Blog van de Voorzitter: Recept voor geslaagd actievoeren    

Blog van de Voorzitter: Recept voor geslaagd actievoeren    

7 augustus 2019 - by Wieneke Buurman - 1 comment

Wieneke-705x220-def.jpg

Waarom krijgen de Groningers wel voor elkaar dat de gaskraan wordt dichtgedraaid en lukt het de omwonenden van Schiphol niet om verdere groei van het vliegverkeer te voorkomen? Het economisch belang van beiden is evident. De actiegroepen communiceren veel, gaan naar Den Haag, vragen aandacht. Toch lukt het de ene actiegroep beter dan de andere. Waar zit hem dat in?

Een paar tips:

1. Bekende Nederlander
Wat helpt is een bekende Nederlander die zich inzet voor de zaak. Bij voorkeur één met een persoonlijke band met het onderwerp en die goed in staat is met de juiste hoeveelheid emotie te communiceren.

2. Mensen uit de streek die op de redactie van media werken
Dat werkt goed! Het hemd is nader dan de rok, journalisten besteden liever aandacht aan kwesties uit hun regio dan aan zaken die verder weg spelen en minder na aan het hart liggen.

3. Een incident
‘Never waste a good crisis’. Als er iets vervelends gebeurt, breng dan punten 1 en 2 in stelling. Bij voorkeur bij iets waarvoor de actiegroep al heeft gewaarschuwd: een aardbeving bijvoorbeeld of als het vliegverkeer een dag in de war is doordat er geen kerosine getankt kan worden. Een boze of huilende BN’er en een actieve journalist is een magische combinatie.

4. Trending op social media
En die beelden moeten dan massaal gedeeld worden op social media en trending worden. Begin met de leden van de actiegroep en breid uit naar inwoners uit de regio. Dat gaat aanslaan als het goede beelden zijn.

Veel succes met je actie!

Share this post!

Comments

  1. Annemieke ReitsmaAnnemieke Reitsma Wrote on 8 augustus 2019 om 16:16:48

    Wat een onthutsend slechte blog. De Groningers vechten al tientallen jaren tegen het gas maar worden nu pas een beetje gehoord. Aan hun problematiek van de huizen wordt echter nog steeds (te) weinig gedaan. Dus hoezo succesvol actievoeren? Actievoeren is soms ook gewoon het tij mee hebben: politiek maar soms ook incidenteel door een ramp. Zoals de aardbevingen in Groningen. Misschien moet er eerst een Boeing op Amsterdam vallen voor het politieke sentiment verandert....

Leave a comment!

Italic en bold

*Dit is italic*, en _dit ook_.
**Dit is bold**, en __dit ook__.

Links

Dit is een link naar [Procurios](http://www.procurios.nl).

Lijsten

Een lijst met bullets kan worden gemaakt met:
- Min-tekens,
+ Plus-tekens,
* Of een asterisk.

Een genummerde lijst kan worden gemaakt met:
1. Lijst-item nummer 1.
2. Lijst-item nummer 2.

Quote

Onderstaande tekst vormt een quote:
> Dit is de eerste regel.
> Dit is de tweede regel.

Code

Er kan een blok met code worden geplaatst. Door voor de tekst vier spaties te plaatsen, ontstaat een code-block.