Wat staat de zzp'er te wachten in 2019?

Belasting-berekenen-rekenmachine-705x220.jpgdinsdag 11 december 2018 11:58

Het nieuwe jaar brengt een aantal veranderingen met zich mee omtrent wet- en regelgeving voor zelfstandig ondernemers. Zo bestaat vanaf januari 2019 een nieuw portaal voor de belastingaangifte, waardoor de manier waarop je inlogt om je omzetbelasting op te geven verandert. Vereniging Platform Zelfstandig Ondernemers (PZO) heeft de belangrijkste veranderingen voor je op een rij gezet.

Door de redactie

Nieuw portaal
Vanaf 1 januari heeft de belastingdienst een nieuw portaal voor zzp'ers waar je de btw-aangifte, opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP) en rekeningnummers kunt opgeven, corrigeren of wijzigen. Meer informatie.

Inkomstenbelasting veranderd

Het kabinet gaat de inkomstenbelasting in box 1 (inkomsten uit werk en woning) veranderen. Het belastingstelstel kent nu 4 schijven en wordt vanaf 2019 afgetopt naar een tweeschijvenstelsel in 2021. Meer informatie.

Verhoging lage btw-tarief
Vanaf 1 januari wordt het lage btw-tarief verhoogd van 6% naar 9%. Overal waar nu het lage btw-tarief van 6% staat, moet straks 9% staan, bijvoorbeeld in je kassasysteem, je boekhoudprogramma of je btw-administratie. Check of je dit zelf kan aanpassen of dat je hulp nodig hebt. Meer informatie

Bijtelling elektrische auto’s veranderd
De bijtelling van een zakelijke elektrische auto, waar je ook privé gebruik van maakt, gaat veranderen. Voor auto’s met een catalogusprijs tot €50.000 geldt een bijtelling van 4%. Voor auto’s met een hogere cataloguswaarde geldt een bijtelling van 22%.

Verandering van btw-nummer
Op de valreep van het nieuwe jaar geeft staatssecretaris Snel meer duidelijkheid over de vervanging van het btw-nummer voor zelfstandige ondernemers. Voor 1 januari 2020 krijgen zzp’ers een nieuw btw-nummer. Hiermee komt de Belastingdienst tegemoet aan de eis van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) om het BSN-nummer uit het btw-nummer te halen. Meer informatie


Het volledige bericht van PZO vind je hier. Wist je dat je als Logeion-lid voordelig lid kunt worden van PZO? Interessant als je een zzp’er bent in het communicatievak. Ook handig: op Logeionline vind je een initiatief waar zzp'ers zich bij aan kunnen sluiten en elkaar verder helpen. 

« Terug

Reacties op 'Wat staat de zzp'er te wachten in 2019?'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.