Koningin der aarde - Hugo Camps

C#1 Koningin der aarde 27 journalisten over hun vak.jpgapril 2017

Recensent: Marie-Louise de Jong
Koningin der aarde is een bundeling van interviews door Hugo Camps. In de loop der jaren heeft hij voor Elsevier journalisten gesproken over hun vak. Het zijn lezenswaardige gesprekken die je mee terug nemen in de tijd en je laten nadenken over nu. Het oudste interview met Paul Witteman dateert uit 1990 en er komen ook journalisten aan het woord die al overleden zijn zoals Jan Blokker, W.L. Brugsma, Johannes van Dam en Jean Nelissen. Camps sprak met de 27 journalisten over hun vak en geeft zo een kijkje in de keuken in de jaren 1990 tot 2016.

Tijdens het lezen besef je dat er veel is veranderd in vijfentwintig jaar. De jongere lezers zullen genoemde namen en situaties alleen uit de boeken kennen en niet uit hun eigen herinnering. Maar vragen over de rol van de media zijn er nu en waren er toen. In het gesprek met Joris Luyendijk bijvoorbeeld over de beloftes van de media: “De beloftes ‘wij weten hoe het zit’, ‘wij vertellen u hoe het zit’ en ‘wij zijn daarbij onpartijdig’, die drie beloftes zijn onhoudbaar. We moeten dat bijstellen. Eerlijk vertellen dat we niet weten wat er speelt.”

En in 2010 noteerde Camps de visie van Jan Blokker: “En dan was er nog de duivelse vijand internet die de hoofredactionele hoofden kwam vertroebelen….. Alsof de tijd heeft stilgestaan, het gaat onverminderd om opvattingen, niet om feiten. Feiten zijn het weeskind van de Nederlandse journalistiek.”, aldus Blokker.

ISBN: 978 90 3525 350

« Terug

Archief > 2017

december

september

juni

april