Prikkels - #enemyofnone

Prikkels - #enemyofnone

21 augustus 2018 - door André Manning - 0 reacties

Andre Manning blog.jpg

Of ik er blij mee moet zijn of niet, laat ik nu maar even in het midden. Want het is best wel een rare gedachte dat er in 2018 in Amerika, één van de oudste democratieën ter wereld, een campagne voor het belang van vrije media moet worden gevoerd. Toch kon je erop wachten, het moment dat 'fake news' terugslaat.

In dit krantenartikel lees je er meer over, maar na een nieuwe tweet van de Amerikaanse president was het dan eindelijk meer dan genoeg. Onder aanvoering van de Boston Globe werd een gezamenlijke campagne uitgewerkt die er toe leidde dat honderden Amerikaanse kranten in hun redactionele commentaar het belang van vrije media benadrukten. Een campagne die door veel lezers werd gesteund, maar bijvoorbeeld ook door de belangrijkste communicatieverenigingen in Amerika, dat hier te lezen is.

Toeval of niet, tijdens mijn zomervakantie had ik 'How Democracies Die' in mijn rugzak gedaan. Een boek, geschreven door de twee Harvard professoren Steven Levitsky en Daniel Ziblatt, dat eerder dit jaar verscheen. Een boek dat een fascinerende visie geeft op de manier waarop een democratie heel geleidelijk ingeruild kan worden voor een autocratie. Een boek waarin de schrijvers op indringende wijze zichtbaar maken (zonder hun eigen democratie te sparen) welke stadia een samenleving doorloopt voordat een autocratie een feit is. En ook een boek dat inzichtelijk maakt welke lessen we kunnen leren uit het verleden, om er ons voordeel mee te doen. 'How Democracies Die' is geen somber boek, want het is volgens de schrijvers aan ons om bedreigingen van een democratische samenleving te herkennen en te handelen waar nodig. En dat hebben de Amerikaanse kranten gedaan.

Vrije media zijn een wezenlijk onderdeel van een democratische samenleving. Dat hebben Amerikaanse media met hun campagne benadrukt. En nog niet zo lang geleden kondigde het Nederlandse Openbaar Ministerie aan om tot hogere straffen over te gaan bij gewelddadige acties tegen journalisten. Vrije media moeten worden gekoesterd en beschermd waar nodig. 

Deel dit bericht

Reacties

Plaats een reactie

Italic en bold

*Dit is italic*, en _dit ook_.
**Dit is bold**, en __dit ook__.

Links

Dit is een link naar [Procurios](http://www.procurios.nl).

Lijsten

Een lijst met bullets kan worden gemaakt met:
- Min-tekens,
+ Plus-tekens,
* Of een asterisk.

Een genummerde lijst kan worden gemaakt met:
1. Lijst-item nummer 1.
2. Lijst-item nummer 2.

Quote

Onderstaande tekst vormt een quote:
> Dit is de eerste regel.
> Dit is de tweede regel.

Code

Er kan een blok met code worden geplaatst. Door voor de tekst vier spaties te plaatsen, ontstaat een code-block.