Uit de C: Word volwassen!

Arno-705x220.jpgdinsdag 20 augustus 2019 14:44

Arno van Doorn is docent communicatiemanagement en organisatiekunde aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij schreef het boekje 'Verbeter jezelf, begin bij de wereld'. Dit bevat de kern van zijn werk, bedoeld om mensen warm te maken voor zijn ideeën over een maatschappij waarin burgers internet als instrument gebruiken om onze feodale wereldbeschouwing langzaamaan te veranderen in die van een blockchainsamenleving.

Door de redactie

"Mijn theorie is het resultaat van jaren en jaren werk", vertelt Van Doorn in een groot interview in de nieuwe editie van C, die 30 augustus verschijnt. "Het is een heel fundamenteel verhaal geworden dat ik de Verlichting 3.0 durf te noemen. Eigenlijk is het een oproep aan burgers om volwassen te worden. Om een samenleving te creëren op basis van informatie en medemenselijkheid." In Van Doorns denken is filosoof Levinas voor hem het uitgangspunt. "Hij zegt: 'Op het moment dat je iemand aankijkt, word je verantwoordelijk voor de ander'. Zo zie ik informatieverwerking ook. Op het moment dat wij met elkaar informatie uitwisselen, worden wij verantwoordelijk voor elkaar. Merleau-Ponty zegt daarentegen: 'Als ik lekker op het strand zit en iemand kijkt naar mij, dan is dat een daad van geweld. Iedere waarneming is een daad van geweld. Het is een inbreuk op mijzelf, omdat ik niet meer mezelf kan zijn vanaf dat moment'. Voor mij is het hele communicatieverhaal hier begonnen."

Lees het hele interview met Arno van Doorn in de nieuwe C! Vanaf 30 augustus bij de leden.

« Terug

Reacties op 'Uit de C: Word volwassen!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.