Galjaard-winnaar Elfwegentocht: ‘Met sympathie krijg je een groep in beweging’

Galjaardwinnaar-705x220.pngwoensdag 14 november 2018 10:00

Het project ‘Elfwegentocht’ van Stichting FossylFrij Fryslân ging er 1 november, tijdens het praktijkcongres voor publieke communicatie, met Galjaardprijs 2018 vandoor. Dé prijs voor het beste communicatieproject in het publieke domein. De Friese jeugd wil een duurzaam Friesland, zonder klimaatverandering en mét een Elfstedentocht. Ze kwam, samen met de gemeente Leeuwarden, met dit idee: twee weken fossielvrij reizen in Friesland. Dit project is er, volgens de vakjury, in geslaagd om in een korte tijd velen te mobiliseren en een beweging te starten, die tot vandaag de dag nog steeds doorgaat. Hoe voelt het nu om deze, toch wel prestigieuze, prijs in de wacht te slepen? En hoe gaat dit winnende project nu verder? We vragen het Bouwe de Boer, initiatiefnemer van de Elfwegentocht.

Door de redactie

Hoe voelt het nu om de winnaar van de Galjaardprijs te zijn? 
“Wij vinden het een hele eer en de prijs helpt ons enorm om een vervolg te kunnen organiseren. Dit bewijst dat we goed bezig zijn!”

Heb je veel reacties binnengekregen, en welke is je bijgebleven?
“We hebben erg veel reacties binnengekregen, Facebook en LinkedIn stroomden vol! Het leukste is om te lezen dat we het zo verdiend hebben. Veel supporters dus, ook weer een stimulans voor een vervolg.”

Juryvoorzitter Guido Rijnja zei over jullie ‘Elfwegentocht’ het volgende: “Waar Den Haag nog worstelt met hoe klimaatvraagstukken in praktijk te brengen, is Friesland al aan de slag gegaan.” Dit lijkt ons een heel groot compliment, hoe komt het volgens jou dat het in Friesland wel is gelukt en dat ze er in Den Haag nog zo mee worstelen?
“Ik denk dat dit komt omdat de nieuwe energie een zaak is die niet van bovenop kan worden opgelegd. Dit project kwam echt uit de mensen zelf. Een duidelijk doel, waar iedereen aan mee kon doen. Het hoefde niet. Dat werkt wel in Friesland: met elkaar iets oppakken. Het zit nogal in de Friese aard. Met het hart en met elkaar."

Maar hoe mobiliseer je dan (letterlijk) een hele provincie?
“Zoals ik al zei: als je de Friezen raakt, dan kan het omslaan in een golf van meedoen. Omdat dit project vooral door de jeugd was bedacht, sloeg het extra aan. Dan kun je niet echt ‘niet meedoen’.”

Je gaf in je bedankspeech op dag zelf aan, en nu ook, dat er zeker een vervolgeditie komt van de Elfwegentocht, het liefst in meerdere provincies. Hoe pak je dit aan? Wat zijn de volgende stappen?
“We gaan nu eerst weer met studenten om tafel voor nieuwe ideeën, en daarna met Groningen en Drenthe. Deze provincies hebben al aangegeven graag mee te willen doen. Dat is een mooie opgave, kijken hoe ver we komen! De Galjaardprijs helpt daarbij; het is een soort erkenning voor de ‘goede’ snaar. Uiteindelijk gaat het ook daarom. De sympathie weten te krijgen. Dat snappen we steeds beter. Daarmee breng je een brede groep in aanraking met iets doen aan het klimaat. Dat is wat er ontbreekt. Ook jongeren en ouderen betrekken is hard nodig. Deze aanpak is er voor iedereen. Oplossingen komen dan vanzelf."

Jullie hebben gewonnen; er is dus al heel veel goed gegaan. Maar wat kan er nog beter volgens jou, in oog ook op de vervolgeditie?
“Er kan nog heel veel beter. Meer dan de helft van de Friezen heeft niet meegedaan. Dus dat moet anders. We hebben een hoge score gehaald, maar niet de maximale. We kennen nu de sleutelpersonen en partijen. Iedereen is wakker geworden, dat is stap 1 dus nu de stap van wakker naar actie.”

Tot slot, op welke mooie plek hebben jullie de prijs neergezet?
“Hij staat nu bij mij thuis, maar we hebben al afgesproken dat we een eigen honk gaan maken voor de Freonen fan FossylFrij Fryslân (de stichting die de Elfwegentocht organiseerde) en daar komt ‘ie te staan. Overigens moet ik deze week drie presentaties geven en alle drie organisatoren hebben gevraagd of ik hem mee wou nemen. Dat gaan we dus doen. De prijs is blijkbaar nogal bekend!”


« Terug

Reacties op 'Galjaard-winnaar Elfwegentocht: ‘Met sympathie krijg je een groep in beweging’'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.