De grootste valkuil voor zzp'ers

European-Freelancers-Week-705x220.jpgmaandag 15 oktober 2018 16:43

Deze week is het European Freelancers Week. Een mooie gelegenheid om de steeds groter wordende groep zelfstandig ondernemers de aandacht te geven die ze verdienen. Zelfstandig ondernemen is namelijk een uitdaging. Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) deelt de grootste valkuil voor zzp'ers en hoe je deze kunt voorkomen.

Door de redactie

Een valkuil voor veel zzp'ers is volgens PZO het akkoord gaan met een tarief of prijs die de opdrachtgever een zzp'er opgelegd. "Dit is door de opdrachtgever vaak beredeneerd vanuit een budget en willen ze voor een dubbeltje op de eerste rang. Elke opdracht van een zelfstandige heeft een kostprijs, waarin het afdekken van risico’s, zoals aansprakelijkheid en arbeidsongeschiktheid is opgenomen. Ook de normale bedrijfskosten moeten daarin worden doorberekend. Laat als zelfstandige niet de prijs bepalen door de opdrachtgever, maar laat aan de opdrachtgever zien wat de prijs is, en welk rendement ze halen door jou in te schakelen. Voor een zelfstandige is het heel belangrijk om de kostprijs en de winstmarge te bepalen. Inzicht krijgen in de kosten die je hebt en op basis daarvan je kostprijs berekenen. Als je eenmaal inzicht hebt in de kosten, kun je het gesprek aangaan met je opdrachtgever en laten zien waarom je een bepaald tarief hanteert."

Tips voor zzp'ers
De ultieme tip die PZO zzp’ers wilt geven is: "Het geld eerst verdienen voordat je het uitgeeft. Dit betekent ook dat je voldoende aandacht moet geven aan je administratie, omdat die op elk moment kan laten zien wat de inkomsten en uitgaven zijn. En houd er rekening mee dat de Belastingdienst nog langs komt om de belasting te innen." Een andere goede tip is dat je als Logeion-lid heel voordelig lid kunt worden van PZO.
 
De zzp'er een stem geven
Platform Zelfstandige Ondernemers is in 2002 opgericht om de zzp’er een stem te geven. Met de jaren is het laten horen van die stem alleen maar belangrijker geworden. Je merkt dat in veel discussies de zzp’er de richting bepaalt en vaak op basis van vooroordelen. Discussies zijn bijvoorbeeld: Zelfstandigen zitten aan de onderkant, dus er moet een minimum tarief komen. Of zelfstandigen hebben geen pensioen geregeld dus er moet een verplicht pensioen komen. Om het juiste tegengeluid te laten horen bestaat PZO. Zij gaan in gesprek met de ambtenaren die verantwoordelijk zijn voor de onderwerpen, zij zoeken steun voor de standpunten bij Tweede Kamerleden en zo nodig zitten zij bij de Minister. In de SER, waar traditioneel werkgevers en werknemers met elkaar het gesprek voeren, zitten we ook om de zelfstandigen onderdeel van dat gesprek te laten zijn. Zo wordt er niet over zzp'ers gesproken, maar mét zzp'ers."

Houd de sociale mediakanalen van Logeion in de gaten om te zien welke zzp'ers Logeion deze week in het zonnetje zet, ter ere van de European Freelancers Week. Hier vind je meer informatie over European Freelancers Week en hier vind je de evenementen die in het kader van European Freelancers Week zijn georganiseerd.

« Terug