Gedeelde toekomst: hoe vind je verbinding?

Tafelgesprek groepsinterview congres 705x220DEF.jpgdinsdag 13 oktober 2020 11:49

Hoe kan publieke communicatie bijdragen aan verbinding? Door de coronacrisis een nog relevanter en urgenter thema. Maar ook in het debat rond stikstof, klimaat, Black Lives Matter en rond andere maatschappelijke thema’s is de vraag hoe publieke communicatie kan bijdragen aan een land waarin mensen zich gehoord en gezien voelen? Vier toppers uit het communicatievak – Ivar Nijhuis, Anja Sinnema, Carola de Vree en Guido Rijnja – gaan tijdens PubCom20 met elkaar in gesprek.

Door de redactie

Hoe bieden we een opening voor nieuwe ideeën, hoe verbinden we, vernieuwen we, met voldoende ruimte voor tegengeluid? Daarin gaan ze tijdens de sessie 'Verdeelde samenleving, gedeelde toekomst' in gesprek. Wie komen aan het woord tijdens deze sessie?

Allereerst neemt Ivar Nijhuis deel aan deze tafelsessie. Hij heeft een gevarieeerde carrière in de overheidscommunicatie. Begonnen als persvoorlichter bij de provincie Zuid-Holland, heeft hij achtereenvolgens gewerkt voor de gemeente Rotterdam, de ministeries van Economische Zaken, Buitenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid. Daarnaast werkte hij bij de NCTV als programmadirecteur MH 17. Als directeur Communicatie van JenV was hij ook hoofd van het Nationaal kernteam Crisiscommunicatie toen de nationale crisisorganisatie werd ingezet in de coronacrisis. Op dit moment werkt Ivar als ambassaderaad op de Nederlandse ambassade in Londen en volgt voor JenV de Brexit van nabij. Hij geeft mee: "Vertrek altijd vanuit een omgevingsanalyse. Zeker tijdens een crisis, maak daarvoor tijd! Zorg dat je zo goed mogelijk weet wat de omgeving weet, wil weten, voelt, zegt en denkt. Het is de beste garantie om je boodschappen te laten aansluiten en landen. Doe je het niet, dan maak je waarschijnlijk prachtige producten, maar beklijven doen ze niet."

Anja Sinnema is momenteel hoofd Corporate communicatie bij de Politie. Ze belandde na de preventiecampagnes van Volksgezondheid in de wereld van de infrastructuur van Verkeer en waterstaat. Deed de woordvoering over de parlementaire enquêtes Bijlmerramp en de Bouwwereld en landelijke campagnes, zoals BOB en van AnaarBeter. Ze ging vervolgens aan de slag bij Rijkswaterstaat en werkte als hoofd corporate communicatie aan de verbinding tussen alle regionale en landelijke communicatie-afdelingen. Sinds 2015 werkt Anja bij de politie, eerst als hoofd van het team woordvoering, daarna als hoofd corporate communicatie en bouwt met haar team aan een nieuwe beweging op het interne vertrouwen en interne communicatie. Crisiscommunicatie vormt de rode draad in haar loopbaan. Zij vindt: "Openheid over complexe vraagstukken leidt in eerste instantie tot een goed gesprek, maar vooral ook tot meer durf en meer openheid en je als organisatie kwetsbaar op durven stellen. Als de discussie over jou gaat, moet je er zijn. Wees aanspreekbaar op alle kanalen waar de discussies plaatsvinden. Het risico is niet de kritiek die op je organisatie wordt geuit, maar je afwezigheid in het debat."

Carola de Vree is hoofd Communicatie bij de gemeente Rotterdam en vertelt: "Ik heb een hart voor de publieke zaak en ben er trots op om nu te mogen werken voor het mooie en bruisende Rotterdam. Ik sta voor het betrekken van inwoners bij hun overheid. Werken aan vertrouwen en communicatief beleid ontwikkelen. Al jaren richt ik mij op communicatievraagstukken bij overheden en non-profit organisaties. Al tijdens mijn studie beleids- en organisatiewetenschappen koos ik voor de 'overheidsvariant'. Daarna heb ik gewerkt bij politie (onderzoek in Midden en West Brabant), gemeenten (nu Rotterdam en eerder Tilburg en Delft) en ministeries (Algemene Zaken). Vanuit mijn bureau Publiec heb ik voor zo'n 150 overheden gewerkt in 10 jaar tijd. Een centraal thema in mijn loopbaan is: op zoek naar vernieuwing en inspiratie. Kennisdeling helpt daarbij. Kijk over de grenzen van je eigen organisatie én vak heen. Ga op zoek naar hoe andere overheden werken en vraagstukken aanpakken."

Guido Rijnja werkt bij de Rijksvoorlichtingsdienst als adviseur communicatiebeleid en promoveerde in 2012 op een proefschrift over ‘genieten van weerstand’. Hij was tot vorig jaar voorzitter van de jury van de Galjaardprijs. Hij zegt: "Waar overheid is, steekt kritiek de kop op. En dat is maar goed ook, want waar is macht zonder tegenmacht. Geen verbinding dus zonder tegenbinding. Als mensen het te snel met je eens zijn, moet je je achter je oren krabben."

De inschrijving voor de sessies van PubCom20 opent binnenkort. Wil je eerste keus? Koop dan nu je ticket, want de deelnemers krijgen als eerste bericht als de inschrijving start. Het gehele programma en de rest van de sessies vind je op: www.pubcom.nl

« Terug

Reacties op 'Gedeelde toekomst: hoe vind je verbinding?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2020 > oktober

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.