Het taboe rond zelfmoord doorbreken

113-705x220.jpgvrijdag 17 januari 2020 13:20

Elke dag overlijden vijf Nederlanders door zelfmoord. Nog eens veertig mensen eindigen dagelijks op de eerste hulp na een mislukte poging. En maar liefst 400.000 mensen, van jong tot oud, denken jaarlijks wel eens over zelfmoord na. Het zijn cijfers waar je even stil van wordt. Toch is doding door zelfmoord vooral nog een stille ramp. Daar wil Nanette Zonnenberg, hoofd Marketing, Communicatie & Academy bij 113 Zelfmoordpreventie, samen met haar collega’s verandering in brengen.

Door Jurre Plantinga

113 Zelfmoordpreventie is een snelgroeiende organisatie, die steeds meer in de schijnwerpers staat. Hun missie: zelfmoordpreventie een zaak van ons allemaal maken. "Alleen door met elkaar het gesprek te voeren, kunnen we het taboe op zelfmoordgedachten doorbreken," zegt Zonnenberg. "Elke zelfdoding is uniek en oorzaken zijn vaak een complexe optelsom van factoren. Maar het verdriet onder nabestaanden is altijd enorm, elke zelfmoord raakt gemiddeld minimaal 135 mensen."

Jan Mokkenstorm, de inmiddels overleden oprichter van 113 Zelfmoordpreventie, noemde zelfmoord vaak een definitieve oplossing voor een tijdelijk probleem, vertelt Zonnenberg. “Sinds ik zelf bij 113 Zelfmoordpreventie werk zie ik dat ook terug. Uit de gesprekken met mensen die een poging hebben gedaan en uit ons eigen wetenschappelijk onderzoek. Mensen willen vaak helemaal niet dood, ze willen een einde aan hun lijden. En doen een zelfmoordpoging omdat ze geen andere uitweg meer zien." De komende jaren zet Zonnenberg er met name op in om het taboe op praten over zelfmoord te doorbreken. “Zelfmoord is een probleem dat de hele samenleving aangaat, en dat begint bij jou en mij. Door met elkaar het gesprek te voeren kunnen we zelfs suïcides voorkomen, zo blijkt uit onderzoek.”

Tip!
Tijdens deze Enter-the-firm op 4 februari vertellen Nanette Zonnenberg (manager Marketing, Communicatie & Academy bij 113 Zelfmoordpreventie) en Judith de Heus (klinisch psycholoog en manager hulpverlening bij 113 Zelfmoordpreventie) over de indrukwekkende en inspirerende aanpak van 113 Zelfmoordpreventie. Vragen die aan bod zullen komen zijn onder meer: Hoe verander je de manier waarop over zelfmoord wordt gesproken? Waarom is narratieve communicatie hierbij zo belangrijk? Hoe werk je optimaal samen met media? Op welke manier zet je chatbots in? Welke parallellen zijn er tussen communicatie en klinische psychologie en hoe zorg je voor een gelijkwaardige inbreng? Wil je hier meer over weten? Meld je dan aan voor deze Enter-the-firm.

  • Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon: 0900-0113 of chat via 113.nl. Anoniem, gratis en 24/7. 

 

« Terug

Reacties op 'Het taboe rond zelfmoord doorbreken'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.