Het informatiepakket: 3 basistips voor een vliegende start in PR!

Kevin705x220.jpgwoensdag 06 maart 2019 11:25

Het ligt op je bureau tijdens je eerste werkdag: het informatiepakket van je nieuwe werkgever. Hierin vind je de huisregels, pensioenregeling en algemene bedrijfsgegevens terug. Je leest de handleidingen aandachtig door, maakt aantekeningen en slaat de belangrijkste telefoonnummers direct op in je smartphone. "Dat was een fluitje van een cent", denk je na je eerste werkweek. Toch blijkt deze gestructureerde inwerkweek geen voorbode te zijn voor wat je te wachten staat. De weken hierna voelen aan als een onoverzichtelijke achtbaanrit, waarin je kennismaakt met het turbulente karakter van het communicatievak. In dit artikel drie essentiële tips hoe daarmee om te gaan.

Door Kevin Maarssen

1 - Leer plannen als een PA
Goed leren plannen is in onze branche belangrijk. Ga daarom op zoek naar een manier van plannen die bij je past. Er zijn legio planningstools beschikbaar die je daarbij kunnen helpen, maar mijn persoonlijke favoriet is Trello. Met Trello kan ik namelijk de status van mijn projecten en activiteiten in één oogopslag bekijken. Hoe handig is dat? Het werkt met het zogenaamde Trello-bord, een lijst van lijsten gevuld met kaarten gebruikt door je team of door jezelf. Je sleept de kaarten tussen de lijsten om de voortgang te laten zien. Je kunt zoveel collega’s en andere mensen waarmee je samenwerkt toevoegen als je wilt. Trello past zich aan aan jouw project, team en workflow. Meer weten? Dirk Schoofs wijdde er een interessant artikel aan op de website van Computer!Totaal.

2 - Houd je mailbox op orde
Je ontvangt dagelijks mails, veel mails! Bij het managen van je e-mailclient is het daarom van groot belang dat je een aantal basisprincipes in acht neemt. Allereerst helpt het om je mailbox zo leeg mogelijk te houden. Dit geeft rust en overzicht. Verder is het mogelijk om je efficiëntie te verbeteren door sneltoetsen te gebruiken. De meest gebruikte Outlook-sneltoetsen vind je hier. Om je productiviteit vervolgens hoog te houden, beslis je bij binnenkomende mails het volgende: kleine actie direct afhandelen, grote actie inplannen om later af te handelen en onnodige mail direct verwijderen. Meer van dit soort tips vind je in Het Persoonlijk Efficiency Programma, een boek geschreven door Kerry Gleeson. Erg handig!

3 - Grijp naar die telefoon
Je gebruikt je smartphone maar wat graag om te appen met vrienden of de laatste Instagram-stories te checken, maar vergeet waar hij werkelijk voor bedoeld is: bellen! Er zijn journalisten en influencers die het waarderen als je ze zo nu en dan een belletje geeft. Je moet ze natuurlijk geen broodje-aapverhaal op de mouw spelden, maar kunt ze best eens opbellen voor het pitchen van een interview of coole gadget. Het voordeel is dat je met hem of haar in dialoog treedt en direct antwoord krijgt op de vragen die je stelt. Zo werk je snel en efficiënt. Vraag je van tevoren nog wel even af of hetgeen jij in de aanbieding hebt ook aansluit bij het medium. Op die manier laat je zien dat je goed bent voorbereid en voorkom je dat je de verkeerde vragen stelt. Wees dus niet bang en pak die telefoon! Wedden dat die journalist geïnteresseerd raakt als hij jouw enthousiaste stem hoort?


Dit artikel is geschreven door Kevin Maarssen, communicatiemedewerker bij Yellow Communications.

« Terug

Reacties op 'Het informatiepakket: 3 basistips voor een vliegende start in PR!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.