Reint Jan Renes: 'Communiceer vanuit verbinding. Houd op met zenden'

Reint Jan Galjaardjury 705x220.jpgwoensdag 07 augustus 2019 14:15

Tijdens het Nationaal Congres Publieke Communicatie 2019, de vernieuwde Galjaarddag, op 31 oktober reikt de vakjury, een topgroep van kenners, de Galjaardprijs uit. Twee juryleden nemen dit jaar afscheid: Reint Jan Renes en Vera de Witte en zij worden opgevolgd door Esther Bunnik en Annette Klarenbeek. Voordat hij de jury verlaat spreken we met Reint Jan over zijn jurytijd en zijn kijk op het vak.

Door de redactie

Reint Jan, we zijn jou en Vera ontzettend dankbaar voor jullie toewijding aan de jury Galjaardprijs de afgelopen jaren. Hoe heb jij het jureren ervaren?
"Het was om twee redenen een feestje: ten eerste vanwege de talloze initiatieven die we mochten beoordelen. Mooi om via het jureren een rijk gevuld overzicht te krijgen van waar het 'publieke' communicatieveld mee bezig is. Daarnaast waren de discussies binnen de jury ontzettend leuk, waarbij de rol van de voorzitter niet onderschat moet worden. Met veel humor, aandacht en taalgevoel wist Guido er steeds weer een inspirerende, leerzame bijeenkomst van te maken."

Welk ingezonden project is je altijd bijgebleven en waarom?
"Om heel eerlijk te zijn moet ik meteen aan de Friese winnaar van 2018 denken: 'Elfwegentocht', waarin mensen werden gemobiliseerd om zich twee weken lang fossielvrij te verplaatsen. Ik denk hier nog wel eens aan terug vanwege het enthousiasme van de betrokkenen en de ‘we gaan gewoon beginnen’-mentaliteit. Zoals ze het destijds zelf ook aangaven 'het ging nooit over geld, maar over passie'. Zeker nu ik zelf net ben begonnen in Amsterdam met het lectoraat 'psychologie voor een duurzame stad' is dit project een inspirerend voorbeeld van hoe je met veel passie echt iets in gang zet."

Welke ontwikkelingen heb je de afgelopen jaren in het (publieke) communicatievak gezien, die ook terug te zien waren in de inzendingen?
"Communiceer vanuit verbinding. Houd op met zenden. Dus maak contact met je doelgroep en probeer zoveel mogelijk samen met hen tot nieuwe dingen te komen. Vanuit vertrouwen en verbinding krijg je dingen geregeld. Klinkt heel simpel, blijkt echter nog niet zo eenvoudig."

Waarom was Galjaard zo inspirerend?
"Galjaard is een beetje voor mijn tijd, dus ik weet niet zo goed waarom hij zo inspirerend was. Ik weet wel dat Guido met veel enthousiasme over hem sprak, wat wel maakt dat ik heel nieuwsgierig naar hem ben geworden en het jammer vind dat ik hem niet gekend heb."

Waarom is het goed dat deze prijs uitgereikt wordt?
"Ik denk dat het heel goed is dat er in ieder geval één dag in het jaar is waar we extra aandacht schenken aan communicatie-initiatieven in het publieke domein gericht op maatschappelijke opgaves. Mensen die zich hier hard voor maken kunnen niet vaak genoeg in het zonnetje gezet worden. Er zijn al genoeg ‘commerciële’ prijzen waar grote bureaus zichzelf op glitterfeestjes allemaal awards uitreiken."

Welke tip/boodschap zou je de vakjury van 2019 mee willen geven?
"Esther Bunnik en Annette Klarenbeek volgen ons op en ik wil hen vooral meegeven: geniet ervan! Het is één van de leukste erebaantjes in het communicatievak. En probeer met man en macht te voorkomen dat Guido stopt als voorzitter."

Ben je werkzaam in het publieke communicatievak? Of kun je wel wat communicatie-inspiratie gebruiken? Koop snel je kaartje voor het Nationaal Congres Publieke Communicatie voordat de Early Bird-actie is afgelopen, want er is maar een beperkt aantal kaarten. Kijk hier als je meer wilt weten over het Nationaal Congres Publieke Communicatie, klik hier als je informatie wilt over de Galjaardprijs en vind hier de longlist voor de Galjaardprijs 2019.

« Terug

Reacties op 'Reint Jan Renes: 'Communiceer vanuit verbinding. Houd op met zenden''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.