Het Issuecongres van de Issuemakers bestaat dit jaar 10 jaar

Issue-Award-2019705x220.jpgdonderdag 24 januari 2019 16:04

Dit jaar wordt voor de tiende keer het Issuecongres georganiseerd, waar de Issue Award en Issue Oeuvre Award worden uitgereikt. De prijzen worden uitgereikt als blijk van waardering voor de mensen en organisaties die vanuit hun persoonlijke betrokkenheid, vaak met veel moeite, op een opvallende manier aandacht voor een issue weten te creëren. De zussen Mayke en Sybrig van Keep, van de Issuemakers, vertellen in dit interview meer over het succes van het congres.

Door de redactie

De Issue Award is dit jaar voor de tiende keer uitgereikt, waarom hebben jullie tien jaar geleden besloten om deze prijs uit te reiken?
"De Issue Award in ingesteld als blijk van waardering voor de mensen en organisaties die vanuit hun persoonlijke betrokkenheid, vaak met veel moeite, op een opvallende manier aandacht voor een issue weten te creëren, waardoor ze een discussie op gang brengen en een verandering in de samenleving en politiek weten te bereiken. We hoopten daarnaast dat ook anderen door deze voorbeelden geïnspireerd werden en zouden inzien dat het mogelijk is om zelf een issue op de kaart te zetten. Dat niet alleen de overheid of grote bedrijven de onderwerpen in de media en samenleving beheersen, maar dat ook initiatieven van gewone burgers of kleine organisaties  alle aandacht naar zich toe kunnen trekken en resultaten kunnen bereiken", aldus Mayke.

"Bij de eerste uitreiking hebben we samen met de toenmalige juryleden de criteria voor de Issue Award zo scherp mogelijk geformuleerd. Onze betrokkenheid beperkt zich tot het aanleveren van een uitgebreide lijst van mogelijke kandidaten op basis van wat er het afgelopen jaar gespeeld heeft. Daar stopt het voor ons bureau. De jury besluit wie genomineerd wordt en wie de Issue Award gaat krijgen. Deze aanpak hanteren we nog steeds", zo vult Sybrig aan.

Hoe hebben jullie de jury samengesteld?
"De jury bestaat uit mensen die werkzaam zijn in media, communicatie, wetenschap of politiek. Het zijn niet altijd mensen met een achtergrond in de communicatie. De combinatie van deze verschillende achtergronden levert altijd boeiende discussies op. De jury staat al enkele jaren onder leiden van Frits Wester en Reint Jan Renes als vice-voorzitter. En dit jaar zitten ook Marjan Olfers (bijzonder hoogleraar sport en recht aan de VU), Kemal Rijken (schrijver en publicist van onderzoeksartikelen en non-fictieboeken, waaronder ‘Van der Laan, biografie van een burgemeester’), Sigrid Verweij (communicatiedirecteur bij VNO-NCW), Liesbeth Breeveld (hoofd communicatie van de SER), Rob de Lange (auteur en algemeen verslaggever bij het Financieele Dagblad) en André Manning (directeur van Logeion, de beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals)", aldus Sybrig.

Hoe zijn jullie begonnen? En hoe ziet het congres er nu uit?
Sybrig vervolgt: "De eerste jaren hebben we voor ons Issuecongres steeds een thema genomen dat raakte aan ons werk. Bijvoorbeeld issuemanagement, crisiscommunicatie, scenariodenken of politieke communicatie. De laatste jaren hebben we gekozen voor een andere opzet. Er is altijd een keynote spreker die een lezing houdt over een thema dat maatschappelijk leeft. Dit jaar is dat Bas Haring en hij gaat in op het belang van constructivisme in de samenleving. Binnen ons bureau hebben we veel discussies over maatschappelijke ontwikkelingen. Deze discussies geven richting aan het thema dat we kiezen. Verder onderzoeken we jaarlijks aan het eind van het jaar wat volgens de Nederlandse bevolking het belangrijkse thema van het afgelopen jaar is geweest. Dit jaar bleek dat de marktwerking in de zorg te zijn, geïnitieerd door het sluiten van meerdere ziekenhuizen. Bij dat thema zoeken we een tweede spreker. We hebben Jaap Maljers, een van onze eerste zorgondernemers bereid gevonden deze lezing te houden. Tenslotte presenteren we de Issues to Watch, een overzicht van de issues die volgens de Nederlandse bevolking voor henzelf en voor de samenleving van belang gaan worden. Bij deze onderzoeken werken we nauw samen met Kantar Public, die hier veel ervaring mee heeft. En natuurlijk is de uitreiking van de Issue Award in de afgelopen 10 jaar altijd een vast onderdeel van het congres geweest."

Waar zijn jullie het meest trots op? En hoe kijken jullie nu tegen het congres aan?
"We zijn er erg trots dat sommige mensen ieder jaar weer terug komen, omdat ze het inspirerende congressen vinden. Het is ook erg mooi om te merken dat we niet meer iedereen hoeven uit te leggen wat het Issuecongres of de Issue Award is en het steeds bekender is geworden", aldus Mayke.

Waarom hebben jullie de Issue Oeuvre Award in het leven geroepen?
"De jury gaf al vele jaren aan dat sommige mogelijke winnaars van de Issue Award niet in een jaar op een bijzondere manier een issue groot wist te maken, maar dat al vele jaren achtereen doet. Omdat het nu de 10e keer is dat de Award wordt uitgereikt heeft de jury besloten dat het tijd werd om een Oeuvre Award uit te reiken. Arjen Lubach was blij verrast hiermee en komt ook naar ons congres om de Award in ontvangst te nemen", aldus Sybrig.

Vanavond vindt de uitreiking plaats, jullie kijken er vast enorm naar uit? Hoeveel inzendingen waren er?
"Jazeker kijken we er naar uit! Erg veel zin in. De jury heeft een lijst met meer dan 30 inzendingen gekregen. We zijn kritisch op de inzendingen en nemen niet altijd alle mogelijke issues op. De inzendingen moeten wel passen bij de criteria die de jury hanteert", aldus Mayke.


Lees hier wie de Issue Award 2019 heeft gewonnen!

 

« Terug

Reacties op 'Het Issuecongres van de Issuemakers bestaat dit jaar 10 jaar'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.

Steun Logeion

Logeion is dé beroepsorganisatie voor communicatieprofessionals in Nederland, met ruim 4.000 leden. Logeion is wereldwijd de op één na oudste beroepsorganisatie voor communicatie en kent een rijke traditie van vernieuwing. Mede daardoor behoort Nederland, zowel in de beroepspraktijk als in onderwijs en wetenschap, internationaal tot de voorhoede van het vak. Je kunt onze werkzaamheden steunen met een vrijwillige bijdrage in de vorm van een donatie. Zo help je het communicatievak te blijven ontwikkelen.