Esther Raats-Coster (PZO): 'Houd zelfstandige ondernemers uit de cao!'

Lognw_achtergrond-12.jpgdonderdag 13 december 2012 15:00

Esther Raats-Coster, voorzitter van Logeion-partner PZO, pleit er in haar column in de Telegraaf voor om zzp’ers buiten de cao-onderhandelingen te houden. PZO, de belangenbehartiger voor zelfstandige ondernemers, roept de beleidsmakers in Den Haag op wakker te worden. De echte zzp’er zit volgens hen niet te wachten op een cao.

Door Edita Artemis

Een cao is een collectieve afspraak in een beroepsgroep. Raats-Coster ziet steeds meer cao’s waarin bepalingen voor zzp’ers zijn opgenomen. Enerzijds logisch, zo stelt ze, want artikel 1 van de Wet op de cao biedt ertoe een opening. Dit artikel bepaalt namelijk (in lid 2) dat afspraken rond arbeidsvoorwaarden ook betrekking kunnen hebben op aannemingen van werk en overeenkomsten van opdracht. En dat laatste is precies waarop de zzp’er zijn of haar werk baseert.

Toch ageert Raats-Coster tegen deze ontwikkeling. Zij neemt de cao Besloten Busvervoer als voorbeeld. Daarin is een vastgelegd uurloon voor ingehuurde zelfstandigen opgenomen. Van de gekke, meent ze. Het lijkt dat ze daarmee op een lijn zit met de NMa. Deze concurrentiewaakhond stelt namelijk dat door dit soort bepalingen de concurrentie tussen zelfstandigen beperkt wordt. Een uurloon voor werknemers vastleggen, akkoord, maar niet voor partijen en mensen die je inhuurt, aldus Raats-Coster.

Lees de volledige column van Esther Raats-Coster in de Telegraaf van maandag 10 december http://www.telegraaf.nl/mijnbedrijf/columnisten/estherraats/21145872/__Houd_zelfstandige_ondernemers_uit_de_cao___.html

« Terug