Hier liggen we wakker van: de top 10 nachtmerries

Involve top 10 nachtmerries2 705x220.jpgdinsdag 19 februari 2019 11:49

Wat houdt vakgenoten uit hun slaap als het om interne communicatie gaat? Logeion en Involve, specialist in communicatie en verandering, vroegen dat eind 2018 in een poll aan interne communicatieprofessionals. De top 10 van 'nachtmerries' biedt stof tot nadenken. En om over te praten. Zoals we tijdens het gratis webinar van Involve, Company Webcast en Logeion op 11 maart met onder andere Logeion-directeur André Manning zullen doen.

Door Involve

Wat houdt de interne communicatieprofessional uit hun slaap? Dit zijn de antwoorden die uit onze poll kwamen met daarachter het percentage deelnemers dat voor dit onderwerp koos. Deelnemers konden meer dan één antwoord aangeven:  

 1. Anders organiseren: Hoe kunnen we binnen nieuwe organisatievormen blijven bouwen aan gemeenschappelijkheid en gedeelde percepties over waar de organisatie voor staat?  (75%)
 2. Informatie op maat: Hoe bereiken we alle medewerkers met dezelfde inhoud in een versnipperend landschap van informatievoorziening? En hoe krijgen we daar interactie over? (69%)
 3. Accountability: Hoe laat je zien dat wat je aan interne communicatie doet iets oplevert voor de organisatie? (58%)
 4. Rol van interne communicatie: Wat kunnen we wat anderen niet kunnen, hoe blijven we relevant en hoe blijven we verrassen? (57%)
 5. Kennis van andere vakgebieden en technologie: Wat moeten we naast communicatie nog meer weten en hoe komen we daaraan? (49%)
 6. Aansluiten bij de business: Wat kunnen we doen om beter te snappen wat er speelt in de organisatie? (43%)
 7. Interne en externe communicatie: Hoe verhoudt dit zich tot elkaar, nu en in de toekomst? (34%)
 8. Opleiding: Welke competenties zijn nodig in een interne communicatiefunctie van de toekomst? (33%)
 9. Diversiteit: Wat betekent interne communicatie als je rekening houdt met diverse groepen? (32%)
 10. Advieskracht: Hoe versterken we organisaties vanuit een adviesrol? (26%)

Anders: (8.57%)  

 • Rol van leiderschapscommunicatie als belangrijkste, meest impactvolle communicatiekanaal
 • Rol van onze leiders in interne communicatie
 • Welke platforms werken echt?

Het hart raken
Helder is dat communicatieprofessionals wakker liggen van óf het vak óf de organisatie zelf. Dat we ons willen blijven vernieuwen is natuurlijk een prachtige uitkomst. Inzoomend op de organisatie: we voelen dat we iets moeten met de grote ontwikkelingen in de maatschappij en de technologie die zo’n enorme weerslag hebben op profit- en non-profitsectoren. Hoe die uitwerken op reputatie is al lang onderwerp van het gesprek in ons vak. Hier staat ‘anders organiseren’ met stip bovenaan, met als goede tweede ‘versnippering’. We kijken ook naar technologie en naar hoe bijvoorbeeld verschillende generaties communiceren en interacteren met elkaar. Kortom, zaken die het hart van organisaties raken. En waar ook bijvoorbeeld managers en HR-mensen zich over buigen. 

Alleen of samen?
De onvermijdelijke vervolgvraag is: wat gaan we doen? En met wie? Het gaat om grote onderwerpen. Pak je die alleen op? Of liever met collegaprofessionals uit andere disciplines in jouw organisatie? We gaan die discussie aan in het eerste (gratis!) webinar van Involve samen met Company Webcast en Logeion op 11 maart tussen 15:30 en 16:30 uur. Logeion-directeur André Manning, met grote ervaring bij bedrijven als Booking.com en Philips, doet mee. Net als Cindy Meervis, o.a. oud HR-directeur van Royal Haskoning en HR-manager van Vehicle Refinishes en bij Global HR van AkzoNobel. Ook Ellen van den Haak doet mee, senior communicatiemanager Involve, die tal van verschillende soorten organisaties van binnen en buiten heeft gezien.

Luister en praat mee tijdens het webinar
Het gratis webinar is de eerste in een reeks die InvolveCompany Webcast en Logeion samen organiseren. Involve doet dat, omdat ze dit jaar 25 jaar bestaat en graag kennis deelt met professionals in organisaties over hoe interne communicatie bijdraagt aan change, alignment, collaboration en engagement.

« Terug

Reacties op 'Hier liggen we wakker van: de top 10 nachtmerries'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.