Logo Zoeken

Blog van de voorzitter: Kan een bureau de reputatie van de ontslagen dirigent Gatti redden?

8 augustus 2018Wieneke Buurman

Daniele Gatti, de ontslagen chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouw Orkest, is door twee vrouwen beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag in 1996 en 2000; een volgende case in de #MeToo-lijn. Gatti heeft een Amerikaans pr-bureau, dat in crisissen is gespecialiseerd en door de NRC 'reputatiedokters' wordt genoemd, ingehuurd om zijn reputatie te redden. Gaat dat het bureau lukken?

wieneke705x220.jpg

Naar aanleiding van publicaties over de beschuldigingen in The Washington Post heeft het orkest hem met onmiddellijke ingang ontslagen. In een verklaring liet Gatti weten dat hij in de veronderstelling verkeerde dat de interesse wederzijds was en dat hij zijn excuses aanbood als dat niet het geval was. Een goede reactie op een wel heel abrupte actie van het orkest. 

Is seksueel overschrijdend gedrag, waarvan de definitie overigens varieert, laakbaar? Absoluut, het is onacceptabel. Is het voldoende basis om iemand op grond van louter beschuldigingen in de media te ontslaan, in de wetenschap dat zijn of haar reputatie voorgoed beschadigd is? In mijn beleving niet. Zelfs in de politiek, bij bepaalde partijen, is de lijn gangbaar dat bij een integriteitskwestie de desbetreffende persoon tijdelijk zijn functie neerlegt in afwachting van het oordeel van de rechter. Oordeelt deze de man of vrouw schuldig, dan volgt ontslag. Dat is zorgvuldig omgaan met de belangen van alle betrokkenen.

Wat kan het pr-bureau doen in zo’n situatie? Gatti kwam enkele dagen later met een verdere verklaring die emotioneler was en verder ging dan zijn eerste. "Vanuit de grond van mijn hart… I am truly sorry,"  zo liet hij weten. Een prima actie, maar of het voldoende is? Ik ben benieuwd waar Gatti en zijn bureau verder mee gaan komen.