Er wordt geleden, maar er wordt ook geleid (en gelachen)

communicatieverkiezingen+(show)+705x220.jpgdonderdag 11 juni 2020 13:37

Wat doe je als je over een aantal weken bij je nieuwe leidinggevende functie begint en ineens het coronavirus uitbreekt met als gevolg een intelligente lockdown? Het overkwam Bartho Boer die net zijn werk had afgerond bij de NS om na een aantal weken van pauze aan de slag te gaan als Chief Corporate Communications & CSR bij KPN. 'Daar denk je niet over na, je begint gewoon' moet Bartho hebben gedacht. Want na twee weken pauze is hij, eerder dan de bedoeling was, begonnen bij KPN.

Door de redactie

Een legio aan uitdagingen komt op je af. Want hoe geef je leiding aan een nieuw team en zelfs een nieuwe afdeling op afstand? Hoe begeleid je hen en de organisatie de eerste weken met alle aanpassingen en veranderingen? Op welke manier toon je leiderschap? KPN is groot en relevant bedrijf, zeker in deze periode. We werken ineens allemaal vanuit huis, dit legt een enorme druk op het netwerk. Wat heeft KPN gedaan om overbelasting op het netwerk te voorkomen? En hoe communiceer je positief en effectief hierover met je klanten? Kortom, al deze aanpassingen vragen veel op verschillende lagen van communicatie. Op welke manier lever je dan een bijdrage? Bartho vertelt: “Communicatie levert op meerdere terreinen een bijdrage. Te beginnen met crisiscommunicatie, maar ook in het laten zien dat je een stapje harder loopt als bedrijf. Om ervoor te zorgen dat je je collega’s, de klanten en de wereld om je heen zo goed mogelijk door de crisis probeert heen te loodsen. Overigens heeft deze coronatijd mij laten inzien dat zorg voor medewerkers altijd op de eerste plek staat. Niet voor niets heeft de coronacrisis de interne communicatie in veel organisaties een enorme boost gegeven”, aldus Bartho Boer. Hij vervolgt: “Externe communicatie en marketing lijken juist onder druk te staan. Wij hebben daarom bij KPN gezocht naar uitingen die bij de tijd passen. Eerst hadden we de ‘Ode aan Nederland’, die prachtig aansluit bij de saamhorigheid. Nu we langer thuiswerken in de anderhalvemetersamenleving merk je dat er ook ruimte is voor luchtigheid en plezier. Daar past de online serie 'Rare Tijden' bij, die we net gelanceerd hebben. Dat doen we met acteurs die nu ook minder werk hebben en ‘thuis zitten’. Ook dat past bij deze tijd."

Ook Anja Sinnema, hoofd corporate communicatie bij de Politie, stond samen met haar collega’s voor een enorme uitdaging. Want hoe zorg je ervoor dat ruim 65.000 collega’s goed geïnformeerd worden over hoe zij moeten handelen in hun dagelijks werk op straat tijdens deze coronacrisis? En hoe organiseer je dit op afstand? We gaan er verder op deze kwesties in tijdens het vraaggesprek op 16 juni. Anja laat alvast weten over het onderwerp: “Dat deze tijden nieuwe deuren openen voor je interne communicatie. In de snelheid en de zorgvuldigheid die deze fase vraagt, is communicatie de aanjager. Daarnaast zie je de ontwikkeling dat leiders op andere manieren naar voren stappen en nieuwe boegbeelden opstaan. Er wordt tijdens deze crisis geleden, maar er wordt ook geleid. Je ziet hoe mensen met een enorme drive in korte tijd veel voor elkaar krijgen."

Veel vragen, maar ook veel antwoorden. Die antwoorden hoor je op 16 juni om 12.00 uur tijdens de talkshow Communicatieverkiezingen 2020. Naast de serieuze onderwerpen willen we feestelijk afsluiten. Want naast alle communicatiehelden die organisaties, teams en collega’s helpen in tijden van corona, zetten we ook de winnaars van de Verkiezingen Communicatieman/vrouw en CommunicatieTalent 2020 feestelijk, en hopelijk ook letterlijk, in het zonnetje. De live talkshow vindt namelijk plaats in de studio van Capital C met uitzicht op onze hoofdstad, waar de muren en het dak bestaan uit alleen maar ramen. Een spectaculaire locatie en voor Logeion een mooi alternatief dat we bieden in plaats van C-day20 dat is verplaatst naar 2021.

Je kunt je gratis aanmelden om de talkshow live te volgen. Speciaal voor jou tijdens je lunchpauze! Meer informatie vind je op cday.nl.

« Terug

Reacties op 'Er wordt geleden, maar er wordt ook geleid (en gelachen)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.