Eva Jinek: 'Maak keuzes als je wilt excelleren'

Eva Jinek: 'Maak keuzes als je wilt excelleren'

7 oktober 2016 - by Bernadet Timmer - 2 comments

keuzes-maken.jpg

Ook in de journalistiek moet je keuzes maken, terwijl je eigenlijk van alles wat wilt afweten. Toch is het nodig om je te specialiseren, is de boodschap tijdens het Festival der Journalistiek op 24 september in Nieuwspoort Den Haag, georganiseerd door jongerenvakgroep ‘Vers in de Pers’ (VIP) van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

Dagvoorzitter Amber Kortzorg interviewt om te beginnen Hanina Ajarai, Arabiste en columniste bij het AD. Hanina: “Ze zeiden: ‘je bent gelovig en weet dat goed uit te leggen. Dat hebben we nodig’. De columns gaan over mijzelf, wat ik met de wereld wil delen.” Haar tip: probeer origineel te zijn. Sommige lezers vinden dat ze niet mag schrijven, omdat ze een hoofddoek draagt. Anderen vinden dat ze wel mag schrijven, maar niet over de islam. “Ik twijfel soms of het goed overkomt en vraag me af of ze het hebben begrepen.” Ze antwoordt degenen die de moeite nemen haar te mailen. “Maar ik ga niet reageren op Twitter.”

Kiezen
Een panel met financieel onderzoeksjournalist (Follow the Money) Eric Smit, mediarecruiter diversiteit (OK Work) Okkie el-Agal en mediajournalist (Villamedia) Dolf Rogmans gaat dieper in op het thema aan de hand van stellingen. Daarna mogen de deelnemers paneldiscussies volgen over regiojournalistiek of het faciliteren van journalistieke producties of twee workshops over een aantal specialisaties: jeugd-, onderzoeks-, sport-, data-, financiële of fotojournalistiek, conflictverslaggeving, Tech of EU. Dus ook hier moet je (al bij inschrijving) kiezen, en snel, want een aantal workshops is vrijwel meteen vol.

Gelukkig is Eva Jinek plenair. Net terug van de opnames van ‘De Verenigde Staten van Eva’ vertelt ze dat ze een groot voorstander is van specialiseren, al is ze als talkshowhost een generalist: “Alle vormen van journalistiek komen aan bod, liefst met gevoel voor humor en zonder fouten, want het is live. Iedere dag is anders. Het is fysiek zwaar, maar ik wordt betaald om te luisteren naar interessante mensen!” Zonder haar specialisatie als Amerikakenner zou ze nooit op de plek zitten waar ze nu zit, meent Eva. Haar carrière is ‘verre van uitgestippeld’, maar is geen toeval. “Het heeft te maken met fundamentele keuzes.”

Verhalen vertellen
Ten eerste volgde ze haar hart: lezen, naar verhalen luisteren en verhalen vertellen. Mede daarom ging ze geschiedenis studeren en koos ze haar stageplek bij Charles Groenhuijsen in Amerika. Dat leidde tot een baan bij de NOS, waar ze uiteindelijk ‘Amerika’ in haar portefeuille kreeg. Toen Winfried Baijens vertrok bij het Journaal op 3 deed ze een screentest en werd gekozen als nieuwslezeres. “De Verkiezingsnacht van Amerika, samen met Philip Freriks, was mijn tv-doorbraak.” Toch zijn er heel veel dingen waar ze ‘nee’ tegen zegt. “Ik moet autoriteit blijven uitstralen, mijn exclusiviteit bewaken.”

Haar conclusie: “Je moet een specialisatie hebben in een wereld waarin heel veel specialisten zijn en iedereen journalist kan zijn. Maak keuzes als je echt ergens in wilt excelleren.” Haar tips? “Je moet het met passie kunnen doen. Houd vol! Durf ja te zeggen tegen dingen waar je bang voor bent. Want het loont om dingen te doen die je nog niet kent. En wees lief voor iedereen, want je komt elkaar altijd weer tegen!”

Share this post!

Comments

 1. BrinkmanBrinkman Wrote on 19 juli 2018 om 15:05:51

  Ik heb tot drie maal toe zo wel als ook voor dat ik ging procederen tegen een oplichter.
  Ik heb dit proces gewonnen, maar kwam er toen pas achter dat de oplichter een paar weken voor het eindvonnis zich had aangemeld bij de wsnp en ook nog eens is geaccepteerd, met het gevolg dat het hele proces voor niets is geweest.
  Ik ben voor deze acceptatie van deze oplichter nooit gehoord.
  Om dat deze rechter de oplichter niet heeft gecontroleerd kon deze oplichter wel in de wsnp komen, terwijl dat niet mag.
  Ik ben nu ruim 5 jaar bezig bij de regering om dit te vertellen dat de controle om in de wsnp te komen hele maal niet erg streng is, maar in plaats daar van er helemaal geen controle is.
  Van de regering krijg ik alleen maar smoesjes te horen en daar is de kous mee af.
  Ook is het zo omdat het zo gaat door geen of heel slechte controle wordt er van deze wet veel te veel misbruik van gemaakt.
  Deze criminelen zijn na 3 jaar van alles af, van zo wel de wsnp met hun bewindvoerders als ook al hun met bewust gemaakte schulden.
  Door deze wet komen een hele boel onschuldige mensen nog meer in de problemen omdat ze niet alleen hun geld kwijt zijn door dat ze zijn opgelicht maar ook alle advocaat kosten en het geld voor de zitting.
  De regering willen dit niet begrijpen dat deze jaren oude wet hersteld moet worden, dus gebeurd er niets.
  Aan de regering heeft de bevolking niets.
  Daar komt nog eens bij dat de regering verplicht zijn om de bevolking in bescherming te nemen, zo staat het in de grondwet.
  Ik hoop als dit op de T.V. komt en allen kijkers en ook de regering dit hoort en ziet dat er dan eindelijk deze fout door druppelt.

