelle Aarts haar afscheidscollege in Amsterdam. Noelle heeft de Logeion-leerstoel aan de Universiteit van Amsterdam veel kleur gegeven. Zonder voorgangers of opvolgers tekort te doen durf ik wel te stellen dat ze een geweldige ambassadeur is geweest voor ons vak én voor onze vereniging. Tijdens haar college, dat volgende week donderdag plaatsvindt, gaat Noelle in op haar favoriete onderwerp; verbinden. Volgens Noelle is het verbinden van mensen en organisaties, die niet vanzelfsprekend met elkaar in contact staan maar wel afhankelijk van elkaar zijn, een van de belangrijkste functies van communicatie. Het lijkt mij boeiend om te horen welke wetenschappelijke inzichten dan bijdragen aan de verbinding van mensen en organisaties en op welke manier communicatie in de praktijk een bijdrage levert.

  Lees meer over "Prikkels - Bruggen bouwen"

 6. Prikkels - Investeren in inhoud en kanalen

  7 maart 2018 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Jammer vind ik het, dat het blad Communicatie binnenkort als zelfstandige titel ophoudt te bestaan. Natuurlijk, ik begrijp de beslissing van de Adfo Groep om te kiezen voor verdere integratie van hun marketing- en communicatietitels in een platform. Maar jammer blijft het wel. En wat betekent dit dan voor C, ons verenigingsmagazine, is de vraag die mij de afgelopen dagen meerdere keren is gesteld. Het antwoord is simpel, vakblad C blijft gewoon bestaan en wordt vier keer per jaar aan onze leden en abonnees gestuurd.

  Lees meer over "Prikkels - Investeren in inhoud en kanalen"

 7. Prikkels - Inspelen op de actualiteit

  21 februari 2018 - door André Manning - 1 reactie

  Andre Manning blog.jpg

  Er gaat op dit moment geen dag voorbij of er komt wel een issue langs waarbij communicatie een belangrijke rol speelt. De manier waarop een burgemeester en zijn partner een situatie verkeerd inschatten en vervolgens ‘onder druk van de media’ besluiten terug te treden. Gaswinning in Groningen en de vervelende consequenties voor de bewoners als gevolg van aardbevingen en de toch bizarre wending van hoe betrokkenen hierover communiceren. De beelden van een niet bewegende minister Kamp staan nog helder op mijn netvlies.

  Lees meer over "Prikkels - Inspelen op de actualiteit"

 8. Prikkels - Luisteren naar je leden

  6 februari 2018 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Het jaar is nog maar net een maand oud en dan is het een mooi moment om te kunnen vertellen dat in de eerste weken van 2018 al meer dan tachtig communicatieprofessionals lid zijn geworden van Logeion.

  Lees meer over "Prikkels - Luisteren naar je leden"

 9. Prikkels - Woordvoering is zo eenvoudig nog niet

  10 januari 2018 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Zo, het nieuwe (communicatie)jaar is weer begonnen. En hoe? Terwijl de ene helft van Nederland de afgelopen weken op vakantie was, was de andere helft druk bezig met communicatie en heel specifiek met reputatiemanagement. Althans zo leek het; eerst trokken de mannen van Voetbal Inside bedoeld of onbedoeld veel aandacht naar zich toe, gevolgd door rapper Boef en Camiel Eurlings.

  Lees meer over "Prikkels - Woordvoering is zo eenvoudig nog niet"

 10. Prikkels - Samen swingen

  27 december 2017 - door André Manning - 0 reacties

  Swingen_705x220.jpg

  De kerstdagen liggen inmiddels weer achter ons en we gebruiken de dagen tot het nieuwe jaar om zaken die nog waren blijven liggen, weg te werken. Maar belangrijker nog, om vooruit te kijken naar het nieuwe jaar en volgende stappen te zetten met Logeion. De eerste negen maanden bij Logeion zijn voorbij gevlogen. En ik herinner me nog dat ik, vlak voordat ik zou beginnen, in een interview vertelde dat ik vond dat Logeion een swingende club moet zijn. Niet dat ik nou zulke goede danskwaliteiten heb om dat letterlijk te laten zien. Maar vooral omdat we als vereniging zoveel potentie hebben. Ik vond toen de reacties uit het vak daarom ook zo leuk, omdat collega’s benieuwd waren hoe dat ‘swingende’ er dan uit zou gaan zien.

  Lees meer over "Prikkels - Samen swingen"