De zomer van: Jeroen Koedam

Zomerrubriek Jeroen Koedam.pngdonderdag 11 juli 2019 09:43

Hoera, het is weer zomer! Dus het is tijd voor de zomerrubriek waarin Logeion iedere twee weken een lid in het zonnetje zet en het hemd van het lijf vraagt. Allemaal in figuurlijk opzicht natuurlijk. André Manning, directeur van Logeion, werd gevraagd om iemand te selecteren voor de rubriek en hij zei meteen: Jeroen Koedam, vanwege een gezamenlijke waardering voor Rammstein. We zijn benieuwd wat Jeroen daarover heeft te zeggen en welke zomerplannen hij heeft.

Door de redactie

Jeroen, van André hebben we begrepen dat jullie beiden niet vies zijn van een rocknummer van Rammstein, klopt dat?
"Zeker! En ik had begrepen dat André naar Riga gaat om Rammstein te zien. Hij gaat wat meemaken. Deze Duitse totaalvermakers koppelen poëzie aan visueel spektakel en decibellen. Zonder dat het dichtsmeert. Feestje hoor."

Bij welke organisatie ben je werkzaam en functie vervul je daar?
"Ik ben hoofd Communicatie bij de Provincie Zuid-Holland. Dat betekent richting geven aan en ruimte maken voor de professionals van de afdeling. Hoe kunnen deze zo goed mogelijk waarde toevoegen aan het realiseren van de opgaven van de organisatie? Ik zit aan in de vergadering van het College van Gedeputeerde Staten, ben lid van het Concern-team en pretendeer een beetje hoeder van de reputatie te zijn."

Wat zijn jouw plannen voor deze zomer?
"Mijn zomerplannen zijn overzichtelijk: werken en kijken of het in de agenda past om hier en daar een festivalletje mee te pakken. De vakanties zitten dit jaar in andere periodes."

Wat is jouw meest bijzondere vakantie ooit geweest?
"Mijn meest bijzondere vakantie? Pfoe, lastig om te moeten kiezen, maar Kerst en Oud en Nieuw in New York afgelopen jaar staat wel hoog. Mijn oudste dochter studeerde het semester in ‘upstate’ New York in Albany. We ontmoetten elkaar op Kerstavond weer op JFK. Ook gingen we schaatsen in Central Park, kerstversiering kijken in Dyker Heights en wandelen in Highline Park. NYC in kerstsfeer is sowieso bijzonder. De bal zien vallen op Times Square was ook onvergetelijk en niet alleen vanwege vier uur aaneengesloten regen."

Wie is jouw communicatievoorbeeld en waarom?
"Mijn communicatievoorbeeld… Het verschilt heel erg. Van veel mensen heb ik wat geleerd, zoals voormalig Commisaris van de Koning (CdK) in Zuid-Holland Jan Franssen zei 'Onderzoek alles en behoud het goede’' Het zit hem vaak in toepasselijke citaten of in een manier van kijken. Van Koos Woltjes bij Van Dantzig heb ik de kracht van omkeren bij strategiebepaling meegekregen. Ivo Opstelten kon met een milde ironie mensen in verwarring achterlaten, prachtig. De scherpe blik, de adviesvaardigheid en het arbeidsethos van Marcel Smits, thans weer Van der Hilst, vind ik ook erg mooi."

Wat zie je als kans in het communicatievak dit jaar?
"Kans voor het communicatievak is het zich nadrukkelijk als strategisch onderdeel van de inhoud positioneren en als duider van ontwikkelingen en sentimenten in de samenleving profileren. Het idee van een aantal opinieleiders uit het vak zich laten mengen in discussies, onder de vlag van Logeion, helpt het vak en de vereniging verder. Sommige vakbroeders mogen nog wel wat nadrukkelijker Logeion noemen."

En wat zie je als uitdaging in jouw werk dit jaar?
"Een uitdaging in mijn werk is om een aantal grote lijnen aan elkaar laten knopen. Terwijl ik dit schrijf, is het advies van de tweede ronde ‘informatie’ in Zuid-Holland juist binnen. Dat betekent dat er een nieuw College in aantocht is en we als afdeling Communicatie een aantal dingen te doen hebben. Dat gaat naast de presentatie van het akkoord van een nieuwe ploeg ook over het verbinden met de inhoudelijke opgaven, het aftimmeren van een communicatie-inclusieve strategie voor de collegeperiode en het zorgen dat de doorontwikkeling van de afdeling in lijn met deze inhoudelijke versnelling goed op koers blijft. Dat doe ik gelukkig samen met twee fijne collega’s in mijn Management Team."

Op welk gebied of thema wil jij je de tweede helft van het jaar in gaan verdiepen of ontwikkelen?
"Het leren bestaat dit jaar vooral uit ontwikkelen op rollen die niet per se met het vak te maken hebben Het gaat ook over de vraag: Hoe ben of word ik een goede opdrachtgever? Het vak van opdrachtgever is bij de Provincie Zuid-Holland aardig ver ontwikkeld en geprofessionaliseerd. Alle leidinggevenden bekwamen zich hier in. Heel leuk om te doen samen met collega’s. Ook uit andere overheden. Een andere vraag is: Hoe geven we invulling aan veranderend leiderschap? Deze leergang staat voor mij in het najaar in de agenda, met onder meer een vierentwintig uur durende casus waarin we samen werken aan de oplossing van een actueel issue. Blijven leren mensen!"

Deze zomerrubriek is een estafette. Aan welk Logeion-lid geef jij het stokje door?
"Het stokje gaat naar Eric Lagerwey, mijn voormalig bestuurscollega. Ik ben benieuwd hoe het met hem, de bank en zijn samenwerking met Leendert Bikker is."

« Terug

Reacties op 'De zomer van: Jeroen Koedam'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.