Communicatief leiderschap: pleonasme of wensdroom?

Communicatief leiderschap: pleonasme of wensdroom?

6 juni 2014 - door Conny de Laat - 0 reacties

LOGNW_BlogConnydeLaat.jpg

Als leidinggevende speel je een cruciale rol bij het realiseren van communicatieve teams in een organisatie, waarin effectief en energiek wordt samengewerkt. Je zou denken dat een ‘communicatieve leider’ een pleonasme is, net zoiets is als ‘witte sneeuw’ of een ‘vleesetend roofdier’. In de praktijk van alledag zie ik echter veel leidinggevenden worstelen met (vaak) communicatieve vraagstukken die een effectieve samenwerking en enerverende werksfeer in de weg staan. Wat te doen?

In de jaren dat ik zelf mocht leiding geven aan een team professionals, heb ik aan den lijve ervaren hoe hardnekkig gedragspatronen kunnen zijn: van mijzelf als leidinggevende, maar ook van individuele teamleden en zeker ook van het team als geheel. Ik heb in die tijd boeken over leiderschap verslonden, maar hoewel interessant gaven ze mij geen antwoord op prangende vragen als 'Hoe zet ik de organisatiestrategie om in een uitdagende teamagenda?', 'Hoe faciliteer ik mijn mensen om meer en beter samen te werken?' of 'Hoe activeer ik mijn team?'. Ik leerde leiding geven met vallen & opstaan en geïnspireerd door mijn team ging ik experimenteren met nieuwe werkwijzen. Zo raakte ik gefascineerd door de vraag hoe een betere communicatie kan bijdragen aan méér leiderschap in organisaties.

Hoogste tijd om zelf een praktisch ingestoken boek over communicatief leiderschap te schrijven. Eind 2013 was het zover: samen met vakcollega Erik Reijnders publiceerde ik het boek 'Communicatief leiderschap, succesvol communiceren in organisaties'. In deze uitgave kun je lezen hoe je als leidinggevende kunt bijdragen aan het realiseren van een communicatieve organisatie. En hoe je kunt werken aan je eigen communicatief leiderschap. Praktisch ingestoken èn geïnspireerd door de praktijkervaringen van de leidinggevenden die ik in de afgelopen jaren als managementcoach, communicatieadviseur & organisatieontwikkelaar mocht begeleiden.

Communicatief leiderschap: een pleonasme of wensbeeld? Oordeel zelf…

Deel dit bericht

Reacties

Plaats een reactie

Italic en bold

*Dit is italic*, en _dit ook_.
**Dit is bold**, en __dit ook__.

Links

Dit is een link naar [Procurios](http://www.procurios.nl).

Lijsten

Een lijst met bullets kan worden gemaakt met:
- Min-tekens,
+ Plus-tekens,
* Of een asterisk.

Een genummerde lijst kan worden gemaakt met:
1. Lijst-item nummer 1.
2. Lijst-item nummer 2.

Quote

Onderstaande tekst vormt een quote:
> Dit is de eerste regel.
> Dit is de tweede regel.

Code

Er kan een blok met code worden geplaatst. Door voor de tekst vier spaties te plaatsen, ontstaat een code-block.