Waarom een ethisch kompas voor ons communicatievak nodig is

Waarom een ethisch kompas voor ons communicatievak nodig is

20 februari 2020 - by Wieneke Buurman - 1 comment

Wieneke-705x220-def.jpg

Liegende woordvoerders bij het ministerie van Financiën. Binnenlandse Zaken die kritische notities achterhoudt. Een werkgever die een stagiaire Communicatie inzet voor hele andere dingen. Een topman die ondanks maatschappelijke kritiek zijn salaris fors verhoogt en de communicatieadviseur mag dat gaan communiceren.

Een greep uit de praktijk van voorvallen die discussie oproepen over ethiek in het communicatievak. Als je naar aanpalende vakgebieden of –verenigingen kijkt, zie je dat die vaak een ‘code of conduct’ of integriteitsbeleid hebben. De IPRA, de BVPA en zelfs de VVD hebben zo een code, beleid of iets soortgelijks. En de journalistiek heeft bijvoorbeeld haar eigen Raad voor de Journalistiek. Naar aanleiding van de liegende woordvoerders bij Financiën deed Joop Bouma, redacteur bij Trouw, concreet de oproep voor een ethische code voor communicatie.

Het algemeen bestuur van Logeion heeft zich vorige week in een brainstormsetting, in een soort van ‘Commlab’, over deze kwestie gebogen. Het is mooie, maar complexe materie. Concrete richtlijnen lijken lastig, ook vanwege de diversiteit van het communicatievak. Ook is er behoefte onder de leden aan het bespreekbaar kunnen maken van dilemma’s en het kunnen sparren over moreel ingewikkelde kwesties., zo bleek al eerder uit onder meer de keukentafelgesprekken en ons Logeion-ledenonderzoek. We pakken de handschoen op. Wordt vervolgd!

Share this post!

Comments

  1. Lara de DieLara de Die Wrote on 24 februari 2020 om 10:57:19

    Op de faculteit waar ik werk als communicatiemedewerker loopt ethicus Marcel Becker rond. Hij heeft veel ervaring met dit soort vraagstukken. Misschien leuk om hem een keer uit te nodigen? Noem gerust mijn naam! https://www.ru.nl/personen/becker-m/

Leave a comment!

Italic en bold

*Dit is italic*, en _dit ook_.
**Dit is bold**, en __dit ook__.

Links

Dit is een link naar [Procurios](http://www.procurios.nl).

Lijsten

Een lijst met bullets kan worden gemaakt met:
- Min-tekens,
+ Plus-tekens,
* Of een asterisk.

Een genummerde lijst kan worden gemaakt met:
1. Lijst-item nummer 1.
2. Lijst-item nummer 2.

Quote

Onderstaande tekst vormt een quote:
> Dit is de eerste regel.
> Dit is de tweede regel.

Code

Er kan een blok met code worden geplaatst. Door voor de tekst vier spaties te plaatsen, ontstaat een code-block.