Cijfers genezen patiënten ontbreken in communicatie rondom corona

Vanaf het begin van de corona-epidemie houdt het RIVM ons nauwgezet op de hoogte van de ontwikkelingen. En dat doen ze prima. Iedere dag om 14.00 uur worden de nieuwste cijfers bekend gemaakt. Een peilmoment voor veel mensen. De updates gaan altijd over drie kencijfers: het nieuwe aantal vastgestelde besmettingen, het aantal patiënten dat opgenomen is op de IC en het aantal mensen dat is overleden. Dat geeft echter een incompleet beeld van de ontwikkeling van de epidemie.
Ik begrijp heel goed dat een compleet overzicht van de ontwikkeling van COVID-19 niet te geven is. Inzicht in hoe het patiënten vergaat die zich niet onder doktersbehandeling stellen en thuis uitzieken of die door de huisarts geholpen worden, vallen buiten het zicht van het RIVM en dus van de officiële cijfers.
Maar het moet toch mogelijk zijn om vollediger te zijn waar het gaat om de ziekenhuiscijfers? Want hoeveel mensen zijn er in totaal opgenomen in de ziekenhuizen met corona? Behalve op de intensive care zijn er ook nog ‘gewone’ afdelingen. En hoeveel mensen zijn er die voldoende hersteld zijn om het ziekenhuis te verlaten? Met name naar dat laatste ben ik heel benieuwd. Want juist dat is wat mij stimuleert, en met mij ongetwijfeld veel anderen, om de vervelende maatregelen die nodig zijn om de epidemie het hoofd te bieden vol te houden. Om zeker te weten dat mensen weer genezen die naar huis zijn gegaan. Waar zijn de cijfers over genezen patiënten in de communicatie rondom corona?
Share this post!
Comments
-
precies. Als we ook officiële cijfers van de genezen covid19 patiënten horen, dan kunnen we het geheel beter duiden. Ook mis ik de leeftijdscaterogiën waarin Covid19 doden vallen. En vallen onder deze mensen ouderen en kwetsbaren die toch binnen nu en half jaar tot een jaar zouden zijn overleden? We weten het niet.
-
Een hele relevante vraag. Inmiddels zijn we ook met een groeiende groep thuisuitziekers aan het lobbyen voor ondersteuning bij het herstel na corona, voor erkenning (zoals door een bloedtest om te bewijzen dat het echt corona was), voor betere medicatie met alle nieuwe kennis. Wat wij vooral willen weten: kun je volledig herstellen? Hoe lang duurt dat? Hoe groot is de schade aan je longen? De overheidscommunicatie gaat alleen over de ziekenhuispatienten, niet over wat de huisartsen in de eerste lijn hebben geleerd met hun eigen coderingssysteem voor niet-geteste-wel gediagnosticeerde coronapatienten. Deze patientengroep werkt inmiddels samen met het Longfonds, dus dat geeft hoop!