Tips, tools en trends voor zzp'ers met Margreet Drijvers

Margreet Drijvers PZO 705x220.jpgwoensdag 29 mei 2019 11:43

Logeion en Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) zijn al jarenlang trouwe partners en zetten zich in voor de zelfstandige communicatieprofessionals. Onlangs is besloten om deze samenwerking te verdiepen. Dus het leek ons tijd om de directeur van PZO, Margreet Drijvers, beter te leren kennen en haar onder andere te vragen naar de ultieme tips en tools, maar ook de ontwikkelingen en trends die van belang zijn voor zzp'ers.

Door de redactie

Wat is en doet PZO eigenlijk?
"PZO is de belangenbehartiger voor zelfstandigen. PZO is een vereniging van, voor en door haar leden. In Den Haag en Brussel, bij ministeries, de Tweede Kamer en door een zetel in de Sociaal-Economische Raad (SER) praten wij mee over belangrijke onderwerpen. Een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering of niet? Een verplicht pensioen of niet? Door goed naar onze leden en zelfstandig ondernemers te luisteren, brengen wij hun belangen onder de aandacht, praten en denken we mee en zorgen we er voor dat er goed met de belangen van zelfstandigen wordt omgegaan."

Wat vind je van de intensivering van de samenwerking met Logeion?
"PZO is erg blij met het aanhalen van de banden. Samen met onze lidverenigingen kunnen wij nog beter de belangen van de zelfstandigen behartigen. We hebben Logeion nodig om deze belangenbehartiging ook echt goed te doen. Logeion zorgt voor een hoog kwalitatief niveau van de communicatieprofessionals en PZO kan een bijdrage leveren op het gebied van specifieke ondernemersvaardigheden. Zo zorgen we er samen voor dat de zelfstandige communicatieprofessional zich in een concurrerende markt goed staande houdt."

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kiezen de meeste Nederlandse zzp’ers er bewust voor om zelfstandig ondernemer te worden. Waarom werd jij zzp’er en hoe bevalt het?
"Ik ben een jaar na de geboorte van ons eerste kind zelfstandig geworden. Aan de ene kant omdat ik het erg leuk vond om steeds weer voor andere organisaties werkzaam te zijn, maar ook omdat ik vrije keuzes wilde maken ten aanzien van de zorg van onze kinderen. De flexibiliteit en de autonomie had ik toen, maar is ook nu nog heel erg nodig. De keerzijde is: alleen is maar alleen. Ik ben ook wel een mens dat graag samenwerkt om beter te kunnen presteren. Dat kan door vakgenoten op te zoeken of bijvoorbeeld samen te werken in een coöperatief verband."

Je bent zzp’er en werkt nu ook voor PZO als directeur. Hoe is het om weer voor een vaste organisatie te werken?
"PZO is inderdaad een organisatie in een wat groter verband, maar de uitdagingen en vraagstukken van nu vragen wel om ondernemersvaardigheden en dan ben ik bij PZO weer als een vis in het water."

Met welke ontwikkelingen en trends zouden zzp’ers zich de komende jaren bezig moeten gaan houden?
"Ik verwacht dat zzp’ers een belangrijke rol spelen in de doorbraak ten aanzien van het denken over werk en welk invloed dat heeft op onze stelsels, zoals ons sociaal zekerheidsstelsel en fiscaal stelsel. Zzp’ers zullen dan ook een grotere rol opeisen bij de traditionele overlegorganen van werkgevers en werknemers. Daarnaast zie je dat het zelfstandig ondernemerschap geen 'vrijheid, blijheid' meer is. Het zelfstandig ondernemerschap brengt ook verantwoordelijkheden met zich mee ten aanzien van bijvoorbeeld risico’s, zoals aansprakelijkheid."

Welke (technische) tools kun je zzp’ers aanraden?
"Net zoals er veel verschillende zzp’ers zijn, zijn er ook heel veel verschillende tools. Mijn advies zou zijn, kijk goed welke tool bij je past en ook echt een bijdrage kan leveren aan je ondernemerschap. Klopt de prijs ten opzichte van de tijdsbesparing is een vraag die je in mijn beleving moet stellen. 

Heb je een ultieme tip die je zzp’ers wilt meegeven?
"Breng focus aan, durf 'nee' te zeggen en besteed aandacht aan heel vervelende en saaie zaken die wel heel belangrijk zijn, bijvoorbeeld het indekken van risico’s van aansprakelijkheid en arbeidsongeschiktheid en het regelen van je pensioen. Zo kun je op 12 juni deelnemen aan een kennislunch over het pensioen, die speciaal voor zzp'ers wordt georganiseerd in Rotterdam. Voor PZO leden is deze lunch gratis." Aanmelden of meer informatie vind je op de website van PZO.

Ben je zzp’er en Logeion-lid? Dan kun je tegen een zeer aantrekkelijk tarief lid worden van het PZO. Zo kun je op een voordelige en laagdrempelige manier profiteren van de ledendiensten van PZO. Meer weten of lid worden? Ga dan naar: https://www.logeion.nl/word-lid-van-pzo

« Terug

Reacties op 'Tips, tools en trends voor zzp'ers met Margreet Drijvers'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.