Voorproefje van C: Agile werken met Rini van Solingen

Rini van Solingen 705x220.jpgdinsdag 15 oktober 2019 13:50

Agile. Voor veel organisaties is het een manier van werken die tot grotere wendbaarheid en snelheid heeft geleid en in een aantal gevallen geeft het een voorsprong op de concurrentie. Voor anderen, zoals Japke D. Bouma, is het een modewoord. Een tijdelijke gril die hoog scoort in de communicatiejeukwoorden top tien. Op 14 november geeft Rini van Solingen een Masterclass over wendbaarheid. Lees alvast een voorproefje van het interview in vakblad C.

Door de redactie

In de nieuwe C, het enige communicatievakblad in Nederland, gaat Rini van Solingen uitgebreid in op agile werken en wat dit betekent voor de communicatiefunctie: 'Agile, ofwel wendbaar. Daar hebben we al meer over gehoord. Wat is daar volgens Rini van Solingen de meerwaarde van? "Snelheid en wendbaarheid zijn onontkoombaar in deze tijd. De wereld is fundamenteel aan het veranderen. Alles is digitaal aan het worden; we kunnen binnen een seconde berichten versturen naar de andere kant van de wereld. In die nieuwe wereld zijn fundamentele factoren vanuit de industriële revolutie, zoals materiaalkosten en productiekosten, weggevallen. Maar veel organisaties draaien nog steeds alsof ze productiebedrijven zijn met bijbehorende planbare activiteiten. Inmiddels zijn we echter in een complexe situatie beland waarin meer onbekend is dan bekend. In dat onbekende is het nut van een plan aan het verschuiven. We kunnen in de meeste gevallen niet voorspellen wat er gebeurt, dus het is eigenlijk het beste om maar gewoon in te springen op de actualiteit. Je kunt er dan voor kiezen om je daarnaar te organiseren. En die wendbaarheid kun je bereiken met crossfunctionele en multidisciplinaire teams. Die teams kunnen dan alles uitvoeren wat zich voordoet. Als dat de basisstructuur van je organisatie wordt, ben je voorbereid op wat er op je af komt. Een andere oplossing is stap voor stap werken. Daarbij test je een gekozen oplossing uit in de praktijk, door simpelweg te kijken of het werkt. Doet het dat niet, dan kun je nog snel bijstellen. Als je dat proces een bétje in de vingers hebt, kun je veel sneller reageren op de markt."' Leden en abonees ontvangen vakblad C aan het einde van deze week. Dus houd je brievenbus in de gaten!

Op donderdag 14 november staat hij op het Logeion-podium in het Zuiderstrandtheater in Den Haag  samen met Betteke van Ruler. In zijn masterclass deelt Rini een aantal krachtige modellen die hij toelicht aan de hand van veel praktijkvoorbeelden en gaat hij gaat in op onder andere de volgende vragen: Waarom is snelheid en wendbaarheid tegenwoordig zo belangrijk? Hoe maak je een organisatie snel en wendbaar (of hoe maak je er juist een rommeltje van)? En hoe vergroot je je eigen persoonlijke wendbaarheid, snelheid en resultaatgerichtheid? 

Er zijn nog een aantal plekken vrij, dus meld je hier aan voor de Masterclass 'Communicatie in tijden van versnelling' door Rini van Solingen.

« Terug

Reacties op 'Voorproefje van C: Agile werken met Rini van Solingen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.