Grote toename aan vacatures en interim opdrachten

interim705x220-marielle.jpgwoensdag 19 augustus 2020 10:09

Veel mensen kennen de website van Logeion als de plek voor communicatie vacatures. Iedere week staan er weer nieuwe, interessante vacatures op onze site. Alleen al 170 in de eerste zeven maanden van het jaar, ondanks de coronacrisis. Naast de vacatures voor onbepaalde tijd, staan er nu ook steeds meer vacatures voor interim opdrachten op de website, die veelal worden aangeboden door communicatiemensen.nu. We spraken hierover met Marielle Vis over, zakelijk directeur van communicatiemensen.nu.

Door de redactie

Marielle, we zien het aantal tijdelijke opdrachten flink in aantal toenemen de laatste tijd, heb jij hier een verklaring voor?
“We zien het aanbod van tijdelijke opdrachten vooral toenemen bij de overheid. Vaak is de specifieke expertise niet in huis, of is het eigen team druk met andere projecten. Dan wordt die expertise tijdelijk via ons ingehuurd. Door de omstandigheden tijdens de coronacrisis is het communicatievak een cruciaal beroep gebleken. De informatievoorziening aan de samenleving, noodzakelijk om op de hoogte te blijven van wat er speelt, kost veel communicatie inzet. Dit betekent dat communicatieteams binnen de overheid hun capaciteit op orde moeten hebben en als die capaciteit in gevaar komt, wordt voor een tijdelijke inhuur oplossing gekozen.”

Als je kijkt naar wat voor tijdelijke opdrachten het zijn, kun je daar iets meer over vertellen? En voor wie zijn deze opdrachten interessant?
“Vooral de vraag naar specialistische communicatieadviseurs is toegenomen. In april kregen we veel vraag naar woordvoerders met ervaring in crisiscommunicatie. Verder hebben we veel aanvragen voor communicatieadviseurs met ervaring op het gebied van verandercommunicatie, omgevingscommunicatie, interne communicatie, arbeidsmarktcommunicatie, campagnemanagement, energie en duurzaamheid. Voor deze opdrachten zoeken we vooral stevige mediors en seniors. Ook zien we de vraag naar online professionals groeien. Vaak kunnen we daar weer wat jongere kandidaten voor aanbieden. Dan moeten ze natuurlijk wel al de nodige online expertise meebrengen.”

Zitten jullie opdrachtgevers in de Randstad of in heel Nederland?
“Onze opdrachtgevers zitten verspreid over het hele land. Dat was altijd al zo, maar door corona is afstand al helemaal geen issue meer. Als bureau hadden wij soms al online video gesprekken met onze kandidaten en door corona zijn nu ook veel kennismakingsgesprekken van kandidaten met opdrachtgevers online. En veel interim professionals werken nog steeds thuis en gaan maar mondjesmaat naar kantoor.”

Zie je ontwikkelingen of veranderingen in de behoefte aan specifieke kwaliteiten en communicatievaardigheden?

In ons vak zien we dat er op dit moment veel behoefte is aan expertise op het gebied van online participatie. Logisch natuurlijk, want er worden nog maar nauwelijks fysieke bijeenkomsten georganiseerd. In het kader van corona is interne communicatie in veel organisaties belangrijker geworden. Vooral omdat we niet fysiek bij elkaar zitten en thuiswerken. Hoe houd je werkplezier en blijf je verbonden met collega's? Interne communicatie speelt daarbij een belangrijke rol.”

Heb je nog een gouden tip voor de zelfstandige of iemand die met een interim opdracht via jullie aan de slag zou willen?
“Jazeker! Bouw zelf ook pro-actief aan je relatie met het bureau waar je staat ingeschreven. Het valt mij op dat veel zelfstandigen afwachten tot je weer belt. Het is voor ons ontzettend belangrijk om te weten wanneer een freelancer weer beschikbaar is. Laat ons een maand van tevoren weten dat je weer beschikbaar komt, zodat we snel kunnen schakelen als we een mooie, passende opdracht hebben. Uiteraard doen we ook zelf ons best om de beschikbaarheid van iedereen in de gaten te houden, maar het kan geen kwaad om zelf ook af en toe contact te zoeken. Een relatie opbouwen kost tijd en daarom is het belangrijk dat alle partijen daar energie in steken. We hebben elkaar nodig”, aldus Marielle Vis.

« Terug

Reacties op 'Grote toename aan vacatures en interim opdrachten'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.