Jitske Kramer: 'De organisatie is een tribe'

Jitske Kramer 705x220.jpgwoensdag 20 februari 2019 10:02

Wat gebeurt er als je met een antropologische blik naar organisaties kijkt? Dit is het vakgebied van Jitske Kramer, corporate antropoloog. Ze begeeft zich naar de meest afgelegen en geïsoleerde plekken op aarde om te leren van inspirerende leiders, healers, magiërs en priesters. Kramer is auteur van onder meer 'The corporate tribe' en oprichter van HumanDimensions. Op 12 maart geeft ze een Masterclass voor Logeion. Hierbij alvast een voorproefje van het interview dat in vakblad C staat. Vakblad C heeft een nieuwe stijl en uiterlijk, dus houd 1 maart je brievenbus in de gaten.

Door de redactie

Kramer observeert, doet waar mogelijk mee, legt haar oor zorgvuldig te luisteren en stelt haar oordeel uit. Als antropoloog is ze altijd op zoek naar patronen die zich aftekenen in de omgang tussen mensen en ze maakt het onzichtbare zichtbaar: de cultuur. 

Kramer: "Traditioneel gezien word je in een tribe geboren, wij mensen zijn groepsdieren, zonder de tribe gaan we dood. Er geldt reciprociteit, wederkerigheid. Ook een organisatie is een levende gemeenschap van mensen. Het is een kluwen van mensen met hoop, verwarring en angsten. Dat wordt nogal eens vergeten, het gaat niet alleen om bedrijfsprocessen! Je ziet ook moderne tribes ontstaan, bijvoorbeeld rondom een bepaalde hobby of thema. De leden van de tribe hebben een gezamenlijk doel en hebben een community daaromheen gebouwd."

Kramer vervolgt: "Sterke tribes zijn zo sterk als de onderlinge relaties sterk zijn. Kijk je in een organisatie waar de ene afdeling niet met de andere praat of niet met de chief, dan is er geen sprake van een sterke tribe. Ga maar na, als er niemand bij jou in de organisatie naar het kerstdiner wil, dan is er wat aan de hand. Onderlinge relaties zijn essentieel. Een sterke tribe kan omgaan met verschillen en met de omgeving.

Lees het volledige interview van Patricia van der Linden met Jitske Kramer in de nieuwe C, die op 1 maart verschijnt. En vind je inspiratie in haar verhaal? Ga dan ook naar de Logeion Masterclass die ze op dinsdag 12 maart verzorgt in Amsterdam: Corporate Tribes - Antropologische inzichten om een sterke en gezonde organisatie te creëren.

« Terug

Reacties op 'Jitske Kramer: 'De organisatie is een tribe''

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.