Nieuwe spreker voor PubCom20 bekend

PubCom20_Spreker-MaiteVermeulen_705x220px.pngmaandag 14 september 2020 15:54

“Als journalist voel ik me een actieve bruggenbouwer. Juist in tijden dat de media onder druk staan moeten wij onze waarde bewijzen”, zo vertelt Maite Vermeulen aan de congrescommissie van PubCom. Maite is journalist bij De Correspondent en een van de nieuwe sprekers op PubCom20 die we kunnen introduceren. Lees hier de Q&A die we aan Maite hebben voorgelegd om haar beter te leren kennen.

Door de redactie

We leven in een tijd waar tegenstellingen tussen groepen mensen zich verscherpen. Wat voor de één een kans is, is voor de ander een bedreiging. Hoe zie je dat terug in jouw dagelijkse werk? Maite: “Mijn werk gaat constant over deze tegenstellingen – en het overbruggen daarvan. In het debat rondom migratie vliegen de onwaarheden je om de oren, daar probeer ik met mijn werk iets aan te doen. Want ik denk dat we pas dichter bij elkaar kunnen komen als we op basis van de feiten een gesprek hebben. En: als we ons steeds realiseren dat we het over mensen hebben. Juist wanneer menselijke verhalen ontbreken zie je tegenstellingen groeien.”

Hoe zie jij de rol van communicatie? Zijn we actieve bruggenbouwers? Of hebben we vooral een luisterfunctie en kunnen we volstaan met onderstromen zichtbaar maken en gesprekken faciliteren?
Maite: “Als journalist voel ik me een actieve bruggenbouwer. Juist in tijden dat de media onder druk staan moeten wij onze waarde bewijzen. En dat doen we door verhalen te maken die helpen om nader tot elkaar te komen en onrecht aan het licht te brengen.”

Kan je alvast een tip van de sluier oplichten: wat ga jij doen op Pubcom20?
Maite: “Ik ga het hebben over subtiele, onbewuste vooroordelen die in onze communicatie kunnen sluipen”, aldus Vermeulen.

Op PubCom staat praktijk centraal. Heb je alvast drie heel praktische tips hoe je vanuit communicatie kan bijdragen om vanuit een verdeelde samenleving naar een gedeelde toekomst te komen?
Maite: "Luister. Luister naar elkaar en waar de ander vandaan komt. Laat het menselijke verhaal centraal staan. Oordeel alleen op basis van feiten. Die feiten krijgen is soms moeilijk - maar altijd de moeite waard. En bij gebrek aan feiten: oordeel niet."

Nieuwsgierig naar het volledige programma van PubCom? Op www.pubcom.nl kun je meer informatie vinden over het programma, de sprekers en tickets voor het online congres, dat plaatsvindt op 29 oktober 2020.

« Terug

Reacties op 'Nieuwe spreker voor PubCom20 bekend'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.