Blijf leren, juist nu!

Leren 705x220.jpgwoensdag 13 januari 2021 08:16

"Blijf werken aan je eigen ontwikkeling. Juist in deze bijzondere periode!" Dat is de hartenkreet van de programmadirecteur van Logeion, Folkert Reith. Logeion blijft komend jaar iedereen uitdagen om te leren met én van elkaar. Fysiek ontmoeten wanneer het kan en mag. Maar online als alternatief, waar we steeds meer ook de voordelen van gaan inzien. Wat leren we van 2020 en wat kunnen we komend jaar verwachten? Vijf vragen aan Folkert Reith.

Door de redactie

Het jaar 2020 is ook voor de programmering een bijzonder jaar geweest. Hoe heb je 2020 ervaren?
Folkert: "Een vreemd jaar was het voor iedereen, ook voor Logeion en mijn collega’s in het programmateam Margriet Cornelissen en Sandra Hoitinga. Met ons drieën organiseren we normaal gesproken bijna 60 fysieke bijeenkomsten per jaar. Van de grote events als PubCom en C-day tot verschillende workshops, CommunicatieColleges en masterclasses. Onze werkkamer in Den Haag is doorgaans een bruisend centrum van creatieve ideeën en knettert het van energie en drukte. En dan ineens werk je vanuit huis, kunnen alle plannen voor fysieke bijeenkomsten in de koelkast en moet je jezelf opnieuw uitvinden."

"Niets doen is natuurlijk geen optie. We zijn direct gaan kijken wat wél kan. Onder het motto 'doe meer met ongeveer' zijn we gewoon begonnen met online korte uitzendingen maken. Laten zien dat je er bent voor vakgenoten, je rol als verbinder van mensen en kennis goed oppakken. Daarna direct aan de slag gegaan met verschillende colleges en masterclasses online aan te bieden. Dat hebben we zo snel kunnen doen omdat we intensief zijn gaan samenwerken met verschillende partners. Op dit soort momenten zie je ook de kracht van de vereniging, een prachtig kennisnetwerk. Innoveren en leren is dan een hele natuurlijke reflex. Het succes weerspiegelt zich ook in het aantal bezoekers van bijeenkomsten in 2020: maar liefst 7.500. Een resultaat waar we als programmateam best trots op zijn."

Wat neem je mee naar 2021?
Folkert: "In de eerste plaats blijven we de 'yes we can'-mentaliteit vasthouden. Wat zal blijven is een stevig online aanbod van kennissessies, relevant voor ervaren vakgenoten maar ook voor jongprofessionals. En we gaan op zoek naar de beste mix van vakthema’s en werkvormen. We blijven een breed spectrum van het vak aanbieden en dus kijken naar digitale communicatie, employee engagement (interne communicatie), onderwerpen die voor vakgenoten uit de corporate wereld interessant zijn en we blijven ook samenwerken met aanpalende vakgebieden als gedragsverandering. We gaan door met experimenteren en ontdekken. Hoe geef je bijvoorbeeld de netwerkfunctie online vorm? We merken dat die behoefte groot is. Maar dé oplossing heb ik nog niet gezien. Ook leuk om te noemen: omdat we als vereniging 75 jaar bestaan selecteren we tien bijeenkomsten waar je als lid kosteloos aan kan deelnemen."

Hoe gaat de programmering er concreet uitzien?
Folkert: "De programmering is nooit af en voortdurend in beweging. Dat willen we ook om continu te kunnen inspelen op kansen, inzichten en actualiteiten. We zijn geen opleider met een vast curriculum, maar natuurlijk zal je in 2021 een aantal vertrouwde sessies terug zien komen, soms in een online variant. Denk aan 'leren modereren' en andere onderwerpen die zich richten op ontwikkelen van vaardigheden. Daarnaast gaan we door met colleges en masterclasses organiseren alsook online workshops waarbij we stevig aanhaken op de actualiteit. Nieuw is dat je komend jaar ook meer Comm-labs terug gaat zien in de programmering. Wat ook nieuw is, is dat we webinars gaan organiseren vanuit Logeion's Centrum Strategische Communicatie over wetenschap, onderzoek en praktijk. En er liggen zoveel plannen, ook van betrokken leden… laten we elkaar vooral veel gaan verrassen komend jaar."

En… kunnen we nog grote evenementen verwachten komend jaar?
Folkert: "Tot en met de zomer in ieder geval organiseren we geen fysieke bijeenkomsten met meer dan 100 bezoekers. Ook als het wel zou mogen, gaan we dit als vereniging niet doen. Die keus hebben we als vereniging gemaakt en dit geeft ook rust en helpt de focus te houden. Voor het najaar houden we de opties nog open. Als ik eerlijk ben? Ik heb er een hard hoofd in. Maar natuurlijk gaan we direct iets bijzonders organiseren als het weer mag. Hoe gaaf zou het zijn als we een grote Logeion Winter BBQ zouden mogen organiseren op het strand in november? Ik roep maar wat."

Dus geen fysiek C-day21 in juni?
Folkert: "Nee. Dat klopt. De plannen voor een bijzonder alternatief zijn in de maak. Doel is en blijft het verbinden van mensen, kennis en ervaring. En dat is wat we sowieso gaan doen dit jaar."


Neem je het advies van Folkert ter harte om te blijven leren? Bekijk dan de Logeion-agenda en vind uit of er een bijeenkomst voor jou tussen zit.

« Terug

Reacties op 'Blijf leren, juist nu!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.