Strategisch Omgevingsmanagement: Samenwerken uit eigen belang!

OH705x220.jpgmaandag 12 oktober 2020 15:35

“Mooie beloftes en wervende vergezichten werken niet, samenwerken vanuit eigen belang wel!” We worden mondiger en komen steeds meer op voor ons eigen belang. Terwijl de maatschappelijke opgaven alleen maar groter worden. Dat kan toch alleen maar fout gaan!? Sla de krant open en je ziet de voorbeelden: Projecten lopen vertraging op omdat er niet of nauwelijks rekening is gehouden met de reacties en invloed van belanghebbenden.

Door de redactie

Te vaak wordt zo de besluitvorming over voorgenomen initiatieven onnodig lang vertraagd. Met tal van frustraties en veel extra kosten tot gevolg. Door onprofessioneel 'onderhandelen' over conflicterende belangen gaat maatschappelijk resultaat verloren. Dat kan en moet anders.

OnlyHuman geeft daarom het woord aan Marc Wesselink. Als auteur van het Handboek Strategisch OmgevingsManagement en oprichter van WesselinkVanZijst, een gespecialiseerd adviesbureau voor professioneel belangenmanagement – kan hij je als geen ander meenemen in de wereld van Strategisch Omgevingsmanagement. Met zijn methodiek Strategisch OmgevingsManagement (SOM) heb je een innovatieve en proactieve aanpak in handen die conflicten voorkomt of oplost en de basis legt voor een duurzame dialoog en relatie met de omgeving. Deze methodiek blijkt prima toepasbaar als samenwerken noodzakelijk is, maar partijen dat niet zonder meer kunnen of willen. Marc laat zien dat mooie beloftes en wervende vergezichten niet werken, maar samenwerken uit eigen belang wel! De methodiek is inmiddels een standaard geworden bij onder meer Rijkswaterstaat, verschillend ministeries, energieproductie, -transport en -opslagbedrijven, havens, NS, grote steden, waterschappen, etc.

Deze break-outsessie is interessant voor:
Deze sessie is geschikt voor alle communicatie-, project-, programma-, en veranderprofessionals die te maken hebben met complexe trajecten/projecten/opgaven met meerdere belanghebbenden, die het niet per sé eens zijn over de voorgenomen activiteiten.

Wat ga je leren tijdens deze sessie?
Tijdens deze sessie leer je hoe je op innovatie en proactieve wijze conflicten voorkomt en oplost, en de basis legt voor een duurzame dialoog en relatie met de omgeving. We gaan zowel in op de onderliggende visie als op de praktische handvatten die je direct helpen bij je overleggen van morgen.

We leven in een tijd waar tegenstellingen tussen groepen mensen zich verscherpen. Wat voor de een kans is, is voor de ander een bedreiging. Hoe zie je dat terug in jouw dagelijkse werk? Marc: “Wij worden er alleen maar bij gehaald als het goed mis gaat. En dat wordt alleen maar meer! We leren blijkbaar niet snel! Social Media heeft dit ook complexer gemaakt. Professionals worden juist getraind om recht op hun doel af te gaan. Dat past niet. We moeten onder collectieve intelligentie over onze omgeving beter benutten, werken vanuit een visie om koersvast te zijn om dit probleem het hoofd te kunnen bieden.”

Hoe zie jij de rol van communicatie? Zijn we actieve bruggenbouwers? Of hebben we vooral een luisterfunctie en kunnen we volstaan met onderstromen zichtbaar maken en gesprekken faciliteren? Marc vervolgt: “Communicatie is heel belangrijk, bij analyse, strategiebepaling, communicatie, dialoog, waarmaken wat we beloven, vertrouwen bouwen. Maar dat vraagt ook om volwassen communicatie! Niet faciliterend in het project maar participerend.”

Kan je alvast een tip van de sluier oplichten: wat ga jij doen op Pubcom20?
“We beginnen met een mini onderhandeling in 5 minuten.”

Op PubCom staat praktijk centraal. Heb je alvast drie heel praktische tips hoe je vanuit communicatie kan bijdragen om vanuit een verdeelde samenleving naar een gedeelde toekomst te komen?

    1. “Beloof niet meer dan je waar kunt maken, maak waar wat je belooft!
    2. Pas als je de pijn van stakeholders voelt, ben je geloofwaardig gesprekspartner!
    3. Durf te staan voor zorgvuldigheid: ook als de druk op tijd en geld heel groot is”, aldus Marc Wesselink.

Inschrijving voor de sessies van PubCom opent binnenkort. Wil je eerste keus? Koop dan nu je ticket, want de deelnemers krijgen als eerste bericht. Het gehele programma en de rest van de sessies vind je op www.pubcom.nl

« Terug

Reacties op 'Strategisch Omgevingsmanagement: Samenwerken uit eigen belang!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2020 > oktober

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.