 2. BrinkmanBrinkman Wrote on 19 juli 2018 om 15:47:54

  NCRV Jinek.
  Ik heb een proces gewonnen die ik had aan gespannen tegen een oplichter, ik heb voor maar ook tijdens het proces bij de wsnp geinformeerd om te kijken of deze oplichter daar in zit, dat was alle drie de keren niet zo.
  Toen ik het eindvonnis kreeg kwam ik er achter dat de oplichter een paar weken voor het eindvonnis in eens wel in de wsnp was geaccepteerd, gevog dat het hele proces waarde loos is geworden.
  Ik ben voor deze acceptatie van de oplichter nooit gehoord, dat accepteren van mensen die de wet hebben overtreden mogen niet geaccepteerd worden in de wsnp, Het gebeurd dus wel en niet alleen bij mij maar dit is de klacht in het algemeen bij advocaten dat het zo gaat.
  Ik ben nu al ruim 5 jaar bezig met het waarschuwen bij de regering dat de controle waar ze het als maar over hebben dat deze controle erg streng is.
  Er is helemaal geen controle of wel zo slecht dat deze acceptatie niet alleen bij mij maar ook bij een heleboel andere mensen zo is gegaan dat ze er pas achter komen als het proces is afgelopen.
  Dit komt gewoon omdat er geen controle is.
  Ook is het zo dat iemand die de wet hebben overtreden niet geaccepteerd mogen worden in de wsnp, wat dus wel gebeurd.
  Ik ben bij de regering al ruim 5 jaar lang bezig dit te melden dat het zo gaat en daarom veel te veel misbruik gemaakt wordt van deze wet van de wsnp, zo dat de crimineel er na 3 jaar van al hun bewust gemaakte schulden af zijn.
  Als het er op aan komt hebben wij aan de regering helemaal niets, ook bij de regering is het bekende afschuif sisteem, dus doet de regering niets aan deze jaren oude wet om hem te laten herstellen zo dat hij wel werkt waar voor hij jaren geleden bedoelt was.
  Het lijkt wel of de regering het leuk vinden om criminelen te hulp te komen en dat dat ook advocaten over deze wet steen en been klagen dat deze wet niet goed is en nodig hersteld moet worden zodat hij wel gaat werken waar voor hij jaren geleden bedoeld was.
  De hele regering vergeet even dat zij de grondwet moeten volgen en daar in staat de zij verplicht zijn om de bevolking te beschermen tegen het kwaat, dit doen zij dus duidelijk niet.
  Deze wet van de wsnp doet het tegenovergestelde van dat wat er in de wet staat en dat is dat oplichting strafbaar is, maar deze wet neemt de oplichter in bescherming.
  Door de geen of slechte controle wordt er veel te veel misbruik gemaakt van deze wet van de wsnp,
  waar door de oplichter na 3 jaar gewoon weer verder kan gaan met waar hij mee bezig was.
  Ik hoop dat je dit probleem wilt behandelen in je pro gamma zo dat de regering dit zelf kunnen horen en zien op de TV en dan hopelijk eens iets gaan doen aan deze wet wat ze grondwettelijk verplicht zijn om dit te doen.
  Zoals deze wet nu werkt komen er een hele boel mensen in de problemen door dat ze en het geld kwijt zijn door de oplichting maar ook het geld dat ze aan hun advocaten verschuldigd zijn en de voor de zitting, dat kan toch niet dat de goede mensen moeten lijden door deze wet en de crimineel in bescherming wordt genomen en er lachend van door gaat en na 3 jaar van alles af is en weer schulden vrij gewoon weer door gaan met waar ze mee bezig waren. Ik hoop dat je dit onderwerp wilt behandelen.

Leave a comment!

Italic en bold

*Dit is italic*, en _dit ook_.
**Dit is bold**, en __dit ook__.

Links

Dit is een link naar [Procurios](http://www.procurios.nl).

Lijsten

Een lijst met bullets kan worden gemaakt met:
- Min-tekens,
+ Plus-tekens,
* Of een asterisk.

Een genummerde lijst kan worden gemaakt met:
1. Lijst-item nummer 1.
2. Lijst-item nummer 2.

Quote

Onderstaande tekst vormt een quote:
> Dit is de eerste regel.
> Dit is de tweede regel.

Code

Er kan een blok met code worden geplaatst. Door voor de tekst vier spaties te plaatsen, ontstaat een code-block.