Eerstvolgende Onder Professoren op 19 november in het nieuwe Naturalis

Onder Professoren Claartje, Christian, Nicole 705x220.jpgdinsdag 15 oktober 2019 11:14

De Partners en Vrienden van het Centrum Strategische Communicatie (CSC) zijn uitgenodigd voor de eerstvolgende 'Onder Professoren' op 19 november 2019 in het nieuwe Naturalis. Tijdens Onder Professoren gaan communicatietoppers uit het vak in gesprek met topwetenschappers over de nieuwste inzichten uit hun onderzoek. Om de kring van Partners en Vrienden nog iets groter te maken, zijn mensen die geïnteresseerd zijn om Partner of Vriend van het CSC te worden van harte welkom!

Door de redactie

Hoe gaat het in zijn werk?
De bijeenkomst vindt dit keer plaats in het nieuwe Naturalis; het nationale kennisinstituut over biodiversiteit en een fonkelnieuw familiemuseum met alles over de natuur. Het bijzondere gebouw van architect Michiel Riedijk wordt wereldwijd geprezen. Vanaf 18.00 uur is iedereen welkom voor een korte rondleiding door Naturalis die wordt gegeven door Logeion-bestuurslid Corine van Impelen, Hoofd Communicatie van Naturalis. Vervolgens presenteren drie professoren in een kort college de nieuwste inzichten uit hun onderzoek. Daarna verdeelt iedereen zich over drie tafels voor een driegangendiner. Per gang schuift een van de hoogleraren bij jouw tafel aan. Op die manier is iedereen in de gelegenheid om met elke hoogleraar nader in gesprek te gaan en de relevantie van het onderzoek voor de praktijk te bespreken. Lees hier het verslag van de vorige edititie van Onder Professoren om nog een beter beeld van de opzet te krijgen. Wie zijn de 'professoren' die een college geven?

Claartje ter Hoeven
 is sinds 1 september hoogleraar 'Organizational Dynamics in the Digital Society’ aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Deze multidisciplinaire leerstoel wordt vormgegeven in samenwerking met collega´s van psychologie, sociologie en bestuurskunde. Binnen deze leerstoel verzorgt zij onderwijs over en doet zij onderzoek naar veranderingen die digitalisering teweeg brengt voor organisatiestructuren, productieprocessen, relaties tussen en binnen organisaties en de arbeidsmarkt. Afhankelijk van beroepsgroep en functieniveau zullen deze veranderingen positieve en negatieve gevolgen hebben voor bijvoorbeeld samenwerking, het welzijn van medewerkers en transparantie van organisatieprocessen. De veranderingen worden niet alleen in gang gezet door de technologische aspecten van digitalisering en digitale technologieën, het gaat hier in belangrijke mate om de wisselwerking tussen digitalisering, medewerkers en organisaties. In de dialoogsessie zou ze graag horen hoe digitalisering het werk van de communicatieprofessional beïnvloedt. Wat zijn de voordelen, wat zijn de nadelen en hoe zou ons werk er leuker, beter, zinvoller en makkelijker door kunnen worden?   

Christian Burgers is sinds 1 maart bijzonder hoogleraar Strategische Communicatie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij bekleedt de zogenaamde Logeion-leerstoel. Daarnaast is hij universitair hoofddocent Communicatiewetenschap aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Zijn onderzoek richt zich onder meer op overtuiging en betekenisgeving van maatschappelijke issues via taal. Hij bespreekt een recent onderzoek waar de rol van talige communicatie bij technologische innovaties in centraal staat. Specifiek gaat het onderzoek over de vraag hoe we praten over nieuwe technologieën als deze nog volop in ontwikkeling zijn. Als we nog niet weten hoe de definitieve technologie eruit gaat zien, en er eigenlijk nog geen taal is om de technologie te beschrijven, hoe kunnen we dan betekenis geven aan de technologie en het ontwerpproces, zowel binnen de eigen organisatie als naar buiten toe? Welke rol spelen metaforen hierbij? Aan tafel wil hij in discussie over de rol van taal voor de communicatieprofessional. Zijn vragen aan de tafel zijn: Hoe gebruiken communicatieprofessionals metaforen en andere talige strategieën in hun communicatiestrategieën en -uitingen? Zijn metaforen voor sommige onderwerpen geschikter dan voor andere? Hoe kunnen we metaforen effectief inzetten in een snel veranderende omgeving?

Nicole de Voogd is hoogleraar Global Change and Marine Ecology aan de Universiteit Leiden. Zij is een van de tien hoogleraren die verbonden zijn aan Naturalis Biodiversity. Als marien bioloog doet ze onder meer onderzoek naar sponzen en koraal. Biodiversiteit onder water is nog grotendeels onbeschreven. Het bestuderen van sponzen vergt veel van een onderzoeker. Het werkveld bevindt zich onder water en is vaak lastig bereikbaar. Waarom zou je eigenlijk al die moeite doen? Als je iets wilt beschermen, moet je wel weten wat er is. De natuur op het land zien we dagelijks om ons heen. We kennen de vogels, de bomen en de planten en merken het ook als daar iets in verandert. Onder water is dat een ander verhaal. Hoewel er een zeer hoge biodiversiteit is, zien de meeste mensen daar weinig van. De vraag waar Nicole het graag met ons over wil hebben is hoe communicatie het belang van biodiversiteit bij een breed publiek onder de aandacht kan brengen. Met name de urgentie om er samen iets aan te doen dat de biodiversiteit bedreigd wordt; dat is meer nodig dan ooit.


Ben jij iemand die op strategisch communicatieniveau werkzaam is en de ambitie heeft om continu zichzelf en het vak verder te ontwikkelen? Word dan ook Partner van het CSC of Vriend van het CSC en neem contact op via: partnerships@logeion.nl.

« Terug

Reacties op 'Eerstvolgende Onder Professoren op 19 november in het nieuwe Naturalis'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.