Keynotespreker Bart Brandsma aan het woord

PubCom20_Keynote1-BartBrandsma_705x220px.pngwoensdag 05 augustus 2020 10:05

We mogen weer een bijzondere spreker toevoegen aan het programma van PubCom20, dat plaatsvindt op 29 oktober. Dit online congres staat in het teken van de trend 'verdeelde samenleving, gedeelde toekomst'. En met dit thema wil je natuurlijk niemand minder dan Bart Brandsma op het podium hebben. Bart deelt in dit interview alvast meer over zijn visie op dit thema.

Door Marjan Engelen

We leven in een tijd waar tegenstellingen tussen groepen mensen zich verscherpen. Hoe zie je dat terug in jouw dagelijkse werk?
“Dat is mijn dagelijkse werk. Ik had te maken met situaties in conflictgebieden en ontdekte dat de strategie bij conflicten juist niet werkt bij polarisatie. Ik miste strategische antwoorden op polarisatie en zocht instrumenten om polarisatie te hanteren, om het te kunnen ‘uithouden’ in het midden. Daar heb ik mijn Denkkader Polarisatie voor ontwikkeld”, zegt Bart. 

Hoe zie jij de rol van communicatie?
Bart vertelt: “Jullie hebben een belangrijke taak waar het gaat om het kennen van het hele speelveld. Wie zijn de informele leiders? Wat zijn zorgen en verlangens? Bouw je netwerk op ‘in vredestijd’. Je weet nooit wat een volgend incident is, je weet dan wel wie je nodig hebt.”

Op PubCom20 staat praktijk centraal. Heb je alvast een gouden tip hoe je vanuit communicatie kan bijdragen om vanuit een verdeelde samenleving naar een gedeelde toekomst te komen?
“Ontwikkel je coachvaardigheden en bouw aan een coachende relatie met je burgemeester. Oefen met hem/ haar in het midden, in luisteren, in kwetsbaarheid”, vindt Bart.

Je bent spreker op PubCom en gaat jouw inzichten delen. Maar je hebt zelf natuurlijk ook vragen. Welk vraagstuk zou je zelf graag willen voorleggen aan vakgenoten in het publieke domein?
“Ik ben erg benieuwd of jullie iets kunnen met dit gedachtengoed en welke inzichten er vervolgens weer bij jullie opkomen. Ik verheug me erop ook van jullie te leren op 29 oktober", aldus Brandsma.

Wil je je vast verdiepen in het denkkader polarisatie, kijk dan deze filmpjes. En kijk voor meer informatie en tickets op de website.

« Terug

Reacties op 'Keynotespreker Bart Brandsma aan het woord'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.