Verdeelde samenleving, gedeelde toekomst

virtueel-congres705x220.jpgwoensdag 14 oktober 2020 14:56

Tijdens een plenaire panelsessie van PubCom20 schuiven aan: Miranda de Vries, Linda Moerland, Bas van den Putte en Maite Vermeulen. De vier sprekers vertegenwoordigen verschillende organisaties en visies. Waar gaan ze elkaar vinden? En waar niet? Een gesprek over luisteren, rebellie, onbewuste vooroordelen en het overbruggen van tegenstellingen. En over de kracht van communicatie natuurlijk. Het belooft een spannende conversatie te worden.

Door de redactie

In gesprek over ieders rol in deze dynamiek
Er speelt momenteel enorm veel in de samenleving. Vanzelfsprekend is corona een voorbeeld van verdeeldheid, maar juist ook weer van verbinding. Daarnaast zijn er allerlei andere zaken, waardoor het lijkt alsof we richting een verhoogde spanning lopen. Wat is jouw visie op deze thematiek? Het PubCom-programma is zó opgezet dat jouw mening en commentaar meegenomen zal worden in dit plenaire panel! Tenslotte zijn communicatieprofessionals werkzaam in het publieke domein iedere dag bezig met verbinden en bruggenbouwen.

Miranda de Vries is sinds 2017 burgemeester van gemeente Etten-Leur en gepromoveerd politicoloog; ze schreef een proefschrift over ruimtelijke modellen om de kabinetsformatie te voorspellen. Miranda schuift aan bij onze plenaire digitale panelsessie. Ze observeert dat er steeds weer vraagstukken spelen in de samenleving waar verbazing, woede en tegenstrijdige meningen over elkaar heen buitelen. Wat voor de één een kans is, is voor de ander een bedreiging. Vertrouwenscrises en vervreemding liggen op de loer. En toch: de toekomst behoort aan ons allen. Complexe opgaven vragen om continue dialoog..

Linda Moerland is van huis uit register accountant en werkt inmiddels 14 jaar in finance, komt oorspronkelijk uit Kerkrade en woont in Amsterdam. Ze is actief bij Extinction Rebellion, Nederland, de sociale beweging die zich verzet tegen klimaatverandering en het verlies van biodiversiteit. Ze geeft trainingen en presentaties, organiseert campagnes en coördineert acties, zoals recentelijk de semptember rebellie op de Zuidas. Een totaal andere organisatie in onze dynamische samenleving. Met ook een andere benadering of toch dichterbij ons dan we wellicht vermoeden?  

Bas van den Putte is Hoogleraar Gezondheidscommunicatie en directeur van het College of Communication (bachelor opleiding communicatie), Universiteit van Amsterdam. Lid van de Wetenschappelijke Advies Raad van de Coronagedragsunit RIVM. Zijn expertise? Sociocognitieve theorieën op terrein van gezondheidscommunicatie, publieke communicatie en marketingcommunicatie.  “De wetenschap gebruiken om communicatie effectiever te maken. Overigens denk ik dat mensen zich vooral door elkaar laten beïnvloeden, dus doelstelling van de communicatie zou moeten zijn beïnvloeden; hoe mensen elkaar beïnvloeden”, aldus Bas van den Putte. Volgens hem zijn objectief gezien kansen en bedreigingen ongelijk verdeeld, maar hij meent dat praten in termen van tegenstellingen vaak tot meer problemen dan oplossingen leidt. Hij gelooft in de ander (proberen) te begrijpen de basis is voor oplossingen en communicatie. Bas stelt dat in de coronacrisis communicatie een enorm belangrijke functie heeft. 

Maite Vermeulen is correspondent Migratie bij De Correspondent. Maite gelooft dat een betere wereld begint bij een beter begrip van de wereld. Daarom wil zij de wereld ver weg, zo dichtbij mogelijk brengen. In haar werk gaat het constant over tegenstellingen – en het overbruggen daarvan. “In het debat rondom migratie vliegen de onwaarheden je om de oren, daar probeer ik met mijn werk iets aan te doen. Want ik denk dat we pas dichter bij elkaar kunnen komen als we op basis van de feiten een gesprek hebben.” Bovendien stelt Maite dat we ons steeds moeten realiseren dat we het over mensen hebben. Juist wanneer menselijke verhalen ontbreken zie je tegenstellingen groeien. Tijdens de panelsessie zal Maite spreken over subtiele, onbewuste vooroordelen die in onze communicatie kunnen sluipen.

Het belooft een intrigerend panelgesprek te worden met deze vier sprekers aan een tafel en jij kunt hierbij zijn. Heb je nog geen kaartje voor PubCom20? Koop dan nu je ticket. Het gehele programma en de rest van de sessies vind je op www.pubcom.nl


« Terug

Reacties op 'Verdeelde samenleving, gedeelde toekomst'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.