Blog van de voorzitter: Kan een bureau de reputatie van de ontslagen dirigent Gatti redden?

Blog van de voorzitter: Kan een bureau de reputatie van de ontslagen dirigent Gatti redden?

8 augustus 2018 - by Wieneke Buurman - 1 comment

wieneke705x220.jpg

Daniele Gatti, de ontslagen chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouw Orkest, is door twee vrouwen beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag in 1996 en 2000; een volgende case in de #MeToo-lijn. Gatti heeft een Amerikaans pr-bureau, dat in crisissen is gespecialiseerd en door de NRC 'reputatiedokters' wordt genoemd, ingehuurd om zijn reputatie te redden. Gaat dat het bureau lukken?

Naar aanleiding van publicaties over de beschuldigingen in The Washington Post heeft het orkest hem met onmiddellijke ingang ontslagen. In een verklaring liet Gatti weten dat hij in de veronderstelling verkeerde dat de interesse wederzijds was en dat hij zijn excuses aanbood als dat niet het geval was. Een goede reactie op een wel heel abrupte actie van het orkest. 

Is seksueel overschrijdend gedrag, waarvan de definitie overigens varieert, laakbaar? Absoluut, het is onacceptabel. Is het voldoende basis om iemand op grond van louter beschuldigingen in de media te ontslaan, in de wetenschap dat zijn of haar reputatie voorgoed beschadigd is? In mijn beleving niet. Zelfs in de politiek, bij bepaalde partijen, is de lijn gangbaar dat bij een integriteitskwestie de desbetreffende persoon tijdelijk zijn functie neerlegt in afwachting van het oordeel van de rechter. Oordeelt deze de man of vrouw schuldig, dan volgt ontslag. Dat is zorgvuldig omgaan met de belangen van alle betrokkenen.

Wat kan het pr-bureau doen in zo’n situatie? Gatti kwam enkele dagen later met een verdere verklaring die emotioneler was en verder ging dan zijn eerste. "Vanuit de grond van mijn hart… I am truly sorry,"  zo liet hij weten. Een prima actie, maar of het voldoende is? Ik ben benieuwd waar Gatti en zijn bureau verder mee gaan komen.

Share this post!

Comments

  1. Wim de WaardWim de Waard Wrote on 8 augustus 2018 om 16:32:24

    Niet onbelangrijk detail; het KCO verklaart dat er (recente) klachten zijn gekomen van vrouwelijk leden van het eigen orkest. Dat maakte de noodzaak tot ingrijpen dwingender. Non-actief of ontslag maakt niets uit. Het vertrouwen en respect is weg. En een toporkest mag je niet in onzekerheid laten verkeren. In die zin is de beslissing begrijpelijk. De reputatie van het orkest gaat voor de reputatie van het individu.

    Voor wat betreft die reputatie van Gatti. Een PR-bureau gaat hem nu niet helpen. Wel een diepe soul searching. Kan hij zich rehabiliteren voor de laatste aantijgingen omdat die te zwaar zijn aangezet door het KCO, dan kunnen andere orkesten hem een kans geven.

    Is dat niet het geval, dan kan hij - na een stilteperiode - deemoedig van onderop zijn carrière opbouwen. Laten zien dat met hem heel goed samen te werken is en een groot meester is.

Leave a comment!

Italic en bold

*Dit is italic*, en _dit ook_.
**Dit is bold**, en __dit ook__.

Links

Dit is een link naar [Procurios](http://www.procurios.nl).

Lijsten

Een lijst met bullets kan worden gemaakt met:
- Min-tekens,
+ Plus-tekens,
* Of een asterisk.

Een genummerde lijst kan worden gemaakt met:
1. Lijst-item nummer 1.
2. Lijst-item nummer 2.

Quote

Onderstaande tekst vormt een quote:
> Dit is de eerste regel.
> Dit is de tweede regel.

Code

Er kan een blok met code worden geplaatst. Door voor de tekst vier spaties te plaatsen, ontstaat een code-block.