In memoriam Gerald Morssinkhof

Gerald Morssinkhof 705x220.jpgmaandag 19 augustus 2019 11:28

Gerald Morssinkhof, een gewaardeerd en gedreven vakgenoot en collega, is overleden. In overleg met en op verzoek van zijn familie hebben we besloten om na het afscheid een in memoriam te plaatsen. In de eerstvolgende C, die eind augustus verschijnt, blikt vriendin en collega Eliane Schoonman op verzoek van Gerald zelf terug op zijn leven en wat hij voor het communicatievak heeft betekend.

Door de redactie

Wie college heeft gehad van dit sprankelende mens, die een zaaltje van de plinten tot de nok wist te vullen, die alle vanzelfsprekendheden op kon schudden, die een student uit zijn of haar onzichtbaarheid kon laten kruipen, uit te nodigen om zich te ontwikkelen, aarzelende stapjes te laten groeien tot reuzensprongen, ja, die herinnert zich dat college jaren na dato nog steeds: Gerald Morssinkhof, docent, mentor en trainer, auteur en adviseur, en een inspiratie voor honderden studenten en vakgenoten. Ik ken maar weinig mensen zó zonder opsmuk en zo te vangen in zijn eigen kernwoorden: ongecompliceerd, onbevangen en ongedwongen.

Gerald bleef zich verbazen over het dominante paradigma in ons vak en definieerde communicatie aan de hand van wat hij de communicatieprofessionals daadwerkelijk zag dóen. Onvermoeibaar confronteerde hij onze vakgenoten met hun zenderdrift. In zijn laatste boek, 'De Psychologie van Communicatie' met Gonda Duivenvoorden, staat dan ook niet de intentie van de zender, maar de leefwereld van de ontvanger centraal. "Vraag je af," kon hij een zaal voorhouden, "of jouw eigen gelijk niet stiekem voorop staat."

In Geralds denken is de notie dat organisaties samen móeten werken steeds centraler komen te staan. Maar samenwerking leidt tot neveneffecten bij andere samenwerkingen. De realiteit wordt pas recht gedaan door de ander centraal te zetten en ook diens kijk op de relatie. Gerald noemt dit gebied, waar andere organisaties en afspraken op het ene podium de dynamiek op andere podia beïnvloeden, podia-interactie. Hoe dat doorwerkt wordt zelden besproken, men gaat snel en efficiënt voort op de al ingeslagen weg. Paradoxaal genoeg ontstaan er hierdoor juist vaak vertragingen en slechte verhoudingen. Gerald heeft daarom vanuit zijn bureau NiveauM opdrachtgevers ondersteund om te luisteren naar de ander, en diens perspectief.

Deze zomer was ik bij het oneerlijke gevecht waarin Gerald in december 2018 terechtkwam. Ik zag de verknochte liefde tussen hem en zijn vrouw Mieke, de ontroerende band met hun drie kinderen. Dapper, onverschrokken haast, zag Gerald de steeds kleiner wordende ruimte onder ogen. "Eliane, dit is een bizarre periode, hoor," legde hij me uit. Bizar als je huidige handelen tot stilstand komt, omdat je toekomst tot stilstand komt. We spraken langdurig over dit, dit leven in het moment. Zo kostbaar, zo dierbaar. Het voelt als 'Afsluitdijk': 'Er is geen einde en geen begin aan deze tocht, geen toekomst, geen verleden. Alleen dit wonderlijk gespleten lange heden'.

Het complete in memoriam van Eliane Schoonman vind je in de nieuwe C, die eind augustus verschijnt.

« Terug

Reacties op 'In memoriam Gerald Morssinkhof'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.