Wat kunnen organisaties leren van Rutte en 'Caroliene'?

markrutte705x220.jpgwoensdag 03 april 2019 10:00

VVD-partijleider Mark Rutte had last van een black-out tijdens het NOS-slotdebat voor de Provinciale Statenverkiezingen. "Waar was ik? Ik moet even…" Stilte. "Caroliene! … Ik ben het even kwijt." Klonk de partijleider terwijl hij midden in een debat met Lodewijk Asscher stond. Was dit een vooropgezette, slimme zet van de partijleider of was het een onbedoelde schot in de roos?

Door Lisanne Nieuwland

Een nachtmerrie. Zo noemde Mark Rutte zijn black-out. De VVD-partijleider vroeg de media na afloop om het incident 'niet te groot te maken'. Maar het kwaad was al geschied. Zijn noodkreet 'Caroliene' was inmiddels trending op alle sociale media. Echter bleek als snel dat dit voorval helemaal niet zo’n nachtmerrie was. Door velen werd vooral met lof gesproken over het optreden van Mark Rutte. Of dit dus een vooropgezet plan was of niet, succesvol bleek zijn optreden wel. Hoe kwam het dat deze schreeuw om hulp zijn performance juist kracht bijzette? En wat kunnen organisaties hier van leren?

Durf je menselijkheid te tonen
We leven in een tijd waarin overheidsinstanties, politici en organisaties meer dan ooit onder een vergrootglas liggen. Stakeholders zijn alert, kritisch en minder vergevensgezind wanneer één van deze partijen een fout maakt. Stakeholders hebben bovenal behoefte aan authenticiteit. In een wereld waarin alles gemaakt is of gecreëerd kan worden, snakken we naar echtheid. Een partijleider, tevens minister-president, die tijdens een cruciaal debat zijn tekst vergeet en hier ook wel een beetje om kan lachen is voor veel mensen een verademing. Dit betekent niet dat iedere woordvoerder of directeur nu te pas en te onpas haar/zijn tekst moet vergeten, maar we kunnen hier wel onze eigen lessen uit trekken. Verstop je menselijkheid niet wanneer je vanuit jouw 'rol' spreekt. Het voelt veilig om een zakelijke, onpersoonlijke hoed op te zetten, maar stakeholders verkiezen een persoonlijk optreden boven een vlekkeloos optreden.

Verschuil je niet achter excuses
De tweede les die wij uit deze situatie kunnen trekken is dat je een fout kan omzetten tot een sterk en krachtig optreden. Dit bereik je door dicht bij jezelf te blijven en je niet te verschuilen achter excuses. Op de avond voor het NOS-slotdebat was Mark Rutte samen met Ferd Grapperhaus (Minister van Justitie en Veiligheid) in Utrecht om te spreken met de betrokken van de dodelijke tramaanslag. Na afloop van het debat brachten sommige media de black-out in verband met de korte nacht die Rutte achter de rug had door de aanslag. Het was op dat moment erg makkelijk geweest voor Rutte om de aanslag te gebruiken als excuus, hij kreeg het immers op een presenteerblaadje aangereikt. Maar in plaats daarvan gaf hij aan dat hij zich goed had voorbereid en hij geen excuus had voor zijn black-out. Door zich niet te verschuilen achter deze situatie dwong hij veel respect af.


Geschreven door: Lisanne Nieuwland – Adviseur bij Wepublic | Reputatie | Communicatie | Public Affairs – Ik houd mij vooral bezig met strategieontwikkeling, stakeholdermanagement, reputatiemanagement en PR en mediarelaties.

« Terug

Reacties op 'Wat kunnen organisaties leren van Rutte en 'Caroliene'?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Archief > 2019 > april

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.