De energietransitie als samenbeschikking van gemeente en mienskip

Galjaard2020_SWF_wij-zijn-finalist_705x220px.pngdinsdag 13 oktober 2020 14:04

Hoe krijg je gefrustreerde inwoners nog betrokken bij de energietransitie als de provincie, tegen hun zin, een windmolenpark langs en in de Friese IJsselmeerkust laat verrijzen? Súdwest-Fryslân heeft geleerd van het verleden. Leiderschap begint bij luisteren, dus geeft zij nu carte blanche aan haar inwoners. In Súdwest-Fryslân doet men het op eigen wijze en dat heeft hen een finaleplek voor de Galjaardprijs 2020 opgeleverd.

Door de redactie

De doelstelling van het project is het ophalen van uitgangspunten voor hoe de gemeente volgens haar bevolking moet omgaan met de energietransitie, met als einddoel daar naar te handelen. Vanuit deze doelstelling vroegen wij de inwoners van Súdwest-Fryslan om advies over de verduurzaming van energie. Inwoners is gevraagd wat zij belangrijk vinden bij het vormen van toekomstig energiebeleid. Zij konden 100 punten verdelen over 6 scenario’s. Zo leerden we over hun motivaties, zorgen en belangen.

Dit traject is een sterk staaltje als het gaat om vernieuwing van de lokale democratie. De bestuurlijke impact is groot. De traditionele overheidsaanpak van zelf plannen maken of beoordeling van projectontwikkelaarsplannen en via inspraak naar onze inwoners brengen is binnen de energietransitie met deze uitkomsten afgelopen. Alleen in overeenstemming mét de gemeenschap kan dit nu nog. De impact voor de inwoners is evenzeer groot. Initiatieven van onderop krijgen voorrang, maar dat betekent ook dat de mienskip zichzelf meer zal moeten organiseren en financieel betrekken.

De inschrijving voor de sessies van PubCom20 opent binnenkort. Wil je eerste keus? Koop dan nu je ticket, want de deelnemers krijgen als eerste bericht als de inschrijving start. Het gehele programma en de rest van de sessies vind je op: www.pubcom.nl

Deze sessie wordt gegeven door een finalist van de Galjaardprijs 2020. Je kunt nu op jouw favoriet stemmen voor de publieksprijs via: www.pubcom.nl/galjaardprijs/stemmen.

« Terug

Reacties op 'De energietransitie als samenbeschikking van gemeente en mienskip'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.