Blog van de voorzitter: De baard van de koning

Blog van de voorzitter: De baard van de koning

18 september 2019 - door Wieneke Buurman - 1 reactie

Wieneke-705x220-def.jpg

De baard van de koning is het onderwerp van dit moment. Het heeft zelfs het interview in de NRC met Robert Oey, de partner van Femke Halsema, van de eerste plaats in het publieke communicatiedebat verdrongen. En tjonge, wat kan een baard verschillende boodschappen communiceren. Of liever gezegd: wat kan een baard verschillend geïnterpreteerd worden. Van rockster via vakantieganger tot zwerver: alle varianten van interpretatie zijn langs gekomen. 

Dat hij Maxima naar de kroon zou willen steken, beter zou willen passen naast onze ‘fashion queen’, is de variant waarover de meeste media en gebruikers van sociale media het eens zijn. En: dat dat is gelukt. Ook waren er verwijzingen naar de Gouden Eeuw, omdat deze eenentwintigste-eeuwse baard opmerkelijk veel overeenkomsten vertoont met baarden uit die tijd en dat daar een enorme ambitie uit zou blijken.

Het aantal grappen over baarden en koningen dat onmiddellijk ging circuleren mag ook enige naam hebben. Van normen en baarden tot harenmajesteit: humoristisch Nederland ging lekker los. Of de baard geslaagd is? 46% van de Nederlanders vindt hem tof en de rest ziet de koning liever gladgeschoren. Maar wat ik niet tot nauwelijks ben tegengekomen is het idee dat de koning die baard gewoon leuk vindt, al dan niet voor de afwisseling. En dat hij hiermee helemaal geen specifieke boodschap af heeft willen geven. Zou kunnen toch, collega’s?

En wat Robert Oey betreft: dit interview had hij beter niet kunnen geven. Eerste les in crisiscommunicatie: alle feiten zo snel mogelijk op tafel. Helaas is hij vervolgens les twee, niet wrijven in een vlek, vergeten.

Deel dit bericht

Reacties

  1. Dick GaasbeekDick Gaasbeek Schreef op 19 september 2019 om 16:47:43

    Vindt de voorzitter de baard van de koning een belangrijker issue dan de moord op Derk Wiersum, wat dat betekent voor de rechtsstaat en welke rol communicatieprofessionals in deze ontwikkelingen (zouden kunnen) hebben?

Plaats een reactie

Italic en bold

*Dit is italic*, en _dit ook_.
**Dit is bold**, en __dit ook__.

Links

Dit is een link naar [Procurios](http://www.procurios.nl).

Lijsten

Een lijst met bullets kan worden gemaakt met:
- Min-tekens,
+ Plus-tekens,
* Of een asterisk.

Een genummerde lijst kan worden gemaakt met:
1. Lijst-item nummer 1.
2. Lijst-item nummer 2.

Quote

Onderstaande tekst vormt een quote:
> Dit is de eerste regel.
> Dit is de tweede regel.

Code

Er kan een blok met code worden geplaatst. Door voor de tekst vier spaties te plaatsen, ontstaat een code-block.