Prikkels - PewDiePie kan het Amazone-regenwoud redden

Prikkels - PewDiePie kan het Amazone-regenwoud redden

3 september 2019 - door André Manning - 0 reacties

Andre Manning blog.jpg

Ik beken: tot anderhalve week geleden had ik nog nooit van Felix Arvid Ulf Kjellberg gehoord, ook wel bekend onder zijn artiestennaam ‘PewDiePie’. Felix is bijna dertig jaar oud en commentator op YouTube en Instagram. De man heeft sinds vorig weekend meer dan 100 miljoen volgers. En die zien hem al sinds 2010 videogames spelen en becommentariëren. Ze kopen dan ook vaak de games die hij speelt. Ik hoorde voor het eerst over de influencer, doordat de pleger van de aanslag in Christchurch het YouTube-kanaal van PewDiePie noemde in zijn videoboodschap.

Vloggers en bloggers met een groot aantal volgers kennen we allemaal als influencers. Ze spelen spelletjes als bijvoorbeeld Minecraft, geven dagelijks make-uptips of laten ons de mooiste plekjes van de wereld zien. Vaak vermelden ze niet duidelijk genoeg of ze hiervoor geld krijgen of dat ze niet hoeven te betalen voor de producten die ze in hun filmpjes gebruiken. Terwijl de Stichting Reclame Code  (SRC) dat in hun Reclame Code Social Media & Influencer Marketing-richtlijnen wel voorschrijft om sluikreclame op sociale media zo veel mogelijk aan banden te leggen.

Afgelopen week heeft de SRC daarin een volgende stap gezet met een nieuwe campagne: '#Ad Herken de reclame op internet'. Hiermee vragen ze aandacht voor het belang van transparantie rondom reclame op sociale media. De SRC wil influencers aansporen open en transparant te zijn over het feit of ze wel of niet worden betaald voor het noemen van een merk of product in hun vlogs en blogs of producten gratis krijgen. En dat lijkt me niet meer dan redelijk.

Veel influencers hebben aantallen volgers waarbij de omvang van het publiek van traditionele media soms schril afsteekt. Als PewDiePie de nieuwste editie van Minecraft speelt, heeft dit meer impact dan wanneer de technologie editor van de Wall Street Journal hetzelfde doet. Ik zou PewDiePie zeker niet willen verbieden om deze producten te promoten. Maar ik zou hem tegelijkertijd willen vragen ook aandacht te schenken aan maatschappelijke issues die meer impact hebben op de wereld dan de nieuwste games. Hij heeft wellicht meer invloed dan de G7-leiders samen. Stel nou dat PewDiePie al zijn volgers zou vragen om de consumptie van Braziliaans rund-of varkensvlees te halveren. Misschien dat het Amazone-regenwoud dan behouden kan blijven.

Deel dit bericht

Reacties

Plaats een reactie

Italic en bold

*Dit is italic*, en _dit ook_.
**Dit is bold**, en __dit ook__.

Links

Dit is een link naar [Procurios](http://www.procurios.nl).

Lijsten

Een lijst met bullets kan worden gemaakt met:
- Min-tekens,
+ Plus-tekens,
* Of een asterisk.

Een genummerde lijst kan worden gemaakt met:
1. Lijst-item nummer 1.
2. Lijst-item nummer 2.

Quote

Onderstaande tekst vormt een quote:
> Dit is de eerste regel.
> Dit is de tweede regel.

Code

Er kan een blok met code worden geplaatst. Door voor de tekst vier spaties te plaatsen, ontstaat een code-block.