Kun je terug naar 'de bedoeling' van jouw organisatie?

Wouter-Hart-705x220.jpgwoensdag 24 oktober 2018 14:31

De balans tussen mensen en systemen is zoek en we moeten weer terug naar de bedoeling van de organisatie volgens Wouter Hart. "Belangrijker is dat de organisatie als geheel ook een bedoeling heeft en dat is vaak de reden waarom de organisatie ooit is opgericht. De vraag is of die bedoeling nog echt leidend is voor de keuzes die we maken of dat die bedoeling ook hier is vertaald naar bijvoorbeeld een 'curriculum' of de 'dagbesteding' en dat daar weer het middel een doel op zich is geworden."

Door de redactie

Wat bedoelt Hart precies met 'de bedoeling'? "Al die afspraken, formats, regelingen en protocollen dragen natuurlijk wel een bedoeling in zich. Het kan soms goed zijn deze samen weer even op te zoeken. Maar belangrijker is dat de organisatie als geheel ook een bedoeling heeft en dat is vaak de reden waarom de organisatie ooit is opgericht. Misschien wel om jongeren te helpen in hun ontwikkeling naar de wereld van morgen. Of om mensen die het niet alleen kunnen, te ondersteunen in hun levensgeluk. De vraag is of die bedoeling nog echt leidend is voor de keuzes die we maken... of dat die bedoeling ook hier is vertaald naar bijvoorbeeld een 'curriculum' of de 'dagbesteding' en dat daar weer het middel een doel op zich is geworden."

In vakblad C vertel je dat de balans tussen systemen en mensen zoek lijkt, kunt je ons vertellen wat de wat de eerste stap is hoe we het wel moeten doen?
"De eerste stap is dus om steeds weer terug te gaan naar de bedoeling en dat goed scherp te blijven houden. Van daaruit is de vraag wie daarin nu eigenlijk het psychologisch eigenaarschap zou moeten dragen en wat die persoon nodig heeft om daar werkelijk verantwoordelijkheid voor te nemen. Tot slot kan het dan erg behulpzaam zijn om die persoon een aantal handreikingen te geven om die verantwoordelijkheid goed te kunnen invullen. Maar dan blijft de handreiking wel een middel.

Wat is volgens jou onnatuurlijke managementlogica en kun je ons daar voorbeelden van geven?
"Het huidige managementdenken kenmerkt zich veelal door allerlei 'one-size-fits-all' oplossingen. Met regelingen of protocollen waar ieder zich in alle gevallen aan moet houden. Of met één model van zelforganisatie waar alle teams op hetzelfde moment en in hetzelfde tempo doorheen moeten. Daarmee worden steeds de vraagstukken tussen mensen weggetrokken uit die leefwereld en als gestandaardiseerde oplossing teruggebracht naar die leefwereld. Dan zijn er de POP-gesprekken en de PDCA-cyclus om het leren te bevorderen. Het probleem is dat vaak het middel dan een doel op zich wordt en de werkelijke bedoeling van die instrumenten naar de achtergrond verdwijnt." 

Eerder sprak je over het benutten van kracht, gaan we daar ook meer over horen tijdens de bijeenkomst 'Verdraaide organisaties' op 6 november?
"Mensen klagen graag over 'de systeemwereld'. Tegelijkertijd biedt de systeemwereld ook wel heel erg veel zekerheid en veiligheid. Het vraagt dus nogal wat om daar wat losser van te komen en bovenal zelf iets te vinden van een situatie en het zelf in die leefwereld te gaan regelen. Dan kunnen we ons niet meer verschuilen achter beleid maar moeten we ons professionele oordeel geven - ook als we daarmee een ander teleurstellen of moeten aanspreken. En dat is spannend, maar organisaties die hier een appel op doen merken dat de leefwereld steeds beter in staat wordt om de bedoeling levend te houden en de systeemwereld ondersteunend. En daar ga ik tijdens de masterclass zeker op in."

Wil jij deze masterclass met Wouter Hart niet missen, meld je dan snel aan voor deze bijeenkomst!

« Terug

Reacties op 'Kun je terug naar 'de bedoeling' van jouw organisatie?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.