Sneak peek: Breng het debat naar het midden tijdens PubCom19

Fidan Ekiz 705x220.jpgwoensdag 02 oktober 2019 15:02

Journalist en presentator Fidan Ekiz heeft een missie: de discussies die nu op de flanken worden gevoerd naar het midden brengen. Ekiz is een van de sprekers op het hoofdpodium van PubCom19 en gaat in op haar ervaringen met het thema: polarisatie. Want tijdens haar werk in Turkije merkte Ekiz hoe polarisatie onder het bewind van Erdogan om zich heen greep.

Door de redactie

Fidan haar land van herkomst is verdeeld: "Er is sprake van onderlinge vervreemding." Tegelijkertijd merkt ze dat in de Turkse gemeenschap in Nederland onderwerpen onbespreekbaar zijn. "Je ziet hier een grote stille meerderheid die zich niet durft uit te spreken. Ze worden niet gesteund vanuit de eigen gelederen en dat wordt gezien als je eigen nest bevuilen. Maar ze voelen zich evenmin gesteund van buitenaf; te veel mensen durven hen niet openlijk te steunen als ze bijvoorbeeld opkomen voor jonge meiden uit de islamitische gemeenschap die zich uitspreken over salafisme of besnijdenis. Het wordt gebagatelliseerd, want er is een enorme angst weggezet te worden als rechtsextremist of Wilders-aanhanger. Met als gevolg dat we het gesprek niet goed kunnen voeren. Ik ben er echt van overtuigd dat we er niet komen, als we slechts één kant van het verhaal belichten. Ik denk dat we met beide partijen aan tafel moeten zitten, zodat we met elkaar in gesprek kunnen blijven gaan."

Naast Fidan Ekiz zijn er tijdens het Nationaal Congres Publieke Communicatie nog veel meer interessante sprekers op het hoofdpodium. Zoals Friso Fennema, hoofd Communicatie bij het ministerie IenW, Hanneke Felten, onderzoeker bij Movisie, Froukje de Jonge, waarnemend burgemeester Stadskanaal en Shada Islam, gastdocent en columnist. Tijdens PubCom19 delen zij hun kennis, inzichten en ervaringen met het thema polarisatie. Dat is nog niet alles. Naast luisteren naar deze lezingen zijn er ook nog verschillende workshops en inspiratiesessies te volgen. Bijvoorbeeld van de vijf finalisten van de Galjaardprijs 2019 of Publiquest, Bind, Babbage en SRM. Als afsluiting van de dag wordt de Galjaardprijs 2019 uitgereikt aan het meest inspirerende, innovatieve en impactvolle communicatieproject in het publieke domein. Kortom, het belooft een dag vol inspiratie te worden. Bekijk meer informatie over het programma én tickets of over de Galjaardprijs 2019.


Lees het hele interview met Ekiz in C#5 van dit jaar die 18 oktober op je deurmat ligt. Wil je haar horen spreken? Meld je dan aan voor PubCom 2019, het Nationaal Congres Publieke Communicatie.

« Terug

Reacties op 'Sneak peek: Breng het debat naar het midden tijdens PubCom19'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.