‘Corporate communicatie en commercieel denken raken steeds meer met elkaar verweven’

Koffiepauze 705x220.jpgwoensdag 08 september 2021 10:38

Na enkele jaren voor Philips in het buitenland gewerkt te hebben, kwam Erik van Houten drieënhalf jaar geleden terug naar Nederland en begon hij bij Nespresso als directeur marketing en communicatie. Daar leidt hij een team van 23 collega’s. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in zijn dagelijkse werk. “Corporate communicatie en onze commerciële agenda raken steeds meer met elkaar verweven. We pakken deze disciplines niet meer solitair aan, maar integreren ze meer en meer in onze campagnes, ook omdat onze klanten meer willen weten over ons bedrijf”, aldus Van Houten.

Door Robin den Hoed

Welke ontwikkelingen ziet hij op het gebied van corporate communicatie? “Aan de ene kant betekent corporate communicatie vanuit het beschermen van het merk, voor mij het heel snel en slim reageren op wat er gebeurt in de maatschappij. Activisme, een kritische houding van de buitenwereld ten aanzien van merken, lijkt mainstream te worden en merken moeten daar heel bewust mee omgaan.” Ook Nespresso is hiermee bezig. Van Houten: “Kijk alleen maar naar de veranderende rol die George Clooney heeft voor Nespresso. Van boegbeeld in prachtige gelikte reclamecampagnes, naar een rol als ambassadeur van het merk, waarbij hij koffieplantages in verschillende landen bezoekt en als actief lid van de sustainability board directe bemoeienis heeft met de bedrijfsvoering. Corporate communicatiethema’s en de bedrijfsvoering vermengen zich steeds verder met elkaar, dit komt bij ons als geen ander naar voren in het thema duurzaamheid.”

Duurzaamheid zit in het DNA van Nespresso. Het bedrijf is zich al heel lang bewust van het feit dat duurzaamheid geen communicatiethema is, maar de basis vormt van de bedrijfsvoering van het merk. “Als wij geen dagelijkse aandacht besteden aan de koffieboeren, hun plantages en aan de prijs die zij krijgen voor hun koffieoogst, dan ontvangen wij geen excellente kwaliteit koffiebonen en kunnen wij niet die koffiekwaliteit bieden waar ons merk voor staat.” Het bedrijf kent daarom al jaren verschillende duurzaamheidsprogramma’s om de kwaliteit van het merk voor de toekomst te garanderen. Duurzaamheid is dus geworden tot een hygiënefactor voor het voortbestaan van het merk. Van Houten: “Er wordt veel geïnvesteerd in duurzaamheidsprogramma’s en daar wordt soms wel, maar ook heel vaak niet over gecommuniceerd. Natuurlijk zijn we er trots op wat we allemaal doen op dit gebied, maar dat betekent nog niet dat we altijd zichtbaar hoeven te zijn. We stellen ons wat dat betreft bescheiden op, misschien soms wel wat te bescheiden.”

Lees het volledige interview met Erik van Houten in de nieuwe C. Je vindt hem vanaf aanstaande vrijdag op de deurmat.

 

« Terug

Reacties op '‘Corporate communicatie en commercieel denken raken steeds meer met elkaar verweven’'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.