Sneak preview: Investeren in jezelf

plantjes705x220.jpgdinsdag 23 juli 2019 14:45

Hoeveel tijd en aandacht besteed jij aan je persoonlijke ontwikkeling? Jezelf blijven voeden is belangrijk, want persoonlijke ontwikkeling draagt bij aan een persoonlijke groei en door groei worden we gelukkig. Mensen willen groeien, maar zijn vooral gewend aan training op inhoudelijk gebied. Terwijl onze persoonlijke groei zeker ook aandacht verdient. Dat maakt je namelijk ook beter in je werk en systemisch werken is een onderzoeksmiddel dat je hiervoor kunt inzetten.

Door de redactie

In september organiseert Logeion een speciale tweedaagse training waarbij je gaat werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Vivien Broekman, systemisch coach en teambegeleider, gaat samen met Frithjof de Haan, partner bij Maatschap voor Communicatie, met een kleine groep deelnemers aan de slag. Tijdens deze training krijg je meer inzicht in de plek die onze beroepsgroep inneemt binnen de organisatie (het werksysteem) waar we werkzaam zijn Waar staan we? En wat voor invloed hebben we daar? Wat gebeurt er met ons en anderen om ons heen als wij een andere plek innemen? Deze inzichten kunnen weer bijdragen op professioneel gebied, maar ook in het dagelijks leven.

Je krijgt als deelnemer de gelegenheid om concrete werksituaties in te brengen. Door systemisch te kijken naar symptomen die zich voordoen in de organisatie of afdeling waar je werkt, kunnen dieperliggende problemen en mogelijke oplossingen zichtbaar worden. Hierbij kun je denken aan ongemotiveerde werknemers zonder aanwijsbare oorzaak en wantrouwen na een reorganisatie. Of nieuwe werknemers die snel weer vertrekken, overspannen zijn of zelfs met een burn out thuis komen te zitten. Als dit in hoge aantallen voorkomt, kan het interessant zijn om te onderzoeken waar de oorzaak ligt.

Tijdens de training komen persoonlijke leervragen aan bod. Soms merk je bijvoorbeeld dat je steeds in bepaalde ongewenste situaties komt. Je krijgt de vinger niet achter de oorzaak, laat staan dat je weet wat je anders kunt doen. Bijvoorbeeld wanneer je anderen niet meekrijgt met jouw ideeën, als je vaak in conflict komt met een bepaald soort mensen, je het gevoel hebt hard te werken zonder gezien te worden of angst te hebben om te presenteren.

Een organisatiesysteem heeft grote vergelijkingen met een familiesysteem. En het een heeft invloed op het ander. Zo leerden we in ons gezin van herkomst (familiesysteem) onuitgesproken regels. Een voorbeeld hiervan kan zijn: in hoeverre je mensen kunt vertrouwen en hoe je omgaat met conflicten. Dit aangeleerde gedrag kan soms ook belemmerend werken. Door terug te kijken naar wat je hebt geleerd vanuit huis in bepaalde omstandigheden, ontstaat er meer bewustzijn over je eigen aandeel in die situaties. En dat geeft zoveel waardevolle inzichten.

Voor wie is de tweedaagse training interessant?
Mensen die zelfbewuster willen worden en zich op persoonlijk vlak willen ontwikkelen om als professional te groeien. Eind augustus lees je een uitgebreid interview over dit thema in het vakblad. Als je lid bent van Logeion ontvang je het vakblad automatisch in de brievenbus. Nog geen lid? Meld je dan hier aan en ontvang ook direct de eerstvolgende editie in augustus. Meer informatie over deze training vind je bij: Je bent zelf je belangrijkste instrument. *Deelnemen aan de tweedaagse training is alleen mogelijk voor Logeion-leden.


« Terug

Reacties op 'Sneak preview: Investeren in jezelf'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.