Lobbyisten een uitstervende beroepsgroep?

Lobbyisten een uitstervende beroepsgroep?

10 januari 2017 - door Marjan Jansen Manenschijn - 1 reactie

lobbyen.jpg

Meningen gezocht! Wat doe je als transparantie het nieuwe credo is, terwijl achterkamertjes jouw bestaansgrond vormen? Wat kun je als lobbyist met de doctrines van de netwerksamenleving? Op enig moment heb ik gemeend een mening te moeten hebben over dit onderwerp. Die mening mag ik in Den Haag komen toelichten. Een kans bij uitstek om dit breed op te pakken. Dus kom maar op met input: informatie, invalshoeken, adviezen en aanbevelingen. Deadline 11 januari!

De netwerksamenleving roffelt steeds nadrukkelijker op onze voordeurtjes. En hoewel een blauw vogeltje een stuk aaibaarder oogt dan een splinterig kruis, is het evangelie niet minder dwingend: “Wees transparant en verbind u!” We delen, we liken, we onthullen: wij hebben een mening en die mag gehoord worden. Moet gehoord worden. Weg met de achterkamertjes.Half november bezocht ik een debat met als thema ‘Nederland Lobbyland’. De stelling was dat op het Binnenhof niets besloten wordt zonder lobbyisten. Deze beïnvloeden ambtenaren, Kamerleden en bewindspersonen. De vraag die het panel kreeg voorgelegd: is lobbyen een substantieel bestanddeel van de polderdemocratie, of corruptie in een net jasje?

Geheel volgens de regels van het spel werd een antwoord beleefd verkend. Aan tafel immers coryfeeën Femke Halsema, Niek-Jan van Kesteren en Coen Sleddering. Na afloop was er ruimte voor drie vragen en daarna was er de borrel.Ook aan tafel politica Lea Bouwmeester. Zij maakt zich hard voor transparantie onder meer in een notitie om de agenda’s van politici openbaar te maken. Dat was wel zo’n beetje het modernste geluid wat er die dag in de rode Hoed te beluisteren viel.

Deel dit bericht

Reacties

  1. Marjan Jansen ManenschijnMarjan Jansen Manenschijn Schreef op 23 januari 2017 om 19:51:06

    Vanmiddag werd in de Tweede Kamer de initiatiefnota besproken met als titel "Lobby in het daglicht". Een paar weken geleden mocht ik input leveren. Het was boeiend om te horen hoe het 'oude denken' nog domineert. Het zal een zware klus worden om dit om te buigen. Maar het begin is er: er wordt over nagedacht. Over twee weken is de stemming. Hierbij alvast het stuk. https://www.parlementairemonitor.nl/9353000/1/j9vvij5epmj1ey0/vk04fven74y7

Plaats een reactie

Italic en bold

*Dit is italic*, en _dit ook_.
**Dit is bold**, en __dit ook__.

Links

Dit is een link naar [Procurios](http://www.procurios.nl).

Lijsten

Een lijst met bullets kan worden gemaakt met:
- Min-tekens,
+ Plus-tekens,
* Of een asterisk.

Een genummerde lijst kan worden gemaakt met:
1. Lijst-item nummer 1.
2. Lijst-item nummer 2.

Quote

Onderstaande tekst vormt een quote:
> Dit is de eerste regel.
> Dit is de tweede regel.

Code

Er kan een blok met code worden geplaatst. Door voor de tekst vier spaties te plaatsen, ontstaat een code-block.