Berichten geschreven door André Manning

Weblog

 1. Back to School

  15 september 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Ik heb het met ze te doen; de jongeren die afgelopen voorjaar tijdens de coronacrisis zich hebben moeten voorbereiden op hun middelbare schoolexamen. Ik kan me nog de spanning herinneren van het verzamelen op het schoolplein tot de lijsten met geslaagden in de aula kwamen te hangen. Mobiele telefoons waren er nog niet en alleen bij het niet halen werd je thuis op een grijze telefoon met draaischijf gebeld. Maar liever was ik op school om mijn naam met eigen ogen te zien. En diegene die voor de herkansing gingen een arm om de schouder te slaan. 

  Lees meer over "Back to School"

 2. Zomergasten

  2 september 2020 - door André Manning - 1 reactie

  Andre Manning blog.jpg

  En weer was ik niet uitgenodigd om een zondagavond te vullen met mijn favoriete tv-, film- of internetfragmenten. Oké, de lange haren van Ilja Leonard Pfeijffer heb ik al ruim dertig jaar niet meer, maar ik denk dat ik best wel een aantal interessante beelden kan laten zien. Best wel een interessante slotfilm uit kan kiezen. En ook best wel een boeiend thema ter sprake kan brengen dat als rode draad van een onderhoudend avondje tv kan dienen: verdeelde samenleving, gedeelde toekomst. Een avondje tv dat ook op social media niet ongemerkt voorbij zal gaan.

  Lees meer over "Zomergasten"

 3. De menselijke maat

  18 augustus 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Zomaar een berichtje een week of zes geleden; de radiozender NH-Radio gaat experimenteren met een digitale nieuwslezer. Weliswaar midden in de nacht, op het moment dat deze digitale stem moet concurreren met digitale “playlists” van bijvoorbeeld Sky Radio waar we al jaren aan gewend zijn. En het gaat in dit geval om een proef om te kijken of teksten die door derden aangeleverd worden door robots voorgelezen kunnen worden, omdat er ’s nachts toch al geen nieuwslezers waren.

  Lees meer over "De menselijke maat"

 4. Veerkracht

  5 augustus 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  De eerste helft van 2020 zit er op. En wat een eerste helft voor Logeion, waarbij we alles uit de kast moesten halen en tijdens de rust nauwelijks tijd hadden voor het spreekwoordelijke kopje thee. Een half jaar dat onderverdeeld kan worden in drie fases: crisismanagement, digitale transformatie en scenarioplanning voor de toekomst. Nadat we op 3 maart onze laatste fysieke kennisbijeenkomst hadden georganiseerd veranderde de wereld in rap tempo en moesten wij mee veranderen. 

  Lees meer over "Veerkracht"

 5. Ranking the Stars

  20 juli 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Zo, was dat even schrikken afgelopen week toen we konden lezen dat Ab Osterhaus mee zou gaan doen aan het tv-programma Ranking the Stars. Ab Osterhaus, de bekende expert op het gebied van virussen, die tussen bekende en minder bekende Nederlanders als Patricia Paay en Ryanne van Dorst zou gaan zitten om te lachen, te gieren en te brullen. Samen met nieuwe gasten als het orakel van 'De Wereld Draait Door' Marc-Marie Huybrechts en Henk Krol, van de politieke partij met de veelbelovende naam Partij voor de Toekomst.

  Lees meer over "Ranking the Stars"

 6. Bruggen bouwen

  7 juli 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Voor wie het nog niet scherp op het netvlies heeft: de professionalisering van ons mooie communicatievak is een van de drie strategische pijlers van Logeion (positionering van het vak en programmering van kennisbijeenkomsten zijn de andere twee). Met daarin een cruciale rol voor het Centrum Strategische Communicatie (CSC), mede mogelijk gemaakt door een twintigtal Partners en Vrienden. Het CSC is voor het vakgebied communicatie, Logeion en haar leden van groot belang om voortdurend op de hoogte te blijven van wetenschappelijke inzichten die het vak raken. 

  Lees meer over "Bruggen bouwen"

 7. Een feest van (h)erkenning

  25 juni 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Het is al geen nieuws meer en zal niemand zijn ontgaan, maar toch. De coronacrisis heeft ons communicatievak nog nadrukkelijker op de kaart gezet. Communicatie werd als cruciaal beroep gezien en gedurende de eerste fase, na de aankondiging van de eerste maatregelen, was het vooral crisiscommunicatie en issuemanagement waar de nadruk op lag. Dat blijkt ook uit een eerste onderzoek dat we samen met Renata Verloop, één van onze leden, uitvoerden onder gemeenten en Veiligheidsregio’s.

  Lees meer over "Een feest van (h)erkenning"

 8. Meedoen is net zo belangrijk als winnen

  10 juni 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Helaas, dit jaar geen Olympische Spelen. En ook geen EK-voetbal, Tour de France of Wimbledon. Net zo min als het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. Waarbij voor de Olympische Spelen geldt dat meedoen net zo belangrijk is als winnen, geldt dat voor de andere evenementen net wat minder. Daarbij is winst toch wel meer dan een bijzaak. Wanneer Ronald Koeman het Nederlandse legioen zou hebben verteld dat vooral meedoen zo leuk is, dan had hij hoon en spot over zichzelf afgeroepen. 

  Lees meer over "Meedoen is net zo belangrijk als winnen"

 9. The Last Dance

  27 mei 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Afgelopen weken heb ik samen met mijn oudste zoon met veel plezier ‘The Last Dance’ op Netflix gekeken. Omdat basketbal onze favoriete sport is om te doen en te kijken en omdat het een mooi inkijkje biedt in de Amerikaanse (sport)cultuur. The Last Dance bestaat uit tien afleveringen en gaat over de jaren waarin Michael Jordan de Chicago Bulls en de Amerikaanse basketbalcompetitie (NBA) nieuw leven inblies. Volgens sommigen is het een documentaire, volgens anderen entertainment. De waarheid ligt denk ik ergens in het midden. 

  Lees meer over "The Last Dance"

 10. Uitgezoomd

  12 mei 2020 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Ik ben er onderhand wel een beetje klaar mee, al dat Teamen en Zoomen de hele dag. In plaats van even bij iemand langs lopen of met een aantal collega’s bij elkaar zitten om knopen door te hakken, krijg ik onderhand vierkante ogen van een bijna permanente focus op de laptop. En omdat er ook mailtjes moeten worden beantwoord of andere Microsoft-applicaties open staan, voel ik me bijna een 24/7 schermverslaafde. 

  Lees meer over "Uitgezoomd"

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.