Logo Zoeken
Interview

‘Wat doe je als je de klos bent?’

9 maart 2022De redactie

Het was lang geleden maar op 14 februari was het zover: de eerste fysieke Logeion-bijeenkomst van 2022. Onderwerp was het organiseren van goede woordvoering, in samenwerking met Sonja Kloppenburg van SRM. Sonja begon haar carrière als journalist. De laatste jaren heeft ze zich toegelegd op tijdelijke opdrachten als bestuursadviseur en woordvoerder bij organisaties die voor een stevige uitdaging staan. Daarnaast geeft zij workshops en trainingen voor SRM. Met haar realistische blik, uitgesproken humor en rugzak vol ervaring zoomde zij in op het onderwerp.

Sonja-Kloppenburg-2022.png

Waarom is het belangrijk om als woordvoerder of communicatieadviseur mandaat te hebben?
“Als je voor elke vraag de organisatie in moet om van meerdere mensen goedkeuring op een antwoord te krijgen, kun je niet snel schakelen. En snel schakelen is zeker met online media van groot belang. Als jouw reactie een paar uur later wordt toegevoegd, hebben de meeste bezoekers het bericht zonder jouw reactie al gelezen. Een gemiste kans voor je verhaal dus.”

Als woordvoerder heb je niet op alles invloed en ben je – zoals jij tijdens de bijeenkomst zei – soms gewoon de klos. Wat moet je in zo’n geval doen?
“Een oud spreekwoord luidt: als je geschoren wordt, moet je stilzitten, dat geldt nog steeds. Maar iets wat helemaal fout loopt kan ook een kans zijn. Als je de eerste aandrang om je te verdedigen even onderdrukt, kan zwijgen of juist iets agenderen de beste oplossing blijken.”

Hoe kijk jij terug op de bijeenkomst?
“Het gesprek komt vaak lastig op gang in zo’n grote groep, maar hier deden de deelnemers juist heel enthousiast mee. Ook door open te delen wat niet lukt en wat de dilemma’s zijn. En dat maakt het dan zoveel leerzamer dan een serie successen delen. Ik kreeg er energie van!”

Met de onlangs aangekondigde versoepelingen durft Logeion ook weer te denken aan volle zalen. Deze bijeenkomsten staan de komende periode op de agenda: 

Dinsdag 5 april: Doelgericht ontwerpen van effectieve bijeenkomsten
Donderdag 28 april: Dagvoorzitter in één dag
Donderdag 12 mei: Thought leadership in tijden van grote veranderingen
Dinsdag 17 mei: Ontdek de effectiviteit van een flexibele adviesstijl

 Houd https://www.logeion.nl/agenda in de gaten voor het actuele aanbod.