Freelancers willen billijke vergoedingen #auteursrecht

Pen-landscape.jpgdinsdag 02 juni 2015 14:00

Zelfstandige journalisten en copywriters willen betere vergoedingen rondom het auteursrecht. Maandag hielden ze een Twitteractie met de hashtags #auteursrecht en #DDay. De actie werd ondersteund door de Nederlandse Vereniging van Journalisten, de NVJ.

Door Eric van den Berg

Vanaf 1 juni heeft De Persgroep – uitgever van onder meer de Volkskrant, het Parool, Trouw en AD – andere inkoopvoorwaarden. Freelancers krijgen 5% meer, maar daar staat tegenover dat hun werk vrijelijk kan worden gebruikt.

'Eenzijdig opgesteld' zegt de NVJ in een reactie en bovendien onterecht, omdat de wijziging in druist tegen het nieuwe wetsvoorstel Auteurscontractenrecht. Dat wetsvoorstel ligt nu bij de Eerste Kamer en beoogt de positie van de maker te versterken. De maker krijgt in het wetsvoorstel het recht op een billijke vergoeding voor het overdragen van de rechten of het gebruik in licentie. De positie wordt daarmee verbeterd. Alle mediaorganisaties krijgen er mee te maken, omdat het ook gaat om ‘oude’ contracten.

Daarom volgde gisteren een Twitteractie. De hashtag #auteursrecht schopte het tot trending topic. Vooral een blog van Rimmer Mulder, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten, werd veel doorgestuurd. Daarin zegt Mulder: “De Autoriteit Consument en Markt ziet er streng op toe dat de marktverhoudingen in Nederland eerlijk blijven, maar schijnt niks te willen doen voor de freelancers die op een volstrekt uit het lood geslagen markt hun brood moeten verdienen.”

D'66-lid Verhoeven stelde maandag vragen in de Tweede Kamer over de invoering van de nieuwe voorwaarden.

De Persgroep staat open voor overleg, schrijft zakelijk directeur Bart Verkade maandagmiddag in een reactie aan de NVJ. “‘Wanneer zou blijken dat een van de onderdelen van de Algemene Voorwaarden voor verbetering vatbaar is, dan staan wij uiteraard open voor overleg”. Verkade bood excuses aan voor de late timing: acht dagen voor ingang van de nieuwe voorwaarden werden freelancers op de hoogte gebracht.

Eric van den Berg is specialist online communicatie bij ISI Media en zit in de online redactie van Logeion. Hij helpt organisaties hun digitale strategie te concretiseren en meer rendement te halen uit de inzet van online kanalen.

« Terug

Reacties op 'Freelancers willen billijke vergoedingen #auteursrecht'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.