Weblog

Weblog

 1. Prikkels – Verwarring alom

  18 september 2018 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Laat ik beginnen met een ‘mea culpa’. We hebben afgelopen week niet duidelijk gecommuniceerd waar we de afgelopen weken zo druk mee bezig zijn geweest: een nieuw online platform voor Logeion-leden. Niet een online platform voor de hele beroepsgroep en ook geen nieuwe ‘communicatie online’. En daar hadden we veel duidelijker in moeten zijn en niet een tweet versturen die verkeerd kon worden geïnterpreteerd. Dan was er geen verwarring ontstaan en was hoon en spot ons misschien bespaard gebleven. 

  Lees meer over "Prikkels – Verwarring alom"

 2. Prikkels – Ze gingen niet

  4 september 2018 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Vrienden van mijn ouders hadden vroeger op het toilet een moppenboek van Max Tailleur liggen. Toen ik jong was begreep ik negen van de tien moppen eigenlijk niet en kon ik er niet om lachen. Eerlijk gezegd kan ik er nog steeds niet om lachen. Naast de boeken had Max Tailleur ook een heuse geinlijn. Je kon voor een klein bedrag een telefoonnummer bellen en dan hoorde je een krakkemikkig bandje met een mop van Tailleur. Dat heb ik een keer gedaan. Ik was een illusie armer toen ik de vraag hoorde of ik de mop kende van Sam en Moos die naar Parijs gingen? “Ze gingen niet”, en een harde lach volgde.

  Lees meer over "Prikkels – Ze gingen niet"

 3. Prikkels - #enemyofnone

  21 augustus 2018 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Of ik er blij mee moet zijn of niet, laat ik nu maar even in het midden. Want het is best wel een rare gedachte dat er in 2018 in Amerika, één van de oudste democratieën ter wereld, een campagne voor het belang van vrije media moet worden gevoerd. Toch kon je erop wachten, het moment dat 'fake news' terugslaat.

  Lees meer over "Prikkels - #enemyofnone"

 4. Prikkels - Leiden of lijden

  25 juli 2018 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Als ik een maand geleden had gevraagd wie Kolinda Grabar-Kitarovic kent, was het aantal mensen dat ‘ja’ had geknikt waarschijnlijk op een hand te tellen. Misschien onze voormalige collega Bianca (toekomstig voorzitter van de congrescommissie), maar heel veel meer zullen het er niet zijn geweest. In nog geen twee weken is dat enorm veranderd. En niet vanwege een uitgekiende mediacampagne, maar vooral omdat ze zo dichtbij zichzelf is gebleven en daarmee ook dichtbij haar landgenoten en anderen, buiten de Kroatische landsgrenzen.

  Lees meer over "Prikkels - Leiden of lijden"

 5. Prikkels - Teek that

  11 juli 2018 - door André Manning - 1 reactie

  Andre Manning blog.jpg

  Wat hebben een goudjakhals en een chocoladereep nu met elkaar te maken? Terwijl we ons allemaal twee weken lang hebben geërgerd aan de fake blessures van de Braziliaanse aanvaller Neymar (herinneren we ons Arjen Robben nog?) las ik vorige week vol verbazing een kort berichtje dat een Nederlandse tv-presentatrice zich met fake news voor een commercieel pr-karretje had laten spannen. Ze had een nepvideo verspreid over een goudjakhals die in Ruurlo was opgedoken, daar een dag later spijt van gekregen omdat het niet om een goudjakhals, maar om een nieuw middel tegen tekenbeten ging. Een regionale krant had er inmiddels wel aandacht aan besteed (hadden ze hun werk beter moeten doen?) en werd geconfronteerd met boze reacties van lezers.

