In Memoriam Tiny Plooijer (1929-2019)

Tiny Plooijer 705x220.jpgdinsdag 26 november 2019 15:07

Op negentigjarige leeftijd overleed op 30 oktober jl. Tiny Plooijer. Dat viel afgelopen zaterdag te lezen in een opvallend artikel in De Volkskrant. De kop 'De persvrouw van Albert Heijn die altijd antwoord gaf' trok uiteraard onze aandacht en het artikel schetst een beeld van de inspirerende vrouw die Tiny Plooijer was.

Door Yvonne van Vliet

Met een afgeronde gymnasiumopleiding begon Tiny Plooijer op de correspondentieafdeling van het toenmalige Albert Heijn. In de jaren zeventig werd zij er hoofd PR en daarmee de hoogste vrouwelijke functionaris. Vanaf dat moment werkte zij samen met Van Hulzen Public Relations uit Voorschoten. Een relatie die tot eind negentig jaren werd voortgezet. Haar benoeming viel op. Die functie was tot dat moment in Nederland immers uitsluitend in handen van mannen.

Tiny was verantwoordelijk voor de communicatie met de media en was daarnaast ook hoofdredacteur van het klantenmagazine AllerHande en het bekende personeelsblad Flitsen. Ook stond zij aan de basis van allerlei PR-acties zoals de zeer succesvolle Premie van de Maand-Club. Het personeelsblad Flitsen veranderde zij van spreekbuis van de directie in een journalistiek tijdschrift. “Een bedrijf moet kritiek kunnen hebben”, zo vond zij.

Journalisten liepen weg met ‘Juffrouw Plooijer’, zoals zij tot aan haar pensioen binnen en buiten het bedrijf werd genoemd. ‘Afstand houden en geen gezoen’ was haar devies, maar ze gaf altijd antwoord. Zakelijk en met humor. “Ze wist precies waar de informatie gehaald moest worden”, aldus een gepensioneerd journalist in De Volkskrant. “En zij was ook altijd bereikbaar, terwijl er in die tijd nog helemaal geen mobiele telefoons waren.”

Bij het honderdjarig bestaan sprak toenmalig Ahold-topman Albert Heijn – met wie zij nauw samenwerkte – over de betekenis van Tiny Plooijer voor de onderneming. “Zij wist ons duidelijk te maken waarom Communicatie zo belangrijk was. Dat het er simpel om gaat je in de geest van de klant, de journalist, de overheid en andere doelgroepen te verplaatsen om zo vragen goed te beantwoorden, ja, sommige vragen zelfs voor te zijn.” Daarmee in een notendop de essentie van het vak Communicatie weergevend.

Op Communicatie werd Tiny opgevolgd door Erik Muller die in de jaren daarvoor al met haar samenwerkte: “Zij droeg de afdeling zonder enige moeite over. Zij wist dat haar medewerkers niet alleen het vak communicatie bij haar hadden geleerd, maar ook haar sterke normen en waarden.” In dat kader meldt De Volkskrant dat zij met haar Zaanse nuchterheid het imago waarvan Ahold nu nog profiteert koesterde.

Eind 1986 stapte Tiny Plooijer op als hoofd PR waarna zij zich nog een half jaar bezighield met het opzetten van een nieuwe afdeling Consumentenzaken. Haar pensioen moest zij in 1987 echter uitstellen vanwege de ontvoeringszaak van Alberts broer Gerrit Jan Heijn die zo tragisch eindigde. Zij nam toen zitting in het crisiscomité van Ahold. Na afloop daarvan vertrok ze: “Ik zal het pand niet meer betreden. Maar ik blijf u volgen.”

Dit artikel is gebaseerd op het artikel uit de Volkskrant en in samenspraak met Erik Muller. Erik Muller trad in 1980 in dienst van Ahold als plaatsvervangend hoofd Public Relations. In 1987 volgde hij Tiny Plooijer op als hoofd van die afdeling. Sinds 2012 is Erik zzp’er en wordt zijn ervaring en kennis nog regelmatig ingeroepen bij diverse grote en kleine opdrachtgevers die onder meer een beroep op hem doen op zijn ervaring in crisissituaties. Ook detailhandelsbedrijven weten hem nog regelmatig te vinden. In 2017 was teammanager Communicatie a.i. van zijn woonplaats de gemeente Hilversum. Erik is al die jaren woordvoerder van de familie Heijn gebleven en wordt in dat kader nog regelmatig door de media geraadpleegd.

« Terug

Reacties op 'In Memoriam Tiny Plooijer (1929-2019)'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.