Cybercriminaliteit in tijden van corona

cybercrime705x220.jpgdonderdag 16 april 2020 16:06

Op 14 april was Lisette Kaptein, strategisch adviseur & coördinator Innovatie Communicatie bij Politie Nederland, te horen in de nieuwe webinarrubriek Logeion@home. Dit is een interview van 15 minuten over hoe Logeion-leden werken en leven in tijden van corona. Naderhand rees uit het publiek de vraag of cybercriminaliteit in de huidige omstandigheden is toegenomen. Lisette geeft antwoord op deze vraag.

Door de redactie

Omdat de meesten van ons nu thuis werken en gebruikmaken van allerlei digitale middelen om toch nog in contact met elkaar te blijven, stijgt ook het gevaar van onveilige platformen. Zo was uitgebreid in het nieuws dat Zoom datalekken had en hierdoor de privacy van gebruikers in het geding kwam. Houseparty, een app die voornamelijk in sociale sfeer wordt gebruikt, zou hier ook last van hebben. Kortom de vraag: Hebben we nu meer last van cybercrime? En krijgt de politie hier meer meldingen over? Lisette geeft aan: “Er zijn altijd criminelen die een slaatje proberen te slaan uit de actualiteit, zoals nu met corona. Ben alert en let ook hier op elkaar.” Maar wat kun je er zelf aan doen en waar moet je dan op letten?

Cybercriminaliteit, wat is het?
We hebben het voor je uitgezocht! Maar laten we eerst kijken naar wat cybercriminaliteit precies is. Het gaat hierbij om misdaad dat wordt gepleegd met ICT, gericht op ICT. Het strafbare feit wordt dus gepleegd met een computer, smartphone, smartwatch of tablet. Kortom alles waar een processor in zit. Cybercrimevoorbeelden zijn hacking, DDoS-aanvallen, ransomware, virussen, malware, enzovoort. Zo staat beschreven op de website van de politie. Het bizarre is dat je dus geen computer of internetaansluiting hoeft te hebben om slachtoffer te worden van cybercriminelen. De meeste telefoons en bankpassen bevatten computerchips die kunnen worden gemanipuleerd. Maar ook bedrijfssystemen, moderne auto’s en andere chipkaarten zijn vatbaar voor cybercriminaliteit. 

En wat doe je er tegen?
Digitale veiligheid is helaas niet te garanderen. Wel kun je maatregelen nemen om de kans om slachtoffer van cybercriminaliteit te worden zo klein mogelijk te maken. We hebben een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

  • Zorg ervoor dat je computer goed beveiligd is en installeer altijd updates zodra ze beschikbaar zijn;

  • Maak gebruik van een virusscanner, firewall, scriptblockers (apps die scripts tegenhouden die een virus kunnen bevatten);

  • Gebruik een sterk wachtwoord – bijvoorbeeld een lange wachtzin en gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord voor;

  • Door het instellen van een tweestapsverificatie voeg je een extra beveiligingslaag toe aan je e-mailaccount, social media of clouddienst. Vaak wordt dan een toegangscode naar een vertrouwd apparaat van jou gestuurd om in te kunnen loggen. Hackers hebben dan aan je gebruikersnaam en wachtwoord alleen niet meer genoeg om toegang tot je account of cloud te krijgen;

  • Klik niet zomaar op een link en let op verdachte websites en linkjes.

  • De politie neemt regelmatig gegevens in beslag die zijn verzameld. Ben je benieuwd of jouw gegevens bekend zijn? Dan kun je via de checkfunctie controleren of je e-mailadres voorkomt in de gegevens die in beslag zijn genomen door de Politie. Via deze checkfunctie kun je je e-mailadres invullen. Zijn je gegevens bekend, dan ontvang je een e-mail. Het is dan belangrijk om je wachtwoord te wijzigen. Het kan, ondanks dat de politie dit in beslag heeft genomen, voorkomen dat je gegevens illegaal zijn doorverkocht aan andere (criminele) partijen. 

Invloed op de politie
Verder ziet het politiewerk in tijden van corona er ook een beetje anders uit. Zo vertelt Lisette ons: “De politie ziet een afname in bepaalde vormen van criminaliteit, zoals het aantal woninginbraken, zakkenrollerij, diefstal en verkeersongevallen. Maar er is dus ook een toename in internetoplichting gerelateerd aan corona. Bijvoorbeeld: oplichters die de beloofde de dure beschermingsmiddelen niet leveren en babbeltrucs (bij ouderen) van mensen die ‘hulp’ aanbieden om zo een huis binnen te dringen. De politie blijft alert en doet gelukkig ook aanhoudingen in deze zaken. Verder waarschuwen we, geven we preventie-informatie en tips via verschillende kanalen en laten we zien hoe het politiewerk doorgaat, ook ten tijde van corona. Onze chatbot-collega Wout is weer in actieve dienst, via podcasts kun je horen hoe het mijn collega´s op straat vergaat of je kunt kijken op de themapagina over corona op politie.nl." Meer weten of dit onderwerp of vragen? Laat dan een berichtje achter onder dit artikel.


Afgelopen week heb je Lisette Kaptein kunnen zien tijdens ons nieuwe rubriek Logeion@home. Dit is een 15 minuten interview o.l.v. Hans Etman. Iedere dinsdag en donderdag van 17:00 tot 17:15 uur hoor en zie je een vakgenoot. Dit zijn luchtige interviews om je werkdag mee af te sluiten. Er komen vragen aan bod als hoe ga je om met deze situatie. Welke invloed heeft dit op je werk en hoe houd je werk/privé in balans. Je krijgt vanzelfsprekend een kijkje thuis bij de desbetreffende vakgenoot. Bekijk onze website om andere interviews te volgen of om het interview met Lisette te beluisteren.

« Terug

Reacties op 'Cybercriminaliteit in tijden van corona'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.