In memoriam – ere-lid Ben Warner

In memoriam kaars overlijdensbericht 705x220.jpgmaandag 14 december 2020 11:05

"Ben komt ook!" Bij een bijeenkomst van collega’s was dat altijd een plezierig bericht. Men verheugde zich op zijn vaak onnavolgbare inbreng over het vak en de verhitte discussies die er op volgden. Met zijn charisma vulde hij de ruimte. Gaf je Ben een flip-over en viltstift, dan kon je verzekerd zijn van een indringend college waarin zelfs de kwantummechanica niet onbesproken bleef. Zo beleefden vele collega’s hem.

Door de redactie

Hieronder enkele reacties toen zij hoorden van zijn overlijden:

Ik ontmoette Ben voor het eerst in 1979. Hij vervulde een prestigieuze functie want het examen was het kroonjuweel van het NGPR. Ik heb intensief met hem gewerkt en veel van hem geleerd. Ook veel gesproken over voetbal (Sparta!) en de filosofische kant van ons vak. Ik steek nu een kaarsje aan.

Het is droef afscheid te moeten nemen zonder hem nog eens gesproken te hebben maar ik koester de talloze herinneringen.

Een zeer bijzondere collega en onafhankelijke denker is heen gegaan. Hij wordt door ons niet gauw vergeten.

Ik kan me nog maar nauwelijks voorstellen dat we nooit meer de karakteristieke stem van Ben zullen horen. Ben die er vrijwel altijd was, en dan ook steevast het woord  voerde. Zijn doorwrochte betogen waarbij hij, vaak op het snijvlak van fysica en communicatie, ons allen op het puntje van de stoel kreeg.

Wat zullen wij zijn moment van binnenkomst missen met zijn geweldige uitstraling. En dan nam hij het woord om ons gloedvol toe te spreken met een van zijn bevlogen theorieën.  Wij bewaren een plaatsje in ons hart voor Ben!

Heel triest. Een communicatie mastodont is heen gegaan. Een groot denker, soms onnavolgbaar, geïnteresseerd in het universum maar ook in de mensen om hem heen. Gepassioneerd om kennis, inzichten en meningen te delen.

Wat een markante man. Als hij eens zou weten wat voor mooie woorden over hem in alle mails worden gezegd!

Ben warner met witrand.jpgBen waardeerde dat wij hem waardeerden. Hij vervulde een belangrijke rol in het vak. Met zijn jarenlange ervaring betekende hij ook veel voor zijn opdrachtgevers, zijn bestuurders, voor de stad Groningen waarvan hij de erepenning ontving, voor universiteit- en hbo-studenten, voor journalisten, voor politici en vele anderen. Op 30 juni 2009 schreef hij: "Ik zet een punt achter mijn dienstverband. Ik ga met groot verlof na ruim 42 jaar actief te zijn geweest in public relations en communicatie bij achtereenvolgens De Bijenkorf, Gamlen Chemie, HBG en de laatste twee decennia bij Gasunie, na de bedrijfssplitsing, GasTerra. Van die 42 jaar ben ik 30 jaar betrokken geweest bij het onderwijs. Eerst bij cursusinstituten SRM en Van der Hilst, later als examinator en examenvoorzitter van het roemruchte Basisdiploma PR van het NGPR, nu Logeion. (Ben heeft deze naam die in het Grieks ‘sprekersplatform’ betekent, voorgesteld).

Sinds 2001 was ik interim bekleder van de bijzondere leerstoel Strategische Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam, welke leerstoel in september 2008 eindelijk een hoogleraar mocht verwelkomen in de persoon van Dr. Noelle Aarts, die met een vaste, zij het (helaas) parttime- aanstelling, de relatie tussen het beroepsveld en de communicatietheoretische wereld, verder gestalte gaat geven met als studie- en onderzoeksdomein ‘Strategische Communicatie. Ik had verder de eer gastcolleges te geven aan de Universiteit van Utrecht, van Twente en van Groningen, evenals aan drie universiteiten in Moskou. Ik stop niet met werken; ik heb alleen vanaf juli geen directe baas meer en een vrijere agenda. Afscheid nemen doet een mens maar één keer. Alle overige keren zijn een vorm van partieel vertrek."

Hij wist het. Die ene keer afscheid nemen als mens, is nu voor de visionair Ben Warner aangebroken. Hij verschafte ons vergezichten en logische constateringen over de eindigheid der dingen. Hij wees met één zwaai van zijn pen het heelal boven ons en liet relativiteit met realiteit wedijveren. Wie weet beziet hij ons tijdens ons gezwoeg om te communiceren zoals hij dacht dat goed was! 

Wij wensen Rayisa, zijn twee dochters, de kleinkinderen, maar ook de collega’s en allen die hem lief en dierbaar waren, veel sterkte in een tijd waarin Ben niet meer onder ons zal zijn. Ben Warner overleed op 5 december. Hij werd 74 jaar. 

 

Han Heemskerk
Loek Hieselaar
Ruud Hoek
Douwe de Joode
Herman Lammerts van Bueren
Harry Mock
Lex Schoevers
Ted de Wit     

11 december 2020

« Terug

Reacties op 'In memoriam – ere-lid Ben Warner'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.