  Lees meer over "Prikkels - Teek that"

 6. Prikkels - Google’s cupcake

  27 juni 2018 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Stel: je moet in New York van de ene plek naar de andere. Je zoekt de route op in Google Maps en naast de wandeling van tien minuten krijg je ook direct te zien dat je 59 calorieën verbruikt hebt, ofwel het equivalent van een cupcake. Oktober vorig jaar was deze optie een paar uur te zien. Na heftige online reacties van consumenten was dit ook snel weer verwijderd. Hulde aan Google voor het luisteren naar zijn gebruikers en het ondernemen van snelle actie. Voor eenzelfde actie zouden bij de Britse overheid zeventien stappen en de daarbij behorende toestemmingen nodig zijn.

  Lees meer over "Prikkels - Google’s cupcake"

 7. Prikkels - Fed Up

  13 juni 2018 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Fed Up. Dat is de titel van een documentaire over de macht van de voedselindustrie in Amerika die me eerder deze week bij de strot greep: beklemmende cijfers van de obesitas-epidemie, maar nog meer het verhaal van een jongen van veertien, die met tranen in de ogen vertelde dat hij bang was de twintig niet te halen. De scholen die er maar niet in slagen hun scholieren een gezonde maaltijd voor te zetten in de kantine. Of het voorbeeld dat de WHO een aantal jaar geleden haar richtlijnen over verantwoord gebruik van suiker heeft aangepast, onder druk van de Amerikaanse minister van Landbouw (lees de suikerlobby).

  Lees meer over "Prikkels - Fed Up"

 8. Prikkels - Communicatiecollega’s… grijp die kans

  30 mei 2018 - door André Manning - 5 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Ik blijf het steeds boeiender vinden… hoe komt het toch dat ons vak zich voortdurend blijft ontwikkelen, communicatieafdelingen zich verder professionaliseren en iedereen die in ons vak werkzaam zich voortdurend opnieuw moet uitvinden en aan de andere kant de hoeveelheid issues waar een gebrekkige communicatie soms groteske vormen aanneemt. Een voorzitter van een Raad van Commissarissen die het nog steeds heeft over de jongens en meisjes van de communicatie, een voormalig directeur van een sportbond die het verschil niet weet tussen een persconferentie en een lezing, communicatiemensen van een ziekenhuis die meer bezig zijn met randzaken in plaats van zich op het issue zelf te richten (en daardoor alleen maar in de spreekwoordelijke vlek blijven wrijven), een koffieketen die eerder deze week wereldwijd een paar uur de deuren sluit en dan in een Nederlandse krant niet weet uit te leggen waarom ze dat doen (en dan maar een dooddoener delen). Slechts een paar voorbeelden, maar de reeks van de afgelopen maanden is eindeloos.

  Lees meer over "Prikkels - Communicatiecollega’s… grijp die kans"

 9. Prikkels - Een rondje langs de velden

  16 mei 2018 - door André Manning - 0 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Als fervent sportliefhebber ben ik opgegroeid met Langs de Lijn, het radioprogramma dat vorig jaar vijftig jaar bestond. In mijn jeugd gepresenteerd door Willem Ruis en Koos Postema en tegenwoordig door onder anderen Henry Schut en Hugo Borst. Maar wat heeft dat nou te maken met een Logeion-blog, hoor ik mensen al denken. Nou, een van mijn favoriete onderdelen van Langs de Lijn is het ‘rondje langs de velden’: een snelle update van de belangrijkste sportactiviteiten van die dag. En daar is het mij ook even om te doen.

  Lees meer over "Prikkels - Een rondje langs de velden"

 10. Prikkels - Veertig jaar in het vak

  1 mei 2018 - door André Manning - 3 reacties

  Andre Manning blog.jpg

  Soms komt er een berichtje voorbij waar je even stil van wordt. Je leest het nog een keer en gaat even nadenken. Vanochtend had ik zo’n moment toen ik op ons Twitterkanaal een berichtje voorbij zag komen van een collega die al veertig jaar actief is als communicatieadviseur, in dit geval bij de overheid. Veertig jaar geleden begonnen en nog steeds als communicatieadviseur actief bij een gemeente.

  Lees meer over "Prikkels - Veertig jaar in het vak"