Sneak peek vakblad C: Met Ap Dijksterhuis en Gert Slob over gedragsverandering

Foto C#5 705x220.jpgdinsdag 15 oktober 2019 14:11

Hele boekenkasten zijn er inmiddels volgeschreven over gedragsverandering, een thema dat ook veel communicatiemensen bezighoudt. In de nieuwe C daarom een interview met de beroemde en meermalen onderscheiden sprekers Ap Dijksterhuis en Gert Slob over dit onderwerp waarover iedereen wel een mening heeft. Hoe worden we onbewust beïnvloed? Welke boodschappen raken ons? Hoe nemen we beslissingen? En hoe komt gedrag tot stand? We lichten alvast een tipje van de sluier op.

Door de redactie

'"Een trend die enorm is opgekomen om in te spelen op het onbewuste is 'nudging': het geven van een subtiel duwtje in de goede richting, zonder verplichtingen op te leggen. Wat wij mensen leren gaat verder dan dat. We leren hen te kijken naar de psychologische factoren die een rol spelen bij de totstandkoming van gedrag. Als je rekening houdt met deze factoren dan kan je bijvoorbeeld woorden net iets anders gebruiken, net anders framen waardoor iemand net iets meer geneigd is om mee te gaan in je verzoek. Dan maak je wel gebruik van het onbewuste, alleen is het dan meer dan een trucje, omdat je snapt hoe het mechanisme werkt of niet werkt en of het past bij de situatie en de context van het gedrag dat je wilt zien,  aldus Gert Slob, gedragspsycholoog bij de Behavorial Change Acadamy.  

Ap Dijksterhuis voegt daar aan toe: "Nou ben ik ook niet zo van die trucjes, maar ik ben het wel met je eens dat het vaak zo gezien wordt. Als nudging het enige is dat je doet, heb je wel vaak het probleem dat het alleen maar op de korte termijn werkt. De volgende stap is boosting. Je kijkt wel naar de motieven van mensen, naar wat ze echt willen. Vervolgens neem je weerstanden die er leven weg en dan zie je vaak wel dat je effecten bereikt die wat langer stand houden."'

Nieuwsgierig geworden en meer weten over gedragsverandering?  In de nieuwe editie van vakblad C, die eind deze week wordt bezorgd, vind je een interview met Ap Dijksterhuis en Gert Slob van de Behavorial Change Academy over dit veelbesproken onderwerp. Op donderdag 21 november geven ze samen een Logeion-masterclass waarin ze de deelnemers meenemen in ons slimme onbewuste en waarvoor de belangstelling erg groot is. Hoe worden we onbewust beïnvloed? Welke boodschappen raken ons? Hoe nemen we beslissingen? En hoe komt gedrag tot stand? 

Wil je bij de masterclass zijn? Meld je aan voor de Masterclass over gedragsverandering van Ap Dijksterhuis en Gert Slob!

« Terug

Reacties op 'Sneak peek vakblad C: Met Ap Dijksterhuis en Gert Slob over gedragsverandering'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.