Prikkels - Veertig jaar in het vak

Prikkels - Veertig jaar in het vak

1 mei 2018 - door André Manning - 3 reacties

Andre Manning blog.jpg

Soms komt er een berichtje voorbij waar je even stil van wordt. Je leest het nog een keer en gaat even nadenken. Vanochtend had ik zo’n moment toen ik op ons Twitterkanaal een berichtje voorbij zag komen van een collega die al veertig jaar actief is als communicatieadviseur, in dit geval bij de overheid. Veertig jaar geleden begonnen en nog steeds als communicatieadviseur actief bij een gemeente.

Veertig jaar geleden begonnen, dat was in 1978; het jaar dat het Nederlands voetbalelftal de WK-finale van Argentinië verloor (met die bal op de paal van Rob Rensenbrink in de laatste minuut). 1978, ook het jaar dat Koningsdag nog Koninginnedag was en met een heus defilé langs paleis Soestdijk werd gevierd. Het was ook het jaar waarin de Sovjet-Unie wereldkampioen ijshockey werd door in de finale van Tsjecho-Slowakije te winnen. 1978 was ook het jaar dat er voor de eerste keer een popconcert werd gehouden in de Rotterdamse Kuip; ruim 50.000 mensen zagen Bob Dylan optreden.

Stilstaan bij ontwikkelingen
Veertig jaar in het communicatievak. Ik vraag me dan af, wat heb je dan allemaal voorbij zien komen sinds je begon en hoe anders ziet je (communicatie) wereld er nu uit. Ik kan me een goede voorstelling maken van wat er veertig jaar geleden allemaal nog niet was. Er waren nauwelijks personal computers of mobiele telefoons. Er was nog geen internet, Whatsapp, Instagram, Facebook of Twitter. E-mail bestond volgens mij nog niet en persberichten werden wellicht in een envelop gedaan en met de post verstuurd. De Nederlandse televisie was nog niet plat en kende nog maar twee zenders. Netflix bestond niet en er werd ook niet geblogd en gevlogd. Employee Engagement, Purpose en Customer Journey heette anders en fake news bestond wellicht wel, maar had nog niet dat (Engelse) label. Kranten en tijdschriften kenden nog hoge oplages en webinars en podcasts moesten nog worden uitgevonden. En vul alsjeblieft aan met voorbeelden die ik nog ben vergeten.

Op het podium?
We bieden in onze Logeion-programmering ieder jaar weer veel ruimte voor nieuwe ontwikkelingen in ons vak. Ik zou het eigenlijk best wel een mooi idee vinden om onze collega, die al veertig jaar in het communicatievak zit, een keer een podium te bieden, ons mee terug te nemen in de tijd en te laten vertellen hoe het leven van een communicatieprofessional er in 1978 uitzag.

Deel dit bericht

Reacties

 1. Ben van VlietBen van Vliet Schreef op 2 mei 2018 om 18:09:35

  Leuk André, met plezier gelezen.
  Er is inderdaad heel veel veranderd. Toen werkten de meesten nog op gewone typemachines. Wij hadden als enigen binnen de organisatie elektrische IBM-machines met een bolletje, mèt correctietoets.
  Communicatie heette nog gewoon voorlichting. De strijd tussen de rekkelijken (o.a. Chiel Galjaard) en preciezen woedde volop.
  En inderdaad, persberichten stopte je zelf nog in enveloppen of zette je op de fax.
  Leuk om weer eens ‘terug te gaan naar die tijd’.
  Heb inmiddels van een collega gehoord, die ook de 40 jaar in het vak is gepasseerd.

 2. Ben van VlietBen van Vliet Schreef op 3 mei 2018 om 09:46:56

  Lijkt me leuk. In 1978 heette communicatie nog voorlichting en woedde binnen het vakgebied de strijd tussen de 'rekkelijken' en 'preciezen'. Technische voorzieningen waren minimaal: telefoon met draaischijf, pen en papier, als je mazzel had een elektrische typemachine en een faxapparaat met kinderziektes. Vergeleken met nu was 1978 het stenen tijdperk. Maar ook die periode had zijn charme.

 3. andre manningandre manning Schreef op 3 mei 2018 om 13:44:55

  Hi Ben, leuk om je reactie te lezen en het grappige is dat je dochter Lianne me vanochtend ook een berichtje stuurde dat ze het leuk vond om te lezen. Lianne en ik hebben samen bij Philips gewerkt. Ik ga eens kijken of we jullie wellicht samen een platform kunnen bieden :-)

Plaats een reactie

Italic en bold

*Dit is italic*, en _dit ook_.
**Dit is bold**, en __dit ook__.

Links

Dit is een link naar [Procurios](http://www.procurios.nl).

Lijsten

Een lijst met bullets kan worden gemaakt met:
- Min-tekens,
+ Plus-tekens,
* Of een asterisk.

Een genummerde lijst kan worden gemaakt met:
1. Lijst-item nummer 1.
2. Lijst-item nummer 2.

Quote

Onderstaande tekst vormt een quote:
> Dit is de eerste regel.
> Dit is de tweede regel.

Code

Er kan een blok met code worden geplaatst. Door voor de tekst vier spaties te plaatsen, ontstaat een code-block.